Κτήριο πρώην ταβέρνας «Κοιλάκου»: Γιατί δεν το γκρεμίζουν όλο;

Κτήριο πρώην ταβέρνας «Κοιλάκου»: Γιατί δεν το γκρεμίζουν όλο;

Από τη στιγμή που δημοσιεύσαμε στη σελίδα του «Θάρρους» στο Facebook την είδηση ότι γκρεμίζονται τμήματα στην πρώην ταβέρνα «Κοιλάκου» τα σχόλια ήταν πολλά, με τους περισσότερους να αναρωτιούνται γιατί δεν γκρεμίζεται όλο το κτίσμα.

Την ίδια απορία έχουμε και εμείς. Ειδικότερα, αφού πλέον το ακίνητο πέρασε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, με την Κτηματική Υπηρεσία να το παραχωρεί στο Λιμενικό Ταμείο, αυτό δε θα έπρεπε να γκρεμιστεί όπως στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί;

Αν δεν κάνουμε λάθος, το ίδιο προβλέπεται και για τα υπόλοιπα κτίσματα έως την εκκλησία της Ανάστασης, όταν στο μέλλον περάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Τελικά, πρόκειται αυτό να γίνει κάποια στιγμή;

Εμείς απλά δημοσιεύουμε κάποια από τα σχόλια που γράφτηκαν:

  • «Χρειάστηκαν 40+ χρόνια ώστε ο αιγιαλός να είναι όπως πρέπει, χωρίς κτίσματα!…»
  • «Επιτέλους έπειτα από χρόνια το εν λόγω ακίνητο πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Μακάρι και στα υπόλοιπα δύο τρία που υπάρχουν.
    Αφού λοιπόν πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, περιμέναμε να κατεδαφιστεί άμεσα. Αντί λοιπόν να γίνει η κατεδάφιση είδαμε να αποξηλώνουν κάποιες μεταγενέστερες προσθήκες, με το κυρίως κτίσμα να παραμένει.
    Όχι μόνο να παραμένει αλλά να προτείνεται και η αξιοποίησή του.
    Ξεχνάμε ότι βρέχεται από τη θάλασσα και κόβει τη συνέχεια της αμμουδιάς.
    Δηλαδή έγιναν τόσοι αγώνες για να αυξηθούν τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου;
    Θα πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί και να συνεχίσουν οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα δύο τρία, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η παραλιακή ζώνη»
  • «Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον… Το κτήριο πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί ολόκληρο.
    Κατ’ αρχάς δεν υφίσταται στην περιοχή Οικοδομικό Τετράγωνο, ούτε έχει ενταχθεί σε κάποιο Σχέδιο Πόλης και ανακόπτει την επαφή με το παραλιακό μέτωπο σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο.
    Οφείλω βέβαια να πω ότι πιθανότατα τμήμα κτηρίου υφίσταται προ του ’55, συνεπώς εξαιρείται από της κατεδάφισης τυπικά το περίγραμμά του, αν όντως είναι παλιό.
    Σας θυμίζω, όμως, ότι σπουδαίοι δήμαρχοι δεν είναι μόνο αυτοί που κτίζουν, αλλά και αυτοί που γκρεμίζουν – με την ίδια αυστηρότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο»
  • «Όλα τα κτήρια που βρίσκονται νοτίως της Ναυαρίνου από αυτό και πέρα πρέπει να κατεδαφιστούν και οι χώροι να αποδοθούν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Παραλίας της Καλαμάτας. Επίσης, τις αποθήκες στο λιμάνι πρέπει να τις γκρεμίσουν άμεσα για να αναβαθμιστεί η περιοχή»
  • «Τμήματος; Πόσο λίγοι είναι εκεί στο Δήμο τελικά;»

Εμείς να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα για να βγάλει κάποιος μπουλντόζες και να γκρεμίσει ένα κτήριο, άσχετα αν είναι παράνομο ή προβλέπεται, είναι δύσκολο, αφού μπορεί να έχει πολιτικό κόστος και σίγουρα θέλει αποφασιστικότητα, αλλά αν προβλέπεται, κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνεται.

Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι πώς θα ήταν το συγκεκριμένο τμήμα χωρίς τα κτίσματα. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι το έχουν σκεφτεί… αλλά, όπως γράψαμε, υπάρχει το πολιτικό κόστος στη μέση…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση