Τρόμος από τους πλειστηριασμούς που θα φέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου

Τρόμος από τους πλειστηριασμούς που  θα φέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου

Κ. Μαργέλης: “Αρνητική απόφαση για τους δανειολήπτες”

Τεράστιο κύμα πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει κατά το επόμενο διάστημα η δημοσίευση της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (funds) να μετέχουν πλέον σε πράξεις πλειστηριασμών.

Η απόφαση βρίσκει αντίθετους δικηγόρους, οι οποίοι μέσω των συλλόγων τους είχαν ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο και, φυσικά, τους δανειολήπτες, που βλέπουν συνεχώς τα όπλα που έχουν να αδυνατούν να προστατέψουν την περιουσία τους και ιδιαίτερα την πρώτη κατοικία.

Οι δε δικαστικοί επιμελητές θα βρεθούν μπροστά σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, καθώς μετά τον εκάστοτε πλειστηριασμό και την έκθεση κατακύρωσής του, θα τους ζητείται να προχωρούν σε εξώσεις των ιδιοκτητών, με όσα και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άρειος Πάγος

Με συντριπτική πλειοψηφία τις προηγούμενες μέρες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζήτησε το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, κρίνοντας πως η ισχύουσα νομοθεσία τούς επιτρέπει διαδικαστικές ενέργειες και, κατά συνέπεια, να μετέχουν σε πράξεις πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας υπερψηφίστηκε (μόλις 9 δικαστές τάχθηκαν κατά και 59 υπέρ) η νομική άποψη ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι με τη δική τους επωνυμία, εκπροσωπώντας τα funds που έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί κατά το επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της και να εφαρμοστεί.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης εκτιμάται ότι άμεσα, λόγω του αμετάκλητου χαρακτήρα της, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που ήδη έχουν ασκηθεί από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των λεγόμενων servicers να εκπροσωπούν τα funds στα δικαστήρια και να μπορούν να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν τα funds να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», από την πλευρά τους νομικοί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων (Eurobank) και άλλων εταιρειών υποστήριξαν ότι μεταγενέστερος νόμος του 2015 επιτρέπει στους διαχειριστές την εκτέλεση διαδικαστικών πράξεων, μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί.

Υπέρ της άποψης αυτής αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση της ανωτάτης δικαστικής λειτουργού, Κανέλλας Τζαβέλα, η οποία υποστήριξε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κ. Μαργέλης: «Αρνητική απόφαση»

Μέχρι σήμερα θεωρείται ότι 6 στους 10 πλειστηριασμούς έχουν «παγώσει» εξαιτίας αυτού του ζητήματος, ενώ τώρα αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος διάπλατα και χωρίς, μάλιστα, να υπάρχουν μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αρνητική απόφαση για τους δανειολήπτες χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος τόνισε: «Σε χρόνο ρεκόρ, που είναι πρωτοφανές για τα μέχρι σήμερα δικαστικά χρονικά, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έλαβε απόφαση για μια υπόθεση που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, τασσόμενη στο πλευρό των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έγινε στις 26 Ιανουαρίου, είχαν ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας, μέσω του Συλλόγου Αθηνών, στεκόμενοι στο πλευρό των δανειοληπτών.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την απόφασή της αυτή δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης να μπορούν να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις και να προχωρούν σε διαδικασίες πλειστηριασμών σε βάρος των δανειοληπτών. Μετά την εν λόγω απόφαση είναι βέβαιο όταν αυτή θα δημοσιευτεί σε ένα μήνα περίπου, θα αρχίσει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών σε βάρος συμπολιτών μας των οποίων τα δάνεια έχον χαρακτηρισθεί ως κόκκινα».

Από πλευράς τους, δικαστικοί επιμελητές της Καλαμάτας πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς, χωρίς πλέον δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία. Κι αυτό που φοβούνται περισσότεροι είναι οι εξώσεις που θα κληθούν να κάνουν σε ιδιοκτήτες από τρίτους που θα έχουν κερδίσει το ακίνητο στον πλειστηριασμό.

Της Βίκυς Βετουλάκη