Όταν η τοπική επιχειρηματικότητα αναλαμβάνει δράση για (κοινό) καλό

Όταν η τοπική επιχειρηματικότητα αναλαμβάνει δράση για (κοινό) καλό

Στόχος των μελών του είναι να επιτευχθεί, μέσα από το κοινό όραμα και τις δράσεις, η περαιτέρω ανάπτυξη του νομού

Κοινοί στόχοι, συνέργειες και όρεξη για ανάληψη δράσης είναι τα βασικά συστατικά μιας ομάδας νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν και οι οποίοι οραματίζονται μια πιο εξωστρεφή και ανεπτυγμένη Μεσσηνία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος για το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει «ως γέφυρα» που θα ενώσει όλους τους γειτονικούς Δήμους της Μεσσηνίας, με φόντο την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς.

«Όχημά» τους σε αυτή τη διαδρομή θα αποτελέσουν η εστίαση, η φιλοξενία και η επιχειρηματικότητα, καθώς κοινή πεποίθηση των μελών είναι ότι «ιδέες πάνω στον κλάδο υπήρχαν διαχρονικά, στόχος μας είναι να περάσουμε, τώρα, από τη θεωρία στην πράξη».

Λίγες μέρες πριν μετρήσει ένα χρόνο από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πρόκειται να συστηθεί κι επίσημα στο νομό μέσα από την πρώτη του δράση, που είναι το “Messinia Forum” – μια αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση πάνω σε βασικά θέματα, όπως οι νέες προοπτικές για την τοπική επιχειρηματικότητα, η προσβασιμότητα και ο τουρισμός, που είναι μερικά από όσα θα αναλυθούν στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Μαρτίου.

Πριν, όμως, από αυτό, ο Γιάννης Κολοβός, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΜ, μιλά στο «Θ» για τη σύσταση του συλλόγου, τους στόχους, καθώς και τα πεδία δράσης του.

Ανάγκη για δημιουργία γέφυρας με τις γύρω περιοχές

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και μιλώντας για την ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του συλλόγου, ο κ. Κολοβός κάνει λόγο για μια σκέψη που προϋπήρχε σε αρκετούς ανθρώπους από διάφορες περιοχές του νομού, όμως δεν υπήρχε ανάμεσά τους κανένας συνδετικός κρίκος, ενώ κάποιοι δε γνωρίζονταν καν.

«Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2022, όταν μαζί με ένα φίλο που δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, τον Ηλία Κούβελα, που δραστηριοποιούταν στην περιοχή της Γιάλοβας, θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα με την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές. Ανάγκη για κάτι τέτοιο στάθηκε το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις γύρω από την Καλαμάτα δεν μπορούσαν να έχουν “φωνή”, αφού και γενικότερα δε γνωριζόμασταν πολλοί από εμάς μεταξύ μας. Για μένα είναι πολύ βασικό πλέον να γνωριζόμαστε και να υπάρχει συνεργασία. Κάπως έτσι ξεκίνησε το εγχείρημα από μια αρκετά μεγάλη “παρέα” ανθρώπων και συναδέλφων», σημειώνει ο κ. Γιάννης Κολοβός, για να προσθέσει ότι στοξεκίνημά του ο σύλλογος συγκέντρωνε 62 ιδρυτικά μέλη, ενώ αυτή τη στιγμή εντάσσονται πάνω από 212 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.


Ανάμεσα στους ομιλητές που θα πλαισιώσουν το διήμερο φόρουμ θα είναι οι βουλευτές Μεσσηνίας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και άλλοι εξειδικευμένοι στον τομέα τους


Οι στόχοι για τη Μεσσηνία

Οι συνέργειες μεταξύ των μελών του ΣΕΜ παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητές του, με τα ιδρυτικά μέλη να σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Θέσαμε στόχο ότι το 2023 θα είναι το έτος συνεργασίας, ενότητας και συνεργειών». Άλλωστε, κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο, μιας και τα προβλήματα που απασχολούν είναι, λιγότερο ή περισσότερο, κοινά στο χώρο της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κολοβό, «η συμπόρευση είναι πολύ βασική για εμάς, αφού θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα του χώρου που εδώ και χρόνια μένουν στη θεωρία και σε διαγράμματα. Είναι καιρός να πάμε από τη θεωρία στην πράξη!».

Διακρίνοντας τα σημεία στα οποία ο νομός οφείλει να δώσει έμφαση κατά το επόμενο διάστημα, τα μέλη του ΣΕΜ εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην εκπαίδευση του προσωπικού και των επιχειρήσεων, στη δυναμική αξιοποίηση του αγροδιατροφικού τομέα και στις νέες τεχνολογίες.

«Σε ευρύτερο πλαίσιο υπάρχουν αρκετά θέματα που αγγίζουν έμμεσα ή άμεσα τον κλάδο μας, όπως είναι το κομμάτι της ενέργειας, τα πνευματικά δικαιώματα, η κάρτα εργασίας και τα υπόλοιπα εργασιακά θέματα, αλλά και η προσβασιμότητα», σχολιάζει ο κ. Κολοβός, για να εξηγήσει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ξεχωριστές θεματικές που θα αναλυθούν διεξοδικά κατά τη διάρκεια του Messinia Forum από εξειδικευμένους ομιλητές.

Επόμενη μέρα της πανδημίας και επιχειρηματικότητα

Σε μια περίοδο που τα σημάδια της πανδημίας είναι ακόμα ορατά και η (τοπική) επιχειρηματικότητα προσπαθεί να επανέλθει στην πρότερη οικονομική της δραστηριότητα, ο κ. Κολοβός επισημαίνει ότι η εποχή που αφήνει πίσω της η εστίαση δεν είχε μόνο αρνητικά, αλλά και θετικό αντίκτυπο για τη συνέχεια. «Το θετικό είναι ότι μάθαμε και αλλάξαμε πολλά πράγματα ως προς τη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης. Από την άλλη, το πιο βασικό αρνητικό είναι ότι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα στο κομμάτι του προσωπικού. Αναγκάστηκαν πολλοί συνεργάτες μας να αλλάξουν κλάδο, και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να “ξαναγεμίσει” ο κλάδος μας» εξηγεί.

Επιστρέφοντας στο forum του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, κατά τη διάρκειά του αναμένεται να παρουσιαστούν πέντε κύκλοι ομιλιών, μέσα από τους οποίους θα γίνει εκτενής διάλογος για όλα όσα απασχολούν το σύγχρονο επιχειρείν. «Εκτός από το κομμάτι της εστίασης, θα αναλυθούν εξίσου η φιλοξενία και η επιχειρηματικότητα, καθώς είναι αλληλένδετες, αποτελούν ένα τρίπτυχο και δεν μπορούν να παραληφθούν από τις θεματικές του forum», τονίζει.

Κλείνοντας, ο κ. Κολοβός σημειώνει ότι, πέραν της ανάδειξης των βασικών ζητημάτων γύρω από τα οποία θα δράσει το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας από κοινού με τα μέλη του, αλλά και μέσα από τη συνεργασία του με όλους τους φορείς του νομού, στόχος είναι να καθιερωθεί το forum ως ετήσιος θεσμός, προκειμένου να ανοίγει με αυτό τον τρόπο η σεζόν, καθώς και ο διάλογος για το «τι κάνουμε, πώς μπορεί να προχωρήσει η Μεσσηνία μπροστά» για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Της Χριστίνας Μανδρώνη