Καλαμάτα: Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για τη μετατροπή μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ

Καλαμάτα: Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για τη  μετατροπή μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ

Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χθες αρχαιολόγοι διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η συγκέντρωση στην Καλαμάτα από αρχαιολόγους, φύλακες, διοικητικό και άλλο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, με τους αρχαιολόγους να δηλώνουν ότι η μετατροπή είναι αντισυνταγματική και θα κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους» για να μην ισχύσει.

Ειδικότερα, δήλωσαν ότι διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των δημόσιων και κρατικών μεγάλων μουσείων, «της ναυαρχίδας των μουσείων της χώρας, των τεκμηριωτών των πολιτισμικών αγαθών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε ιδιωτικού τύπου οργανισμούς. Τα παραπάνω μουσεία, εξήγησαν, θα διοικούνται από ορισμένα Διοικητικά Συμβούλια από την εκάστοτε κυβέρνηση, με τους συγκεντρωμένους να δηλώνουν ότι, επειδή έχουν δει πολλά στην Ελλάδα, δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη ότι η επιλογή των ανθρώπων θα γίνεται με το δέοντα τρόπο ή αν θα είναι σχετικοί με το επάγγελμα του αρχαιολόγου.

Τα αρχαιολογικά μουσεία, πρόσθεσαν, ανήκουν οργανικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αυτό για τους αρχαιολόγους σημαίνει ότι θα χάσουν την κοινωνική τους έκφραση ή τη δυνατότητα να παρέχουν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, θα χάσουν την κοινωνική αντιπροσώπευση της επιστήμης τους.

Κλείνοντας ανέφεραν ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, δεν μπορεί να γίνουν τα μουσεία ΝΠΔΔ, καθώς οι αρχαιότητες είναι κτήμα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, η μετατροπή είναι αντισυνταγματική και για αυτό θα καταφύγουν στο ΣτΕ. Δήλωσαν, δε, ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Η περίπτωση του μουσείου της Ακρόπολης
Σε ερώτηση για το μουσείο της Ακρόπολης που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, απάντησαν ότι είναι από τη σύστασή του ΝΠΔΔ, με τους συγκεντρωμένους να σχολιάζουν ότι το παράδειγμά του έχει δείξει ότι δεν έχει λειτουργήσει με διαφάνεια και το δέοντα τρόπο. Επιπρόσθετα, σχολίασαν την εκδήλωση που διοργανώνει το εστιατόριο του συγκεκριμένου μουσείου για την Τσικνοπέμπτη, λέγοντας ότι «ένα ολόκληρο Μουσείο Ακρόπολης διαφημίζει τα γεύματα του εστιατορίου του».

Κάτι που φοβούνται ότι θα δουν και στα υπόλοιπα μουσεία να συμβαίνει.

Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι δεν είναι κατά της εξωστρέφειας, καθώς δουλεύουν για αυτήν «παρά το μποϊκοτάζ που υπάρχει στο κομμάτι αυτό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία». Οι ίδιοι, συνέχισαν, προσπαθούν για την εξωστρέφεια, δουλεύοντας ακόμα και αμισθί, διότι θεωρούν ότι μόνο εάν φανεί το έργο τους στην κοινωνία η αρχαιολογική επιστήμη θα έχει κάποια αξία.

Νικόλαος Ζαχαριάς
«Ας το δει λίγο πιο ώριμα η κυβέρνησή μας»
Το «Θάρρος» επικοινώνησε σχετικά με τον καθηγητή του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Νικόλαο Ζαχαριά. Στις ερωτήσεις που του θέσαμε απάντησε ως εξής:

-Αρχικά πώς σας φαίνεται η μετατροπή 5 μουσείων σε αυτοδύναμα ΝΠΔΔ;
Εξαντλώ κάθε θετική πρόθεση για να αντιληφθώ την ανάγκη μετατροπής του νομικού καθεστώτος των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Να θυμίσουμε ότι τα μουσεία απορροφούν με επιτυχία ευρωπαϊκούς πόρους, εκσυγχρονίστηκαν ταχύτατα και διοργανώνουν πλήθος δράσεων όλων των κοινωνικών ομάδων και φορέων.

Σημειώνουμε ότι οι αναφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται από ολιγάριθμους και εξαντλητικά εργαζόμενους εργαζόμενους.

-Τι έχετε να σχολιάσετε για τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού των ελληνικών αρχαιοτήτων που προβλέπει ο προς ψήφιση νόμος;
Με προβληματίζει εξαιρετικά η δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (50+50 χρόνια) και αναρωτιέμαι ποια άλλη χώρα θα έμπαινε σε παρόμοιο πειρασμό και με ποιο αντάλλαγμα. Ταυτόχρονα, εκφράζω φωναχτά την ακόλουθη σκέψη: Αν υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι μια χώρα του Περσικού Κόλπου αιτηθεί και δανειστεί ελληνικές αρχαιότητες, πόσο εύκολη θα είναι η επιστροφή τους μετά 100 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα  πολιτικής αστάθειας, θεσμών, διαφορετικής πολιτιστικής προσέγγισης και τυχόν αλλαγής των σχέσεων των δύο λαών;

Στο ίδιο σκεπτικό αισθάνομαι να είναι τουλάχιστον θολό το τοπίο στη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων των μουσείων στο εξωτερικό, αφού το αναφερόμενο μοντέλο έχει ξεπεραστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία.

-Τι άλλο έχετε να προσθέσετε;
Ο πολιτισμός είναι η βάση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Είμαι υπέρ των αλλαγών και των νέων προσεγγίσεων, αλλά με τεκμηρίωση βάσει τεχνικοοικονομικών μελετών, που στην αναφερόμενη περίπτωση δεν υπήρξε καμία. Ας το δει λίγο πιο ώριμα η κυβέρνησή μας

Συμπαράσταση από Μανώλη Μάκαρη
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εξέφρασε ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση: «Υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας  για τη μη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, όπως προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση