Επιπλέον χρηματοδότηση για τη δακοκτονία ζητά η Περιφέρεια

Επιπλέον χρηματοδότηση για  τη δακοκτονία ζητά η Περιφέρεια

Παραδόθηκαν προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία

Επιπλέον προμήθεια 218.000 lt φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη δραστική ουσία Spinosad ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του δάκου στα ελαιοπερίβολα για το 2023.

Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας.

Προβλήματα

Όπως σημείωσε χθες, ενώ η φετινή ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και όλα έδειχναν ότι θα είχαμε άριστη παραγωγή από πλευράς ποιότητας και ποσότητας και τις καλύτερες τιμές των τελευταίων ετών για τους παραγωγούς, δυστυχώς προέκυψαν προβλήματα, κυρίως λόγω υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας.

«Τα προβλήματα εμφανίστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου έως μέσα Ιανουαρίου, σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με προσβολή από γλοιοσπόριο και αυξημένους δακοπληθυσμούς, αφού η δακοκτονία είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση της παραγωγής (καρπόπτωση), η υποβάθμιση της ποιότητας και, φυσικά, η μείωση της τιμής του προϊόντος. Προ του τέλους της ελαιοκομικής περιόδου ξεκίνησε η προσπάθεια εξορθολογισμού και αναβάθμισης της δακοπροστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος.

Προτάσεις

Όπως εξήγησε, λοιπόν, συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή από έμπειρα στελέχη των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, εκτιμήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση και συντάχθηκε τεχνική έκθεση – τεκμηρίωση επιλογής εντομοκτόνων για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας για το 2023 σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και τη διαχείριση της ανθεκτικότητας. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από ερευνητικά προγράμματα της Περιφέρειας και μελέτες ανθεκτικότητας του υπουργείου για την επικράτεια.

Τελική πρόταση της έκθεσης – τεκμηρίωσης είναι ότι, για να υλοποιηθεί επιτυχώς η δακοκτονία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2023, θα απαιτηθεί επιπλέον προμήθεια 218.000 lt φυτοπροστατευτικού προϊόντος με δραστική ουσία τη Spinosad.

Επιπλέον, η επιτροπή εκτίμησε ως επιτυχημένα τα αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΕΛΓΟ Δήμητρα, με αντικείμενο την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες εφαρμογής της δακοκτονίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, για την καθολική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην Περιφέρεια εκτιμήθηκε ότι απαιτείται το ποσό των 197.780 ευρώ, από το οποίο 160.000 ευρώ αφορούν στην προμήθεια των απαιτούμενων υλικών και τα υπόλοιπα την παρακολούθηση και υποστήριξη του προγράμματος.

Οι προτάσεις της επιτροπής, με αντίστοιχες επιστολές του περιφερειάρχη, προωθήθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων για την αύξηση των πιστώσεων του προγράμματος δακοκτονίας στους αντίστοιχους κωδικούς, προκειμένου να αναβαθμισθεί το πρόγραμμα καταπολέμησης για το τρέχον έτος.

Ο δε αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον οποίο ενημέρωσε για τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Φυτικής Προστασίας του υπουργείου για όλα αυτά τα θέματα, ενώ επιπλέον του κατέθεσε σχετικό φάκελο με όλη την αλληλογραφία.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τον υπουργό να ανταποκριθεί στο αίτημα της Περιφέρειας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες, για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός της προμήθειας των υλικών έγκαιρα και να διασφαλιστεί η ποιότητα ελιάς και ελαιολάδου.