Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης»: Δύο Καλαματιανοί μαθητές στις πρώτες θέσεις

Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης»: Δύο Καλαματιανοί  μαθητές στις πρώτες θέσεις

Σπουδαία διάκριση για τη Μεσσηνία στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης» που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) με συμμετοχή από σχολεία όλης της Ελλάδας.

Ο Άλκης Καρακαϊδός, μαθητής της γ’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία μαθητών Γυμνασίου και ο Χάρης Κουσούλης, μαθητής της β’ τάξης του 1ου Λυκείου Καλαμάτας, χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία μαθητών Λυκείου.

Οι δύο μαθητές είχαν τη συνεχή ανιδιοτελή υποστήριξη του φροντιστηρίου «Τσιάλας» και αφιέρωσαν μαζί με τους καθηγητές τους πολλές ώρες στην προετοιμασία για το διαγωνισμό.

Να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει κάθε έτος τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες οδηγούν τελικά στη συγκρότηση των ελληνικών ομάδων που εκπροσωπούν τη χώρα στους ετήσιους διεθνείς διαγωνισμούς (Βαλκανιάδα, Διεθνής Ολυμπιάδα κ.λπ.).

Σκοπός των διαγωνισμών της ΕΜΕ είναι η διάδοση και καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθησή τους στο πλαίσιο των καθιερωμένων διεθνών μαθηματικών διαγωνισμών. Τα τελευταία δε τρία χρόνια ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός διεξάγεται σε τρεις φάσεις λόγω Υγειονομικού Πρωτοκόλλου.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που είναι η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης», διενεργήθηκε για 40ή φορά στις 18/2 σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσοι επέτυχαν στον πρώτο διαγωνισμό «Θαλής». Η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα  «Αρχιμήδης» χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το διαγωνισμό των Νέων (μαθητές Γυμνασίου) και το διαγωνισμό των Μεγάλων (μαθητές Λυκείου).

Για τους διακριθέντες επόμενος σταθμός είναι ο προκριματικός για την εκπροσώπηση της Ελλάδας τόσο στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (μαθητές Γυμνασίου) όσο και στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Μεγάλων και την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθηματικών (μαθητές Λυκείου).