Δήμος Μεσσήνης: Ο εορτασμός των 202 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Δήμος Μεσσήνης: Ο εορτασμός των 202 χρόνων από  την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Λαμπρός ήταν στη Μεσσήνη ο εορτασμός των 202 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, καθώς και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Της δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του Επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούσης και στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφάνων και η μεγάλη μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. 

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα του 1821 και τη σημασία της ενότητας, της ανιδιοτέλειας και της φιλοπατρίας των Ελλήνων. Τόνισε δε, πως η 25η Μαρτίου θυμίζει σε όλους τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά των Τούρκων και την επιθυμία τους για ελευθερία, που έκανε το ακατόρθωτο κατορθωτό, προσθέτοντας πως έχουμε ιερό  χρέος να διαφυλάξουμε τα διαχρονικά διδάγματα της Επανάστασης του 1821 και να πορευτούμε με ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η υποδιευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, Ελένη Λάδη.

Στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων  από την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, αντισμήναρχος, ιπτάμενος Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας Διοικητής του Α.Τ. Μεσσήνης Γιώργος Χαραλαμπάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, υπολιμενάρχης Σωτήριος Τσούλος, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, υποπυραγός Ιωάννης Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Νικόλαος Ρούτσης, αντιπροσωπεία μαθητών από τα 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία, τα 1ο και 2ο Γυμνάσια Μεσσήνης, το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, το Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης, καθώς και εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης», τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και το Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης. 

Ακολούθως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ηρώων και έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης από τα μέλη των χορευτικών συλλόγων.

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Αριστομένους, Βαλύρας, Λογγάς, Πεταλιδίου, Χατζή και στις Κοινότητες Εύας και Τρικόρφου.