ΜΕΘ: Ο «Μικρός Πρίγκιπας» κοιτάζει ψηλά στ’ αστέρια…

ΜΕΘ: Ο «Μικρός Πρίγκιπας» κοιτάζει  ψηλά στ’ αστέρια…

Με 46 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στην πόλη της Καλαμάτας και στην ευρύτερη περιοχή, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο παρουσιάζει φέτος με την παιδική σκηνή τον πασίγνωστο «Μικρό Πρίγκιπα», σε διασκευή και σκηνοθεσία Βενετσάνου Μπαλόπουλου.

«Ένα έργο γεμάτο μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. Ένα έργο που μας θυμίζει την αξία και την ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων. Ένα έργο που μας θυμίζει ότι τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο σημαντικά.

Ένα έργο αφιερωμένο στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του ΜΕΘ, Θεόδωρου Σινάνη, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου και μέχρι πρόσφατα απλόχερα στήριζε με ανιδιοτελή αγάπη όλους τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, αλλά και το κοινό της πόλης.

Ο δικός μας Μικρός Πρίγκιπας», όπως σημειώνεται σχετικά από το ΜΕΘ.

H υπόθεση
Στις 29 Ιουνίου του 1900 γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ο άνθρωπος από τον οποίο δημιουργήθηκε ο αγαπημένος σε μικρούς και μεγάλους «Μικρός Πρίγκιπας», οι σελίδες του οποίου μοιράζουν σημαντικά μηνύματα ζωής.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» μπορεί να φαίνεται πως γράφτηκε για παιδιά, τα σπουδαία μηνύματα που κρύβει στις σελίδες του όμως απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Δεν είναι, συνεπώς, περίεργο που το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 350 γλώσσες, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και με εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ούτε, φυσικά, και το γεγονός ότι θεωρείται ένα βαθιά φιλοσοφικό βιβλίο, που μιλάει για τις ασθένειες του πολιτισμού μας, όπως είναι η κατανάλωση, η ματαιοδοξία, τα χρήματα.

Η πλοκή του βιβλίου ξεκινά όταν ο αφηγητής, ο οποίος είναι πιλότος, πέφτει στην έρημο Σαχάρα με το αεροπλάνο του και συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, τον Μικρό Πρίγκιπα. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο, ο οποίος ξεκινά να του διηγείται τις δικές του περιπέτειες όσο εξερευνούσε τους άλλους πλανήτες.

Στην πραγματικότητα, ο «Μικρός Πρίγκιπας» αποτελεί ένα αντιπολεμικό βιβλίο, το οποίο μέσα από τις βαθυστόχαστες παρατηρήσεις των ηρώων του σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση, μιλά για την αγάπη και τη φιλία. Μέσα από τις σελίδες του μπορούμε να διακρίνουμε μαθήματα για τη ζωή, τα οποία είναι σπουδαία και αξίζει όλοι να ανακαλύψουμε.

Ορισμένα από αυτά τα μηνύματα: Ο πλανήτης χρειάζεται τη φροντίδα μας. Η εναρμόνιση με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι σημαντική. Οι ενήλικες στο «Μικρό Πρίγκιπα» αποτυπώνονται ως αδιάφοροι και βαρετοί άνθρωποι, που έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, και ίσως αυτή η άσχημη εικόνα να ισχύει σε ένα σημείο.

Φυσικά και όταν μεγαλώνουμε, οι υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής γίνονται ένα βάρος που δε μας αφήνει να ζούμε εντελώς ανέμελα, όμως καλό θα ήταν να μην αφήσουμε την ενήλικη ζωή να «πλακώσει» την ευτυχισμένη πλευρά της.

Η ευτυχία κρύβεται στην απλότητα. Τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν μπορείς να τα δεις με τα μάτια σου, παρά μόνο με την καρδιά σου. Να κοιτάς πάντα ψηλά στα αστέρια και να μη γίνεσαι εμπόδιο στην ευτυχία των άλλων. Όσο και αν πονάει το να αφήσουμε ένα δικό μας άνθρωπο να συνεχίσει τη ζωή του μακριά μας, πρέπει να βάζουμε τον εγωισμό μας στην άκρη και να μην μπαίνουμε εμπόδιο στην ευτυχία και την προσωπική του ευημερία.

Όπως και στο τέλος του βιβλίου, όταν ο αφηγητής άφησε το Μικρό Πρίγκιπα να συνεχίσει το ταξίδι του, στενοχωρήθηκε για αυτήν την απώλεια. Ήξερε, όμως, πως μόνο έτσι ο φίλος του θα ήταν ευτυχισμένος.

Συνεπώς, είναι καλύτερα να βλέπεις ένα δικό σου άνθρωπο ευτυχισμένο, αλλά μακριά σου, παρά δυστυχισμένο και δίπλα σου. Και τα αστέρια τότε θα σου χαμογελούν, όπως είχε υποσχεθεί ο Μικρός Πρίγκιπας στον αφηγητή.

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ είναι ένα ξανθό, αεικίνητο αγόρι. Η επιλογή του Άγγελου – Μιχαήλ Στρατουδάκη, ο οποίος ενσαρκώνει το ρόλο στην παράσταση του ΜΕΘ, μόλις τον συνάντησα, σκέφτηκα ότι ήταν η καλύτερη.

Στην κουβέντα που είχα με το 10χρονο αγόρι, δικαιώθηκα απόλυτα. Ο Άγγελος είναι ένα παιδί που, εκτός από εξαίρετος μαθητής, ζωγραφίζει, παίζει πιάνο, όντας μαθητής στο Δημοτικό Ωδείο, μαθαίνει αγγλικά, λατρεύει το ποδόσφαιρο, διαβάζει κόμικς, λογοτεχνία, ενώ θέλει να ασχοληθεί και με το χορό.

Όνειρό του είναι να γίνει ποδοσφαιριστής, αν και αντιπαθεί το δρόμο που έχει πάρει το άθλημα, με τα στημένα παιχνίδια και τη βία, όπως μου είπε.

Σύμφωνα με τον Άγγελο, η εμπειρία του με το «Μικρό Πρίγκιπα» τον ενθουσιάζει, γιατί γνώρισε νέους ανθρώπους, ενώ απέκτησε και εμπειρίες. Βέβαια, έχει κάποιο τρακ που θα παίξει μπροστά σε τόσο κόσμο, αλλά είναι σίγουρος ότι θα το ξεπεράσει πάνω στη σκηνή! Αν και, όπως μας είπε, έχει μάθει και διάφορες τεχνικές, αν ξεχάσει κάποια λόγια.

Ο Άγγελος ανυπομονεί για τη σημερινή πρεμιέρα, δε φοβάται τον κόσμο και τα χειροκροτήματα, γιατί το θέατρο τον βοήθησε και στη μουσική, όταν αναγκάζεται να παίζει τον αγαπημένο του Μότσαρτ μπροστά στο κοινό!

Εκείνο που τον ενθουσίασε στο «Μικρό Πρίγκιπα» είναι οι χαρακτήρες του βιβλίου και τα μηνύματά του. «Οι άνθρωποι φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή που ζουν. Η αλεπού με έμαθε ότι πρέπει να είμαστε όσο πιο καλοί άνθρωποι γίνεται, να μη ζούμε σε βάρος των άλλων και να μην ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας», τόνισε.

Αλλάζοντας θέμα, ο μικρός μάς μίλησε για το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, ότι πέρα από τη θλίψη του, θαυμάζει όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν κάποιους να σωθούν. «Αν ήμουν στη θέση τους, πιστεύω ότι θα έκανα το ίδιο», είπε με αυτοπεποίθηση.

Τα όνειρα του μικρού Άγγελου δεν έχουν όρια και πολύ καλά κάνει. Αλίμονο, αν συνέβαινε το αντίθετο! Και μάλιστα, δεν τον ενδιαφέρει αν «σπαταλιέται» σε πολλά πράγματα. Πιστεύει ότι έχει χρόνο για τα πάντα. Αυτός είναι ο Μικρός Πρίγκιπας, Άγγελος- Μιχαήλ Στρατουδάκης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/3/2023 20.30μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/3/2023 11.30πμ και 18.30μμ

Α.Π.