Επαγγελματίες ελαιολάδου κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία

Επαγγελματίες ελαιολάδου κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία

Με στόχο τη δραστική μείωση χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών

Αίτηση ακύρωσης κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παράλειψη υλοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων παροχής ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 16 επαγγελματίες ελαιολάδου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου Ενημέρωσης Επαγγελματιών Ελαιολάδου «Βιώσιμος Ελαιώνας».

Η προσφυγή κατατέθηκε τη Δευτέρα κατά του υπουργού και της παράλειψης της Διοίκησης να προβεί στην έκδοση των διοικητικών πράξεων και τις λοιπές οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες για την υλοποίηση των προβλεπομένων από την ΚΥΑ 8197/90920/1.8.2013 μέτρων για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 44 του ν. 4036/2012.

Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία

Όπως σημειώνεται στην ενημέρωσή τους, από αρχές Δεκεμβρίου στάλθηκε αίτηση και των 16 μελών του Δικτύου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητήθηκε η έκδοση των διοικητικών αποφάσεων που απαιτούνται για την πραγματική συμμόρφωση της Ελληνικής Διοίκησης προς τις απαιτήσεις της υπ. αρ. 8197/90920/1.8.2013 απόφασης των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Χωρίς την εφαρμογή των μέτρων που το ίδιο υπουργείο (ΥΠΑΑΤ) έχει επανειλημμένα νομοθετήσει για την παροχή υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας προς τους Έλληνες παραγωγούς, εκπληρώνοντας μέχρι σήμερα, με χαρακτηριστική αδιαφορία στους νόμους, μόνο τις τυπικές νομικές δεσμεύσεις του κράτους έναντι της Ε.Ε. και των Ελλήνων παραγωγών, είναι προφανώς αδύνατον να επιτευχθεί η απαιτούμενη από τη νέα ΚΑΠ δραστική μείωση χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών και, κατ’ ακολουθία, η μείωση επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ειδικότερα στην ελαιοκομία, συνεχίζεται χωρίς φραγμό η αλόγιστη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών από το κράτος και τους ιδιώτες, χωρίς ελέγχους, χωρίς τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων για τη με βιώσιμα μέσα αντιμετώπιση των εχθρών του δέντρου της ελιάς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Βλάπτει τόσο πολύ, τόσους πολλούς»

Τα μέλη του Δικτύου Επαγγελματιών Ελαιολάδου «Βιώσιμος Ελαιώνας» καλούν τους ασχολούμενους επαγγελματίες στο χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου να συμπαραταχθούν και να απαιτήσουμε από το υπουργείο και την υπεύθυνη Διεύθυνση Φυτοπροστασίας σε πρώτη φάση να αναιρέσει τη διατυπωθείσα με έγγραφό της προς τη γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χρ. Καλογήρου άποψή της ότι «ο αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ “Οδηγός Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην Ελιά” (https://tinyurl.com/53vkyrfe) δεν ισχύει για το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, αλλά μόνο για “ελαιοπαραγωγούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας” και ομάδες παραγωγών».

«Πρόκειται για μία εξωφρενική άποψη της υπηρεσίας Φυτοπροστασίας του ΥΠΑΑΤ, η οποία, πέραν του ότι δεν αντέχει σε καμία κριτική, αποδεικνύει τη χωρίς αμφιβολία ισχυρή προστασία που παρέχει η υπηρεσία – για λόγους που θα κληθεί να διευκρινίσει – στη συνεχιζόμενη χρήση αποκλειστικά χημικών φυτοπροστατευτικών από τις κρατικές υπηρεσίες (ΥΠΑΑΤ και ΔΑΟΚ), προκαλώντας μεγάλες βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία των ελαιοπαραγωγών, σε πλήρη αντίθεση και με τα προβλεπόμενα από τη νέα – κατ’ ευφημισμό- “πράσινη ΚΑΠ”».

Επίσης, τα μέλη του Δικτύου «Βιώσιμος Ελαιώνας» πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουν υποχρέωση να αντιδρούν προς κάθε κατεύθυνση, και με όλα τα νόμιμα μέσα, σε πρακτικές οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας, έχοντας δυστυχώς εδώ ως αιτία, όχι την αδιαφορία ή την έλλειψη οργάνωσης του κράτους, αλλά την προστασία κρατικών υπηρεσιών προς εταιρείες παραγωγής χημικών φυτοπροστατευτικών. «Πρέπει κάποτε να δοθεί ένα τέλος στην αποσιώπηση καταστάσεων που βλάπτουν τόσο πολύ, τόσους πολλούς», καταλήγει η ανακοίνωση του Δικτύου.