Σαρακοστιανό τραπέζι: Αισιοδοξία ότι η αγορά θα κινηθεί καλά φέτος

Σαρακοστιανό τραπέζι: Αισιοδοξία ότι η αγορά  θα κινηθεί καλά φέτος

Μικρή αύξηση στην τιμή της λαγάνας, ενώ πολλοί επαγγελματίες κρατούν σταθερή την τιμή του χαλβά

Ελαφρώς αυξημένες από πέρσι φαίνεται να είναι οι τιμές φέτος στα παραδοσιακά σαρακοστιανά, όπως η λαγάνα και ο χαλβάς. Και μπορεί η γενικότερη τάση του λιανεμπορίου να φανερώνει την αδυναμία να απορροφηθούν κι άλλο οι τιμές, ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς επιχειρηματίες, προσβλέπεται κίνηση με θετικό πρόσημο τις επόμενες μέρες, καθώς τα νηστίσιμα εδέσματα έχουν την τιμητική τους.

Το «Θ» βρέθηκε σε τοπικά αρτοποιεία και καταστήματα, προκειμένου να μας περιγράψουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες την εικόνα εν όψει Καθαράς Δευτέρας.

Χρήστος Φραγγέας

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των αρτοποιείων «Φραγγέας», κ. Χρήστο Φραγγέα, η τιμή της λαγάνας θα είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 0,05-0,10 ευρώ πιο ψηλά.

Όπως σημειώνει ακόμη: «Έχουμε ξεκινήσει, ήδη, την προετοιμασία για την Καθαρά Δευτέρα, αφού χρειάζονται μέρες νωρίτερα γι’ αυτό. Πιστεύω πως θα είμαστε πλήρως έτοιμοι για μεθαύριο, κι ελπίζουμε και ο κόσμος να ανταποκριθεί!».

Όσον αφορά στα είδη λαγάνας που πρόκειται να διατεθούν φέτος για τον κόσμο, είναι η παραδοσιακή, όπως και άλλες με σταφίδα, ελιά, κρεμμύδι, που θα συμπληρώσουν την υπόλοιπη λίστα σαρακοστιανών που μπορεί να βρει κάποιος εκείνη την ημέρα στο αρτοποιείο.

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος για τη φετινή κίνηση, γιατί η λαγάνα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και είναι ένα αγαπημένο έθιμο για όλους», σχολιάζει ο κ. Φραγγέας.

Γιάννης Λουκάς

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη φετινή κοστολόγηση της λαγάνας, ο κ. Γιάννης Λουκάς εξηγεί ότι «η τιμή φέτος εδώ στη Μεσσηνία θα είναι από 3,50 έως 4 ευρώ. Ο κάθε αρτοποιός έχει δική του τιμή, αναλόγως του πώς θα κοστολογήσει, μιας και άλλοι ζυγίζουν λαγάνες των 750 γραμμαρίων, ενώ άλλοι των 900 γραμμαρίων ή του ενός κιλού».

Όσο για τα διαφορετικά είδη λαγάνας που θα προετοιμάσει φέτος ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος «Λουκά», θα είναι με ελιά, ολικής άλεσης και η κλασσική σταρένια.

Ως προς τις προσδοκίες του για φέτος, ο κ. Λουκάς σημειώνει: «Να κυμανθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, παρότι πάντοτε θέλουμε περισσότερη κίνηση!».

Αριστείδης Μπαλίκης

Εκ μέρους του ζαχαροπλαστείου «Μπαλίκη» στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, ο κ. Αριστείδης Μπαλίκης κάνει λόγο για συγκράτηση των τιμών στον παραδοσιακό χαλβά στα περσινά επίπεδα. Μιλώντας για τις διάφορες γεύσεις σε χαλβά που ετοιμάζονται, αναφέρει: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα κινηθούμε στις γνωστές γεύσεις, όπως με σταφίδα, αμύγδαλο και σοκολάτα».

Όσον αφορά στην προετοιμασία εν όψει Καθαρά Δευτέρας, αλλά και Σαρακοστής, οπότε υπάρχει αυξημένη κατανάλωση σε χαλβά, ο ίδιος αναφέρει ότι «θα ξεκινήσει σήμερα και αύριο, προκειμένου να ετοιμαστούν οι απαραίτητες ποσότητες χαλβά για την Καθαρά Δευτέρα».

«Πιστεύω ότι φέτος θα πάνε όλα καλά και ο κόσμος θα κινηθεί στη σαρακοστιανή αγορά», σημειώνει ακόμη.

Σωτήρης Πιτσιλής

Στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, όπου δραστηριοποιείται ο κ. Σωτήρης Πιτσιλής, ο κόσμος, παρότι συγκρατημένα, έχει ξεκινήσει να εφοδιάζεται τα βασικά σαρακοστιανά τρόφιμα, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει και την Καθαρά Δευτέρα.

Όπως σημειώνει ο κ. Πιτσιλής σχετικά με το χαλβά φέτος, οι τιμές σε σχέση με πέρσι δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, όπως προσθέτει, «γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί η ποιότητα του προϊόντος και η τιμή σε ένα καλό επίπεδο για τον κόσμο».

Κάνοντας αναφορά στο χαλβά που μπορεί να βρει κανείς φέτος, μας λέει ότι «οι γεύσεις είναι αμύγδαλο, σοκολάτα, κράνμπερι, βανίλια, και χαρούπι αντί ζάχαρης».

«Ο κόσμος θεωρώ ότι θα τιμήσει τα σαρακοστιανά τρόφιμα και δε θα λείψουν από κάποιο τραπέζι, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία» σημειώνει ο κ. Πιτσιλής κλείνοντας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη