Καλά νέα για Φιλιατρά- Γαργαλιάνους και Μεσσήνη- Λάμπαινα

Καλά νέα για Φιλιατρά- Γαργαλιάνους και Μεσσήνη- Λάμπαινα

Ευρεία σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στην Τρίπολη

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τόσο της περιόδου 2014 – 2020 όσο και της νέας περιόδου 2021 – 2027, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τις προηγούμενες ημέρες στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων και της Διαχειριστικής Αρχής.

Κατά τη σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη η διαδικασία δημοπράτησης του οδικού έργου Τζάνε – Καλαμάκι, στο τμήμα που αφορά στην παράκαμψη του Πεταλιδίου.

Επίσης, εξετάστηκαν και επιλύθηκαν ζητήματα σχετικά με το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, ενώ ευοίωνες εμφανίστηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με το έργο της 7ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα Μεσσήνη – Λάμπαινα, όσον αφορά στις πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, περί την περίοδο του Πάσχα θα υπάρξει ανακοίνωση για επιπλέον πίστωση 7.000.000 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, για την ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Όσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο περιφερειάρχης έδωσε οδηγίες, εστιάζοντας κυρίως στην πλήρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών κάθε έργου προς ένταξη, καθώς -όπως παρατήρησε- οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στα έργα της απερχόμενης περιόδου 2014 – 2020 οφείλονταν στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ελλιπείς μελέτες. Μάλιστα, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πριν από την ένταξη των έργων θα υπάρξει ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου των μελετών.

Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, όσον αφορά στους τεχνικούς συμβούλους που θα προσληφθούν, να προβλέπει η σχετική σύμβαση τη συνεχή παρουσία τους στην έδρα της Περιφέρειας, αλλά και την επιστημονική συνδρομή τους προς τους δικαιούχους των έργων -ιδιαίτερα μικρούς Δήμους και φορείς.

Επίσης, τονίστηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), τη στρατηγική των οποίων θα έχει η Περιφέρεια, αφού προηγουμένως συζητήσει και διαβουλευθεί με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς των περιοχών στις οποίες θα προωθούνται οι στρατηγικές ΟΧΕ.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, τη διαδικασία αυτή υπαγορεύει η μέχρι τώρα εμπειρία των ΟΧΕ, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιό τους θα υλοποιούνται έργα που θα συμβάλουν στην πολυδιάστατη ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.