«Έφαγαν πόρτα» 4 επιχειρήσεις που ζητούσαν μείωση τελών στη Ναυαρίνου λόγω έργων

«Έφαγαν πόρτα» 4 επιχειρήσεις που ζητούσαν μείωση τελών στη Ναυαρίνου λόγω έργων

Ζητούσαν από το Λιμενικό Ταμείο αναπροσαρμογή οφειλομένων κατά 70%

Αναπροσαρμογή και μείωση οφειλομένων από χρήση του χερσαίου χώρου στο λιμάνι της Καλαμάτας για το 2022, κατά 70%, ζήτησαν 4 καταστηματάρχες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται στο τμήμα της οδού Ναυαρίνου, από τη Φαρών έως την Ακρίτα.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, όπου κατά πλειοψηφία το Σώμα απέρριψε το αίτημα.

«Μηδενική κίνηση»
Στις 8 Φεβρουαρίου, τέσσερις καταστηματάρχες, στους οποίους το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο παραχωρεί χερσαίο χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ζήτησαν αναπροσαρμογή και μείωση των οφειλόμενων για το έτος 2022 δημοτικών τελών χρήσης τραπεζοκαθισμάτων κατά ποσοστό 70%.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή που κατέθεσαν, «οι εργασίες που εκτελούνται τα τελευταία δύο σχεδόν έτη, από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποκλεισμό, το τμήμα της οδού Ναυαρίνου, από την συμβολή της με την οδό Φαρών μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Ακρίτα και κατά συνέπεια η κίνηση των καταστημάτων μας είναι μηδενική.

Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, η οποία παρουσιάστηκε το 2022 και την έξαρση του πληθωρισμού, η οποία επέφερε εφενός εκτόξευση του κόστους υλικών, αφετέρου πρόσθετη μείωση, της ήδη αδύναμης, τα τελευταία έτη, καταναλωτικής κίνησης, είχαν ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να βιώνουν ένα πρόσθετο πλήγμα, στο ήδη πληττόμενο, λόγω των κατασκευών, εργασιακό μας περιβάλλον».

Κατά πλειοψηφία, όχι
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο πρόεδρός του Ανδρέας Καραγιάννης, επισήμανε ότι η παραλιακή ζώνη έχει την χαμηλότερη δυνατή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία έχει καθορισθεί με σχετικές αποφάσεις και αφού ήδη έχουν γίνει μειώσεις λόγω της πανδημίας. Πρότεινε δε να μη γίνει δεκτό το αίτημα των καταστηματαρχών.

Κατά πλειοψηφία το Σώμα αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα των τεσσάρων επιχειρήσεων για τους εξής λόγους:

– Η παραλιακή ζώνη έχει την χαμηλότερη δυνατή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία έχει καθοριστεί με αποφάσεις και αφού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας.

– Όποιες τροποποιήσεις έχουν γίνει, κατά καιρούς, με νομοθετικές διατάξεις, είτε σε επίπεδο μειώσεων, είτε για ρυθμίσεις οφειλών, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τις έχει υιοθετήσει.

– Το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο δεν μπορεί να μειώσει βεβαιωμένες οφειλές.

Της Βίκυς Βετουλάκη