Η καρδιά της Μεσσηνίας χτυπά δυνατά στη Νέα Υόρκη

Η καρδιά της Μεσσηνίας  χτυπά δυνατά στη Νέα Υόρκη

Οι Μεσσήνιοι του εξωτερικού τιμούν την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την εθνική επέτειο

Μπορεί στην Καλαμάτα οι επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την απελευθέρωσή της να κορυφώθηκαν προχθές, Πέμπτη 23 Μαρτίου, ωστόσο στην Αμερική, εκεί που συναντάται μεγάλο μέρος Μεσσήνιων ομογενών, θα πραγματοποιηθούν σήμερα ανά τις ελληνικές κοινότητες.

Εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιούνται διαδοχικά το επόμενο διάστημα, μέχρι να κορυφωθούν στις 30 Απριλίου, οπότε θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση στους δρόμους της 5ης Λεωφόρου, στην καρδιά του Μανχάταν.

Από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μιλώντας στο «Θ» ο κ. Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσήνιων Νέας Υόρκης «Αριστομένης», κάνει λόγο για μια αδιάκοπη προσπάθεια διατήρησης των κοινών δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική τα τελευταία 99 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, ενώ αναφέρεται στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα Σάββατο, ως φόρο τιμής για την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Η συμβολή του συλλόγου στην ομογένεια

«Οι δράσεις της μεσσηνιακής ομογένειας εδώ στην Αμερική, και ειδικότερα του συλλόγου μας για τους Μεσσήνιους της Νέας Υόρκης, ξεκίνησαν το 1924. Φέρεται να είναι από τους παλαιότερους συλλόγους της ελληνικής ομογένειας. Είναι το πρώτο σε σειρά ιδρυτικό μέλος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεσσηνίων, όπου κατά καιρούς είναι επικεφαλής ο επίτιμος πρόεδρός μας, Αναστάσιος Κοκαλιάρης, ο οποίος, παρά την ηλικία του, είναι εδώ μαζί μας για να στηρίζει και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητές μας!», εξηγεί.

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

Αναφερόμενος στο κομμάτι των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος με αφορμή τη 202η επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας, ο κ. Γιαννόπουλος σχολιάζει: «Ο σύλλογός μας πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής για όλους τους ήρωές μας στη Μεσσηνία που πρωταγωνίστησαν κατά την απελευθέρωση της Καλαμάτας και στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα σήμερα στο κτήριο του συλλόγου μας, εδώ στο κέντρο του ελληνισμού, που είναι η Αστόρια της Νέας Υόρκης, με παραδοσιακά έθιμα, ιστορικές αφηγήσεις και το πιο σημαντικό γεγονός, που θα είναι η προβολή της ταινίας “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας και χιλίαρχος Ηλίας Κορμάς”».

Όπως σημειώνει, πρόκειται για μια ταινία προσφοράς και παραχώρησης των Μεσσήνιων Ιωάννη Μουτσούλα και Γεωργίου Κορμά, αφιερωμένη στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η συμμετοχή των ομογενών στις εκδηλώσεις

«Η συμμετοχή των Μεσσηνίων, και όχι μόνο, είναι πάρα πολύ μεγάλη στις εκδηλώσεις μας για τις εθνικές μας επετείους. Βέβαια, δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, όπως είναι αυτές για την εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος, η επιμνημόσυνη δέηση στον ήρωά μας Γρηγόριο Δικαίο, η 28η Οκτωβρίου με το “Όχι”. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και τώρα που ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την 23η Μαρτίου και συνεχίζονται με εκείνες της 25ης Μαρτίου, που κορυφώνονται με πανηγυρική κατάνυξη στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, και που φέτος θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου», προσθέτει.

Επισκέψεις με αφορμή το γεγονός

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, τόσο η Νέα Υόρκη όσο και οι επιμέρους πόλεις που πραγματοποιούν επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αποτελούν πόλο έλξης από Έλληνες του εξωτερικού και όχι μόνο.

«Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες από διάφορα μέρη, που έρχονται να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, όπως πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα, δημοτικοί φορείς, γνωστές προσωπικότητες, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη μεγάλη παρέλαση της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή από ξένους, που πλέον γνωρίζουν τα ελληνικά έθιμα και σέβονται την ιστορία μας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις δίνουν και πολλές μεγάλες προσωπικότητες της ομογένειας που προβάλλουν τον ελληνισμό και την ιστορία μας».

Η συμπόρευση δύο πολιτισμών

Λίγο πριν από το τέλος, σε ερώτηση προς τον κ. Γιαννόπουλο για το εάν οι ελληνικές επέτειοι έχουν ενσωματωθεί με την τοπική παράδοση στη χώρα όπου ζει και εργάζεται, σημειώνει: «Νομίζω πως ναι, και ειδικά η μεγάλη παρέλαση που γίνεται στην 5η λεωφόρο στο Μανχάταν, με την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, πλέον έχει γίνει θεσμός εδώ στη Νέα Υόρκη, και κάθε χρόνο η συμμετοχή κόσμου διαφόρων εθνικοτήτων, εκτός των Ελλήνων, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Το θέαμα να κρατούν όλοι ελληνικές σημαίες και να κυματίζουν από άκρη σε άκρη σε όλο το Μανχάταν είναι συγκινητικό. Ολόκληρη η Νέα Υόρκη γίνεται γαλανόλευκη αυτή την ημέρα!». Από αυτό, άλλωστε, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι –τουλάχιστον- ένας από τους στόχους ίδρυσης του συλλόγου, που ήταν να διατηρηθούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα στο πέρασμα του χρόνου, επιτυγχάνεται.

Της Χριστίνας Μανδρώνη