Το πρώτο Μεσσηνιακό Φόρουμ για την εστίαση και τον τουρισμό το επόμενο Σαββατοκύριακο

Το πρώτο Μεσσηνιακό Φόρουμ για την εστίαση  και τον τουρισμό το επόμενο Σαββατοκύριακο

Με εισηγήσεις για επιχειρήσεις και παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη

Το πρώτο «Messinia Forum», με επίκεντρο την εστίαση, τα ξενοδοχεία και τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (Σ.Ε.Μ.).

Κεντρικό μήνυμα του διημέρου θα είναι «Από τη θεωρία στην πράξη», ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των Δήμων Καλαμάτας, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης, καθώς και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Το Σάββατο το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εισηγήσεις πάνω σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και προσβασιμότητας από την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, τον πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, τον τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριο Κάτση και τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Στόχος των διοργανωτών είναι το «Messinia Forum» να γίνει θεσμός της περιοχής, ο οποίος και θα οριοθετεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πέντε θεματικές ενότητες

Στόχος είναι η Μεσσηνία να αποτελέσει την αειφόρο δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε όλους τους τομείς, ενώ το «Messinia Forum» θα επικεντρωθεί στην επιχειρηματική καινοτομία και στη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την επίλυση προβλημάτων και την υλοποίηση κοινών δράσεων.

Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομικής ταυτότητας, η σύνδεση των τοπικών προϊόντων και παραγωγών με τις επιχειρήσεις εστίασης και τον τουρισμό, βήματα που θα οδηγήσουν σε ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το διήμερο θα περιλαμβάνει πέντε κύκλους συζητήσεων, διαδραστικά πάνελ, περισσότερες από 200 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, πάνω από 39 ομιλητές, δράσεις διασύνδεσης του αγροδιατροφικού κλάδου με τις επιχειρήσεις εστίασης και εργαστήρια γευσιγνωσίας.

Την πρώτη ημέρα το «Messinia Forum» θα ξεκινήσει στις 4.45 το απόγευμα με χαιρετισμό από εκπρόσωπο του ΣΕΜ και θα ακολουθήσουν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Ο πρώτος κύκλος εισηγήσεων έχει θέμα «Γαστρονομική Ταυτότητα, Επιχειρηματικότητα, Τουρισμός» και πρώτη θα μιλήσει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Οι υπόλοιπες εισηγήσεις που θα αναπτυχθούν είναι:

-«Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία-αναγνωρίσιμοι γαστρονομικοί προορισμοί», αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου

-«Δράσεις ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου του Ν. Μεσσηνίας», αντιδήμαρχος Καλαμάτας για θέματα Τουρισμού, Νίκος Μπασακίδης

-«Διασύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με τον αγροδιατροφικό τομέα. Προτάσεις- Καλές πρακτικές», σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και καινοτομίας, Νίκος Στακιάς.

Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης μέρας έχει θέμα «Προκλήσεις στην Εστίαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» και θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις:

-«Αποτίμηση και προοπτικές στον κλάδο της εστίασης», πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς

-«Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και προοπτικές ανάπτυξης», τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης

-Ομιλία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου θα ολοκληρωθεί στις 9.00 το βράδυ με τη μουσικοχορευτική παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα DAGIPOLI DANCE Co. Μία παράσταση που αναδεικνύει την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικές λειτουργίες και τη γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό».

Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με μεσσηνιακά προϊόντα.

Δεύτερη ημέρα

Κατά την Κυριακή, 12 Μαρτίου, δεύτερη ημέρα του «Messinia Forum», θα διεξαχθεί διαδραστικός διάλογος εκπροσώπων συλλόγων όλης της Μεσσηνίας για τα προβλήματα του κλάδου, με σκοπό να καταγραφούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες εμπειρογνωμόνων για την επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την αναγκαιότητα της πιστοποιημένης εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Την Κυριακή οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί με τον πρώτο κύκλο της ημέρας να έχει ως θέμα «Η σύγχρονη επιχείρηση εστίασης».

Η παρουσίαση και ο συντονισμός θα γίνουν από τον Θανάση Ανδριανόπουλο και θα συμμετέχουν από την εστίαση: Σπύρος Αντωνόπουλος ως εκπρόσωπος του ΣΕΜ και Νίκος Τζαμαλής, ως εκπρόσωπος της εστίασης Πύργου. Εκ μέρους των ξενοδόχων Μεσσηνίας θα συμμετέχει ο Δημήτρης Πατριαρχέας.

Επίσης, θα γίνουν οι εισηγήσεις:

-«Διαδικασίες και επιλογές για την έκδοση παραστατικών εσόδων στις επιχειρήσεις εστίασης», Γρηγόριος Γιαννούκος, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών ΣΕΚΤ

-«Κάρτα εργασίας και ωρομέτρηση», Παύλος Αλεκιζόγλου, εκπρόσωπος τεχνικής εταιρείας ωρομέτρησης QUALISYS, ενώ θα τοποθετηθούν και ως εκπρόσωπος της Ένωσης Λογιστών Μεσσηνίας ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσουμπός, πρόεδρος Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Μεσσηνίας και ο κ. Βασίλης Καμπάνης, πρόεδρος Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Επιχειρηματικότητα

Η επόμενη θεματική ενότητα που θα ξεκινήσει στις 12.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής θα αφορά στην επιχειρηματικότητα και τις νέες τάσεις, ενώ θα γίνουν οι εξής ομιλίες:

-«Cans are here. Let’s raise our glasses», Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, ΒΙΚΟΣ Α.Ε. – Corporate & Marketing Tech Manager

-«Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες», Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, καθηγήτρια ΠΑΠΕΙ

-«Νέες στρατηγικές και τάσεις στην εστίαση», δρ. Σωτήρης Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής ΠΑΠΕΙ

-«Οι νέες τεχνολογίες στην επιχειρηματικότητα», Δημοσθένης Αραβάνης, σύμβουλος Διοίκησης και μέλος του Δ.Σ. της RBS

-«Νέες τεχνολογίες και προκλήσεις ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας», Παναγιώτης Καμπισιούλης, Sigma Security

-«Εστίαση και Αειφορία», Ηλίας Χάντζος, M.Sc. διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

-«Χρηματοδοτικά εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις», Σπυρίδων Κέκελος, περιφερειακός διευθυντής Καταστημάτων Εθνικής Τράπεζας

-«Τ’ ανείπωτα», Γεωργία Κουτσούκου, Leader Chefs Brigade Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος που θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις, όπως σύνδεση τοπικών παραγωγών με εστίαση, γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας ΠΑΠΕΛ κ.ά.

Η τελευταία θεματική ενότητα την Κυριακή θα ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα με θέμα «Επιμόρφωση-Ανάπτυξη-Νέες προοπτικές».

Οι εισηγήσεις που θα γίνουν είναι:

-«Η αναγκαιότητα της πιστοποιημένης εκπαίδευσης», Δρ. Δημήτρης Πετρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΠΕΛ

-«Ο θεσμός της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (τομέας εστίασης και τουρισμού)», Πέτρος Βολτέας, διευθυντής Δ.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας

-«Χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» (Παναγιώτης Παπαγεωργίου, διευθυντής Διεύθυνσης Καινοτομίας – Ελένη Κολοφωτιά, διευθύντρια Διεύθυνσης Συνεπενδύσεων – Γιώργος Τσαγκαράκης, διευθυντής Διεύθυνσης Δανείων και Εγγυήσεων).

Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με τις απαντήσεις των βουλευτών του νομού σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην εστίαση, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι, παρουσία όλων των δημάρχων της Μεσσηνίας.

Β.Β.