Έργα εμπνευσμένα από το λιμάνι της Καλαμάτας

Έργα εμπνευσμένα από το λιμάνι της Καλαμάτας

Έκθεση ζωγραφικής της Μαριέττας Αντιόχου

Έκθεση ζωγραφικής της ζωγράφου Μαριέττας Αντιόχου υπό το γενικό τίτλο «σημεία φυγής…» θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Αργώ της Αθήνας (Νεοφύτου Δούκα 5-Κολωνάκι), η οποία και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα ως επί το πλείστον από το λιμάνι της Καλαμάτας. Τα δε εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 25 Απριλίου στις 7.00 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Μαΐου.

Σχετικά με την έκθεση αυτή της Μαριέττας Αντιόχου, η ζωγράφος και καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Δάφνη Αγγελίδου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «[…] Η Μαριέττα Αντιόχου προσπαθεί μέσα από την ζωγραφική της, “εκ των έσω” κυριολεκτικά, να μάθει ό,τι είναι πιο κοντά σε αυτήν, προκειμένου να καταλάβει μια “ξένη ή καινούργια αλήθεια”. Έργα εκ του φυσικού λοιπόν, με όλα τα χαρακτηριστικά που διέπουν μια τέτοια ζωγραφική. Σύνθεση, στερεότητα που πηγάζει από την παράδοση μιας παλιάς ζωγραφικής, ευαίσθητη φωτοσκίαση και στιβαρό σχέδιο με μετρημένη, έως ελάχιστη, χρήση του χρώματος. Είναι απαλλαγμένα από οποιοδήποτε πρόσκαιρο συναίσθημα, βασισμένα στη λογική και σε ό,τι βλέπει το μάτι, αναζητώντας μία καθαρότητα μορφής, σαν να κάνει ένα φιλοσοφικό σχόλιο σε σχέση με το οικείο τοπίο.

Σαν να βλέπει την προκυμαία και τη θάλασσα για πρώτη φορά και να θέλει να μας μεταδώσει τη συγκίνηση της επαφής της με τα πράγματα, μία υπαρξιακή ενατένιση της φύσης, αναζητώντας τη δύναμη “εκ των έσω” να βλέπει με ουσιαστικό τρόπο και να απαλλάσσει τη ζωγραφική της από τις φλυαρίες του παρελθόντος».