Μελέτη του ΙΝΑΓΡΟΚ για τα προβλήματα των Μεσσήνιων παραγωγών

Μελέτη του ΙΝΑΓΡΟΚ για τα  προβλήματα των Μεσσήνιων παραγωγών

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με συνεταιριστές και παραγωγούς

Συνάντηση με μέλη διοίκησης αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγούς της Μεσσηνίας είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στελέχη του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με στόχο την καταγραφή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Από το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη συνάντηση είχαν κληθεί παραγωγοί, μέλη και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών της Μεσσηνίας.

Καταγραφή προβλημάτων

Η συζήτηση που έγινε είχε ως θέμα «Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί αγροτικών ή/και κτηνοτροφικών προϊόντων και οι συλλογικές επιχειρήσεις τους», ενώ διοργανώθηκε στο πλαίσιο μελέτης που ανάθεσε στο Ινστιτούτο η εταιρεία συμβούλων ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. και σκοπός είναι να καταγραφούν τα πραγματικά προβλήματα των παραγωγών και των συνεταιρισμών τους, ώστε να συν- σχεδιάσουν όλοι μαζί λύσεις και να εντοπισθούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και των ανθρώπων της.

Κυριάρχησαν ζητήματα για την ελαιοκαλλιέργεια

Συντονιστής της προχθεσινής συνάντησης, αλλά και επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης που θα συνταχθεί, είναι ο διευθυντής του ΙΝΑΓΡΟΚ, δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς λόγους, χωρίς να συνδεθούν ατομικά με τους συμμετέχοντες. Έτσι, καταγράφηκαν οι απόψεις των συνεταιριστών και των παραγωγών και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν.

Κυριάρχησε δε το ζήτημα της ελαιοκαλλιέργειας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν στα κηπευτικά

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε μεγάλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία.

Να σημειωθεί πως το ΙΝΑΓΡΟΚ αποτελεί τον εθνικό φορέα εξεύρεσης λύσεων στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα, μέσω της ερευνητικής του δραστηριότητας και της αποτελεσματικής διάχυσης των πορισμάτων της στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στην επιστημονική κοινότητα. Αποστολή του είναι να προσφέρει ενημέρωση και επιστημονική στήριξη σε όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, σχετικά με θέματα οικονομίας και πολιτικής που αφορούν στην αγροτική οικονομία, τις βιομηχανίες γεωργικών εισροών και τροφίμων & ποτών, τους φυσικούς πόρους και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Της Βίκυς Βετουλάκη