Στις κορεσμένες περιοχές για παραγωγούς ΑΠΕ η Μεσσηνία

Στις κορεσμένες περιοχές  για παραγωγούς ΑΠΕ η Μεσσηνία

Στις κορεσμένες περιοχές κατατάσσει τη Μεσσηνία χάρτης της ΔΕΔΔΗΕ για τις περιοχές όλης της χώρας με τα υφιστάμενα περιθώρια ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο  ΑΠΕ. Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΠΟΣΠΗΕΦ) στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το χάρτη, ολόκληρη η Πελοπόννησος εντάσσεται στις κορεσμένες περιοχές μαζί με την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Στη Μεσσηνία, το σύνολο των αιτημάτων υπερβαίνει το περιθώριο ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο.

Σωστός σχεδιασμός
Ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε τον επικαιροποιημένο χάρτη με τα υφιστάμενα περιθώρια ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για τις περιοχές όλης της χώρας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι 3,5GW  ηλεκτρικού χώρου θα είναι διαθέσιμα να αξιοποιηθούν από παραγωγούς ΑΠΕ μέχρι και το 2025.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, κυρίως οι μικροί και μεσαίοι, είναι η απουσία σωστού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, κάτι που αναδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, καθώς εκδηλώθηκε ένα επενδυτικό τσουνάμι, με χιλιάδες αιτήσεις σύνδεσης φ/β πάρκων, που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι αρμόδιοι υποστελεχωμένοι φορείς, αλλά ούτε και να υποδεχθούν τα υπάρχοντα ηλεκτρικά δίκτυα».

Αυτά τόνισε ο Γιάννης Παναγής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής  Ενέργειας Φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Παναγής μίλησε για «εγκλωβισμό» των επενδυτών και μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους, καθώς βρίσκονται στην αναμονή για σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ως και 16 μήνες, όπως και για χορήγηση των όρων σύνδεσης στον ένα περίπου χρόνο, όταν σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να χορηγούνται σε δύο μήνες. Επίσης, μίλησε για άδικη μεταχείριση των μικρομεσαίων επενδυτών, προς όφελος των μεγάλων, αφού με την υπουργική απόφαση της 12ης Αυγούστου 2022 δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ.

Μεσσηνία
Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ  είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο στους επενδυτές, έχοντας να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων για όρους σύνδεσης, που το 2020 είχαν φτάσει στις 30.000. Με την προσπάθεια που καταβλήθηκε, σε συνεργασία και με τους ενδιαφερόμενους φορείς εκπροσώπησης των επενδυτών, οι συνδέσεις από 1.500 το 2020 αυξήθηκαν σε 2.500 το 2021 και σε 5.000 έργα των 1.100 MW το 2022.

Από το ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε, επίσης, ότι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που υφίσταται στο δίκτυο διανομής υπόκειται σε επιμέρους τοπικούς περιορισμούς που ενδέχεται να περιορίζουν περαιτέρω τις γεωγραφικές περιοχές που είναι δυνατή η σύνδεση επιπλέον σταθμών ΑΠΕ (π.χ. αυξάνοντας σημαντικά το κόστος σύνδεσης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, στη Μεσσηνία η εγκατεστημένη ισχύς Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ είναι 250 MW και το σύνολο των αιτημάτων (δεσμευμένη ισχύς, αδυναμίες, εκκρεμή) 142 (MW), ενώ το περιθώριο που υπάρχει είναι 108 MW.

Β.Β.