Υποσχέσεις μαζί με τα… λόγια και τα χρόνια τα χαμένα

Υποσχέσεις μαζί με τα…  λόγια και τα χρόνια τα χαμένα

Σύσκεψη στην περιφέρεια για τα προβλήματα στον Πρωτογενή Τομέα

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης -το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής- στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων Στάθη Αναστασόπουλου, εκπροσώπων της ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου) και υπηρεσιακών στελεχών από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε λόγο για “δημιουργική συζήτηση” με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας, σημειώνοντας πως είναι “αποδεκτό από όλους ότι οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες”, για να προσθέσει ωστόσο ότι “γίνονται προσπάθειες ώστε ο κόσμος αυτός να βοηθηθεί – τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από την Πολιτεία – καθώς ως χώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάλειψη της υπαίθρου εξαιτίας της αστικοποίησης”.

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας τόνισε πως “από πλευράς Περιφέρειας γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να συνδράμουμε τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα όπως η άρδευση, η επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών, έχοντας κινητοποιήσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιδιώκουμε να διατηρούμε καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, όπως το ίδιο πράττουμε και με την κυβέρνηση και με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στο συγκεκριμένο τομέα.

Στόχος μας είναι να λύνουμε προβλήματα και να απαντούμε με επιχειρήματα, αλλά και διαθέτοντας τους πόρους που απαιτούνται για την άρδευση, τους αναδασμούς, την αντιμετώπιση ασθενειών και παθογόνων, τα επιστημονικά συνέδρια και ό,τι άλλο μπορεί να συνδράμει τους αγρότες μας.

“Συνεργασία πρότυπο και πρότυπο διαλόγου” χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τη συνάντηση στην Τρίπολη μεταξύ Περιφέρειας, ΕΛΓΑ και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

Όπως τόνισε, υπάρχουν “σοβαρά θέματα που άπτονται της μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, δηλαδή της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας υπό το κράτος της κλιματικής αλλαγής και όσων αυτή συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα – ζημιές που δοκιμάζουν τις αντοχές του προϋπολογισμού όχι μόνο του ΕΛΓΑ, αλλά και της χώρας μας”.

Από την πλευρά του, εξειδικεύοντας στο θέμα της δακοκτονίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ήδη συντελείται αναδιάρθρωση στο πρόγραμμα της φετινής περιόδου (2023), με αναβάθμιση των φαρμάκων, αλλά και εφαρμογή ηλεκτρονικής τεχνολογίας για την καταγραφή της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητάς του.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αναμένεται βοήθεια και για το θέμα της προσβολής από γλοιοσπόριο, “με βάση τεκμηριωμένες εκθέσεις, ώστε να υπάρξει αποζημίωση από ευρωπαϊκό ταμείο που συνδράμει σε καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής”, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι “παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια να συνδράμει τον αγροτικό κόσμο”.