Μανώλης Μάκαρης: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Μανώλης Μάκαρης: Όχι  στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με συνοπτικές διαδικασίες, λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, στην οποία περνά ο έλεγχος ύδρευσης και αποχέτευσης κατά παράκαμψη των επιταγών του Συντάγματος και αλλεπάλληλων αποφάσεων του ΣτΕ.

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο είναι ότι οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από το αρμόδιο υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Το ζήτημα που προκύπτει με αυτή τη μεταβολή είναι ότι η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας, όπως το νερό, σε μια ρυθμιστική αρχή έχει νόημα, όταν η αγορά παροχής τού εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και απελευθερώνεται.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις να μπει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο πάει να ανοίξει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Μάκαρης.

Στην προχθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπήκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις για ένα τετραήμερο και, μάλιστα, αυτό της Καθαρής Δευτέρας.

Είπε δε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία και θα ελέγχει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού δια της πλαγίας οδού, ανέφερε ο Μανώλης Μάκαρης, παρά, μάλιστα, τις αντίθετες αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιό της, τόνισε όμως ότι επειδή πρόκειται για ζήτημα πολύ σοβαρό, συζήτηση του θέματος πρέπει να γίνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το οποίο οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Α.Π.