Νέα γραμμή για Θεσσαλονίκη – Κύθηρα εξετάζει η Πολιτική Αεροπορία

Νέα γραμμή για Θεσσαλονίκη –  Κύθηρα εξετάζει η Πολιτική Αεροπορία

Χωρίς να διευκρινίζει αν θα περιλαμβάνει και την Καλαμάτα

Σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας προτίθεται να εντάξει η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας την αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Κύθηρα, σύμφωνα με απάντηση του διοικητή της Χρήστου Τσίτουρα σε επιστολή του δημάρχου Κυθήρων, χωρίς να διευκρινίζει αν θα περιλαμβάνεται και η Καλαμάτα.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ζήτησε από την ΑΠΑ ενημέρωση για την τύχη της γραμμής Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα, μετά τον άγονο διαγωνισμό που έγινε στο τέλος 2022, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για την καθιέρωσή της, ει δυνατόν και από τη φετινή τουριστική σεζόν.

Επιστολή από τα Κύθηρα
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «ypodomes», ο δήμαρχος Κυθήρων τονίζει στην επιστολή του ότι τα Κύθηρα θεωρούν κορυφαίας σπουδαιότητας την ανάθεση εκτέλεσης τακτικών πτήσεων στη συγκεκριμένη γραμμή, καθώς η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα θα τους προσδώσει τεράστια τουριστική υπεραξία. Ζητά, λοιπόν, αναλυτική ενημέρωση, κυρίως για το χρονοδιάγραμμα, με στόχο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου να έχει ανατεθεί η εκτέλεση τακτικών πτήσεων.

Νέα γραμμή
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας σημειώνει στην απάντησή του ότι μετά την κήρυξη του διαγωνισμού για την αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα ως άγονου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας προωθούν την ένταξη νέας γραμμής Θεσσαλονίκης – Κυθήρων σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν σε αυτή τη νέα γραμμή περιλαμβάνεται και η Καλαμάτα, αφού την αναφέρει μόνο ως Θεσσαλονίκη – Κύθηρα.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι πρέπει να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας που θα στοιχειοθετεί την ανάγκη ένταξης της γραμμής σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

Στη μελέτη θα πρέπει να αποτυπώνεται η ζωτική σημασία της γραμμής για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας την οποία εξυπηρετεί ο αερολιμένας Κυθήρων, ενώ η αξιολόγηση του ζωτικού της χαρακτήρα θα πρέπει να γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όσον αφορά στις ανάγκες συνδεσιμότητας της περιοχής, σύμφωνα με τον ΕΚ 1008/08 και το δίκαιο της Ε.Ε. γενικότερα.

Γι’ αυτό, μάλιστα, ο διοικητής της ΑΠΑ ζητά από το δήμαρχο Κυθήρων ο Δήμος να αποστείλει προτάσεις  που θα στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα της γραμμής.