Αναβίωσε και φέτος το ιστορικό έθιμο των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο

Αναβίωσε και φέτος το ιστορικό έθιμο των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο

Αναβίωσε και φέτος το ιστορικό έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Στο Σιδηρόκαστρο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, που έχει κατοχυρωμένα νομικά τα πνευματικά δικαιώματα, αναβιώνει – από το 2010 – το ιστορικό έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο χρονολογείται προεπαναστατικά, με τη φωτιά να συμβολίζει το πάθος για ελευθερία και την ανάσταση του γένους, και με το οποίο από το 2015 τιμάται η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό! Λίγο μετά τις 8:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία και ακολούθως ιστορικό δρώμενο από ιστορικά γεγονότα τα οποία παρουσίασε η Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, Μαρία Λιακάκη.

Στη συνέχεια από τον Ιερό Ναό ξεκίνησαν οι λαμπαδηφορίες σε δρόμους – σοκάκια του χωριού με προπομπό το λάβαρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών! Στο δρώμενο αλλά και τις λαμπαδηφορίες συμμετείχαν με πρόσκληση του Συνδέσμου ο Σύλλογος Αναβίωσης «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ» Καλαμάτας, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Παράδεισος Καλαμάτας – Τμήμα Αναβίωσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυάλου «Ο ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ» Μάνης, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ελευσίνας. Στις λαμπαδοφορίες καθώς και τους παραδοσιακούς χορούς πήραν μέρος ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός».

Στο δρόμο μπροστά από το Κοινοτικό Κατάστημα Σιδηροκάστρου άναψε φωτιά από τις δάδες και αναβίωσε ο ιστορικός κύκλος των Αθανάτων. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών και παραδοσιακό κέρασμα. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση, η Κοινότητα Σιδηροκάστρου, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, ο Σύλλογος Γυναικών Σιδηροκάστρου «Η ΕΣΤΙΑ», ο Εξωραϊστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Δημοσθένης Κάκκαβας». Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Αναστάσιος Λιακάκης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και όσους συνέδραμαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης, τους κατοίκους και τις γυναίκες του χωριού, με την υπόσχεση ότι όσο εκπροσωπεί την Κοινότητα θα κάνει πάντα το καλύτερο δυνατό!

Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τους Αντιπεριφερειάρχες, Ανδρέα Τσουκαλά και Άννα Καλογεροπούλου, τον πρόεδρο της «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ΑΕ ΑΟΤΑ», Τάσο Σαρδέλη, τους αντιδημάρχους Τριφυλίας, Αντώνιο Βλάχο, Νικόλαο Φρούσο, Αλέξανδρο Κουτρουμπή, Σωτήριο Μπακούρο και Μαρία Παναγοπούλου, τους δημοτικούς συμβούλους Ευάγγελο (Αγγελή Κοροβίλα), Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτη Τσαφαρά, Γιώργο Τσακανίκα, Γιάννη Αδρακτά και Γιάννη Παρασκευόπουλο και τον υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας, Άκη Κατρίτση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου