Αυξάνονται οι έλεγχοι για ελληνοποιήσεις εαρινής πατάτας

Αυξάνονται οι έλεγχοι για ελληνοποιήσεις εαρινής πατάτας

Έλεγχοι και για το Πάσχα

Αυξημένοι έλεγχοι θα υπάρχουν στη Μεσσηνία για την αποφυγή πιθανών ελληνοποιήσεων εαρινής πατάτας από παραγωγές τρίτων χωρών. Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο θεματικός  αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακού Νόμου, Στάθης Αναστασόπουλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε γενικότερα σε θέματα ελέγχων της αγοράς εν όψει Πάσχα.

Ελληνοποιήσεις πατάτας
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, σε τηλεδιασκέψεις με τους διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και το γενικό διευθυντή Ανάπτυξης, συζητήθηκαν τα θέματα ελέγχων της αγοράς εν όψει των εορτών.

Είχε προηγηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη και τον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των ελληνοποιήσεων της εαρινής πατάτας.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να ενταθούν οι έλεγχοι σχετικά με την παραγωγή πατάτας, με στόχο την αποφυγή πιθανών ελληνοποιήσεων από παραγωγές τρίτων χωρών, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των τοπικών παραγωγών.

Οι έλεγχοι αυτοί εστιάζουν σε επίπεδο χονδρεμπορίου, αλλά και σε επίπεδο λιανικής πώλησης, όπως λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων.

Έλεγχοι για το Πάσχα
Για τους ελέγχους αυτούς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη των ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, από κάθε Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Πελοπόννησο.

Παράλληλα, εν όψει του Πάσχα αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό και στα υπόλοιπα προϊόντα, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων των Διευθύνσεων ΔΑΟΚ, Ανάπτυξης και Υγείας, τα οποία ελέγχουν κατά βάσει:

-Ελληνοποιήσεις προϊόντων με έμφαση στα κρέατα, κυρίως αμνοερίφια

-Έλεγχοι τιμών των προϊόντων, δηλαδή η συμφωνία τιμής στο ράφι και στο ταμείο

-Έλεγχοι στις ετικέτες των προϊόντων

-Έλεγχοι της τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας των τροφίμων με έμφαση στα είδη κρεοπωλείου.

Ειδικότερα για το κρέας, οι έλεγχοι, με τη συνδρομή των Τμημάτων Κτηνιατρικής, θα διενεργηθούν στα σφαγεία, αλλά και στα σημεία τελικής διάθεσης του προϊόντος, με στόχο την προστασία και ασφάλεια του καταναλωτή.