Νίκος & Γιώργος Τσιάλας: Οι εκπαιδευτικοί που ανοίγουν ορίζοντες επιτυχίας σε εκπαιδευόμενους

Νίκος & Γιώργος Τσιάλας: Οι εκπαιδευτικοί που ανοίγουν  ορίζοντες επιτυχίας σε εκπαιδευόμενους

«Για να υπάρξει πραγματική εκπαίδευση με την αυστηρή έννοια του όρου υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: είναι ότι αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται αντικείμενο επένδυσης και πάθους και από τους εκπαιδευτές και από τους εκπαιδευόμενους και, για να το πω καθαρά, ότι αν δεν υπάρχει έρωτας μες στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει εκπαίδευση!

Εάν κάποιος κάτι μαθαίνει μέσα στο σχολείο είναι διότι, διαδοχικά, έναν καθηγητή σε κάποια τάξη – και στο πανεπιστήμιο ακόμη – τον ερωτεύεται και τον ερωτεύεται, διότι βλέπει ότι αυτός ο ίδιος ο καθηγητής είναι ερωτευμένος με αυτό που διδάσκει.

Λοιπόν, για να τα πω επίσης καθαρά και για να γίνω πλήρως απεχθής σ’ αυτούς που με ακούνε, σήμερα οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους διεκδικήσεις, οι οικογένειες ασχολούνται με το να πάρει το παιδί ένα “χαρτί” και τα παιδιά ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την επένδυση των πραγμάτων που μαθαίνουν. Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκπαίδευση».

Τάδε έφη ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το παραπάνω απόσπασμα μας βρίσκει σύμφωνους. Αλλά πάντα υπάρχει η εξαίρεση για να επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Παίρνοντας την αγάπη για τα Μαθηματικά και τους μαθητές από τον πατέρα τους Θόδωρο Τσιάλα ο Νίκος και ο Γιώργος Τσιάλας, στο… ορμητήριο- φροντιστήριο που έχουν ανοίξει στη γωνία Γεωργούλη και Αριστομένους από το 2012 περίπου έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια να ανοίξουν αφιλοκερδώς δρόμους ευκαιρίας και να μη χαθούν παιδιά – ταλέντα στα Μαθηματικά.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να φτιάξουν ομάδες μαθητών και μαθητριών για να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, αλλά και για να συμπληρώνουν την Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Έχοντας μια μαγιά παιδιών από την Καλαμάτα, τη Μεθώνη, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, την Αθήνα, το Βόλο, τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και το Λουξεμβούργο (!), συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς, μαζεύοντας κύπελλα και μετάλλια προόδου οι ίδιοι και οι μαθητές τους.

Στον τελευταίο διαγωνισμό “Αρχιμήδης”, στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις μαθητές τους πρώτευσαν κι έτσι θα πάρουν το δρόμο για τον προκριματικό διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, προκειμένου να επιλεγεί η εθνική ομάδα που θα μετάσχει στη Βαλκανιάδα Μαθηματικών, αλλά και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Ρασβάνη από το Βόλο που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, τον Καλαματιανό Παναγιώτη Κλείδωνα, που πήρε το 1ο ασημένιο μετάλλιο και τον Λυμπέρη Καρρά – με μισή καταγωγή από τη Μεσσηνία- που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Και φυσικά, δε σταματούν εδώ. Ήδη ετοιμάζονται να λάβουν μέρος και στον 6ο Διαγωνισμό Γρίφων Μαθηματικών και Λογικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου 2024.

Πρόκειται για σπάνιους εκπαιδευτικούς που εκπαιδεύουν ιδιαίτερα παιδιά, μια και το… ταγκό της επιτυχίας χορεύεται από δύο…

Α.Π.