Σοβαρά ζητήματα για το ανοικτό θέατρο Καλαμάτας έθεσε ο Μ. Αντωνόπουλος

Σοβαρά ζητήματα για το ανοικτό θέατρο  Καλαμάτας έθεσε ο Μ. Αντωνόπουλος

“Το σημείο κατασκευής έχει ταυτοποιηθεί ως ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου”

Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για το ανοικτό θέατρο Καλαμάτας έθεσε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο δημοτικός σύμβουλος, γεωτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος, εστιάζοντας στη γεωτεχνική μελέτη που δεν έχει γίνει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σημείο κατασκευής έχει ταυτοποιηθεί ως ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου λόγω των προσχώσεων του Νέδοντα.

Για το θέμα αυτό ο κ. Αντωνόπουλος απηύθυνε ερώτηση χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας, κοινοποιώντας τις επισημάνσεις του στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, στον ανάδοχο του έργου, αλλά και στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητώντας απαντήσεις.

Σε ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου

Ο κ. Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι η ολοκλήρωση κατασκευής του ανοιχτού θεάτρου, προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ, αποτελεί ένα δύσκολο έργο, που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα μελετητικά και είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπροσδιορισμό του όσον αφορά τουλάχιστον στο ζήτημα της κατασκευής των κερκίδων, χωρητικότητας 2.000 θέσεων ατόμων.

«Παρατηρώντας όλη την εξέλιξη του έργου, από την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης μέχρι και σήμερα, διαπιστώνουμε ότι και με τη νέα εργολαβία εξαιρέθηκε η γεωτεχνική έρευνα – εδαφοτεχνική μελέτη, η οποία ρητά προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για χώρους συνάθροισης κοινού.

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα προς τους αποδέκτες της επιστολής αυτής, αν απαιτείται τέτοια μελέτη και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στο υπέδαφος, άγνωστες προφανώς σε όσους δεν το έχουν ερευνήσει ή δεν επιθυμούν να το πράξουν.

Συγκεκριμένα, από τη μικροζωνική μελέτη μετά τους φονικούς σεισμούς που έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 στην Καλαμάτα, με μέγεθος 6,2 στην κλίμακα Ρίχτερ, και το θάνατο 20 ανθρώπων, ταυτοποιήθηκε ότι η συγκεκριμένη θέση κατασκευής του θεάτρου είναι σε ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου λόγω των προσχώσεων του Νέδοντα. Δηλαδή, λόγω των φερτών υλικών που υπάρχουν κατά μήκος της κοίτης του και εκατέρωθεν αυτής.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις καταρρεύσεις κτηρίων και πολυκατοικιών στην περιοχή Νησάκι Καλαμάτας, όπου υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα και καταστροφές, που έχει τις ίδιες εδαφικές παραμέτρους όπως και το υπέδαφος του ανοικτού θεάτρου», υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Τα ρήγματα του Νέδοντα

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας έχει μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα και πέραν του ζητήματος των προσχωματικών εδαφών που εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια σε κοίτες χειμάρρων και διαφορικές καθιζήσεις ή και ρευστοποιήσεις. «Συνεπώς, σεισμοί της τάξης των 6 με 7 Ρίχτερ δεν μπορούν να αποκλειστούν τα επόμενα χρόνια. Τα μεγάλα ενεργά ρήγματα της ρηξιγενούς ζώνης του Νέδοντα διατρέχουν και κάτω από τις προσχώσεις και την εγγύτερη περιοχή, αν όχι και τη θέση ανάπτυξης του έργου, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ.

Να θυμίσουμε και να επισημάνουμε ότι στο Μέγαρο Χορού έγινε αντίστοιχη μελέτη πριν από 25 περίπου χρόνια, κι ας είναι εκτός της κοίτης Νέδοντα, κι ας έχει μόνο 700 θέσεις, κι ας είναι κλειστό θέατρο, με ειδική θεμελίωση και εξυγίανση που έγινε για το σκοπό αυτό.

Επίσης, το ανοιχτό θέατρο είναι το μοναδικό αδειοδοτημένο έργο μέσα στην κοίτη του χειμάρρου από την οδό Αρτέμιδος μέχρι την οδό Νέδοντος, μετά τους σεισμούς του 1986.

Πιστεύουμε ότι οι πολίτες και επισκέπτες του ανοικτού θεάτρου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: είτε δεν είναι απαραίτητο να διαθέσουμε ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του προϋπολογισμού του έργου είτε δεν το κάνουμε γιατί θα προκύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα και θα καθυστερήσει το έργο εν όψει της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υπέρ της ασφάλειας και της φήμης που θα συνοδεύει την κατασκευή η τεκμηριωμένη απάντηση.

Περιττό να αναφέρουμε ότι τα όποια προβλήματα ή αστοχίες μπορεί να εμφανιστούν δε σχετίζονται τόσο με πλημμυρικά φαινόμενα του χειμάρρου, αλλά αποκλειστικά με τον τύπο των εδαφών και τη σεισμικότητα της περιοχής μας», σημειώνει σε άλλο σημείο ο κ. Αντωνόπουλος.

Εκτός γεωλογικής καταλληλότητας του ΓΠΣ

Καταλήγοντας αναφέρει: «Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη ζώνη βρίσκεται εκτός γεωλογικής καταλληλότητας του ΓΠΣ, όπως και όλες οι υπό πολεοδόμηση περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες υδατορεμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντινείας, που εξαιρεί το σύνολο των ιδιοκτησιών από πολεοδόμηση στις διευρυμένες κοίτες μικρών χειμάρρων και τις θεωρεί αμφίβολες ή και ακατάλληλες γεωλογικά, σε απόσταση 20 μέτρων εκατέρωθεν.

Εδώ δεν ισχύουν όσα ισχύουν στην πολεοδομική μελέτη που αναρτήθηκε πρόσφατα για τη Μικρή Μαντίνεια;, προκύπτει το ερώτημα. Είναι ό,τι πιο επίκαιρο έχουμε εγκεκριμένο μελετητικά.

Επίσης, σε ένα απλό έργο του Μορέα στην περιμετρική οδό της πόλης, στην περιοχή Φαραί, σε πολύ καλύτερα εδάφη συνεκτικά και ημιβραχώδη, εκτελούνται δεκάδες πασσαλομπήξεις για να μεταφερθεί και να εκτραπεί ένα μικρό υδατόρεμα σε ένα άλλο.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του θέματος και επιβάλλεται να υπάρχει ρητή διασφάλιση ότι δεν απαιτείται γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, τουλάχιστον από τον κατασκευαστή, το μελετητή και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας».

Της Βίκυς Βετουλάκη