Ευκλής Καλαμάτας: Ξενάγηση στην ανοιξιάτικη μεσσηνιακή γη

Ευκλής Καλαμάτας: Ξενάγηση στην ανοιξιάτικη μεσσηνιακή γη

Στη μεσσηνιακή γη περπάτησαν την περασμένη Κυριακή οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής».

Με οδηγό τον πρόεδρο του Ριζόμυλου -Καρποφόρας, Αλέκο Διονυσόπουλο, πενήντα τρεις λάτρεις της φύσης γνώρισαν, εκτός από τον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο Νιχωρίων Καρποφόρας, τις ανοιξιάτικες ομορφιές της περιοχής σε μια διαδρομή 9.6 χλμ. έως τον Ριζόμυλο. Να σημειωθεί πως η πεζοπόρος Νίκη Σαμπαζιώτη είχε προσκαλέσει τους περιηγητές του «Ευκλή» για να τους ξεναγήσει στην γενέτειρά της, στον Ριζόμυλο, ενώ περιγράφει χαρακτηριστικά από το ποίημα «Αρχαίες Πέτρες» του Ηλία Γκρις (Έλληνας ποιητής από το γειτονικό Ν. Ηλείας): «Κάθομαι και συνομιλώ με τους αδελφούς μου/ πάνω σε πέτρες που μας ξέραν από παιδιά/ προσπαθούμε να θυμηθούμε/ τα όσα έγιναν στους αιώνες του χωρισμού μας,/ τι γνώρισε ο καθένας, τι έζησε και τι ονειρεύτηκε,/ να γεμίσουμε το κενό και να σμίξουμε ξανά».

Ο αρχαίος οικισμός των Νιχωρίων, άλλωστε, είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας.

Κατοικήθηκε από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής (3.500 π.Χ.), μέχρι και τους Αρχαϊκούς Χρόνους (750 π.Χ.), αλλά και αργότερα από την Ελληνιστική Εποχή (4ος αιώνα π.Χ.) μέχρι και τη Βυζαντινή Περίοδο (13ος αιώνας).