Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Messinia Forum για τοπική εστίαση, φιλοξενία και επιχειρηματικότητα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Messinia Forum για τοπική εστίαση, φιλοξενία και επιχειρηματικότητα

Παρουσία πολυάριθμων συμμετασχόντων ολοκληρώθηκε το 1ο Messinia Forum «Από τη θεωρία στην πράξη», μια δράση του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, ένα έτος από την ίδρυσή του.

Το διήμερο φόρουμ, που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση πάνω σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, αλλά και ευρύτερα, στο κομμάτι της εστίασης, της φιλοξενίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Με αυτή την αφορμή, εκπρόσωποι της εστίασης, άνθρωποι από τη γαστρονομία, το marketing, την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και φορείς του νομού, συζήτησαν θέτοντας στο επίκεντρο την εστίαση ως έναν κλάδο με σημαντική υπόσταση για το νομό, την άμεση σχέση της με τον τουρισμό, τις προοπτικές που δύναται να αξιοποιήσει ο κλάδος, καθώς και τις νέες τάσεις και τεχνολογίες που φέρνει η εποχή.

Ανάμεσα στους 39 ομιλητές που τοποθετήθηκαν, ο καθένας ξεχωριστά πάνω σε πέντε επιμέρους θεματικούς κύκλους κατά τη διάρκεια του φόρουμ, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις του υπουργείου για να αναδειχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όπως εξήγησε, στόχος δεν είναι μόνο η ύπαρξη του δίπολου «ήλιος και θάλασσα» για να αυξηθεί η προσέλευση επισκεπτών, αφού μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικών στοιχείων που διαθέτει η χώρα, όπως είναι ο αγροτικός τομέας και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Άλλωστε, δράσεις όπως ο οινοτουρισμός, που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες στην Πελοπόννησο, και ο ελαιοτουρισμός, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τοπικού και εγχώριου τουριστικού προϊόντος. 

Στο δεύτερο θεματικό κύκλο ομιλιών, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σημερινής εποχής όσον αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στην εστίαση. Το δίλημμα που έθεσε στο ακροατήριο της Μεσσηνίας ήταν ότι «πρέπει να αποφασίσουμε τι κοινωνία θέλουμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος σε όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξουν στην εστίαση ειδικότερα, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, έκανε λόγο για τη στάση και αντίληψή μας απέναντι στα ΑμεΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθημερινά παραδείγματα έλλειψης προσβασιμότητας υπάρχουν παντού τριγύρω και αντικατοπτρίζονται μέσα από την αδυναμία ενός ΑμεΑ να χρησιμοποιήσει WC στην εστίαση, την αδυναμία ενός τυφλού να διαβάσει τον κατάλογο ενός καταστήματος και πολλά άλλα αντίστοιχα.

Το συμπέρασμα του κ. Κυμπουρόπουλου ήταν πως, εάν υπάρχει η διάθεση, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με πολύ εύκολα βήματα, αποκαθιστώντας παράλληλα την κοινωνική αδικία που παρατηρείται αυτή τη στιγμή.

Την πρώτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου τοποθετήθηκαν με τις ομιλίες, μεταξύ άλλων, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου γύρω από τη σύνδεση της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής με τον τουρισμό, και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, με θέμα «Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία-αναγνωρίσιμοι γαστρονομικοί προορισμοί». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέλυσε τη θεματική «Αποτίμηση και προοπτικές στον κλάδο της εστίασης», ενώ ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Χαιρετισμοί

Κατά την έναρξη του φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυναν ο πανοσιολογιώτατος, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, εκπροσωπώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος. Κοινή τους διαπίστωση ήταν το γεγονός ότι μόνο μέσα από συνέργειες μπορεί να υπάρξει βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών στην εστίαση, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ακολούθως, οι βουλευτές Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης χαιρέτισαν τη διημερίδα, ενώ και από πλευράς του ο εμπνευστής του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου και τις λύσεις που δεσμεύεται να υλοποιήσει ο σύλλογος, περνώντας έτσι «από τη θεωρία στην πράξη».

Της Χριστίνας Μανδρώνη