Μαρία Βεργινάδη: Οι νέοι επιστήμονες και το διακύβευμα των εκλογών

Μαρία Βεργινάδη: Οι νέοι επιστήμονες και το διακύβευμα των εκλογών

Στις εκλογές του 2019 ο Κ. Μητσοτάκης «επένδυσε» στη μεσαία τάξη, υποσχόμενος πολλά. Στα (4) χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., όμως, ούτε καλύτερες ημέρες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες ήρθαν ούτε οι υποσχέσεις τηρήθηκαν.

Αντίθετα, η θέση τους χειροτέρευσε, αφού:

-Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές δύο φορές και συνολικά κατά 25%. Ιδιαίτερα ο παραλογισμός της πρόσφατης αύξησης δεν υπακούει σε καμία λογική, διότι: α) η κοινωνία ολόκληρη, οι μικρομεσαίοι και ιδίως οι νέοι επιστήμονες, βιώνουν την ακρίβεια στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα, στα ενοίκια κ.α., β) τα έσοδα του ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 78% τα έτη 2021 – 2022, γ) χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν χάσει τις ρυθμίσεις λόγω προφανούς αδυναμίας, δ) ο κίνδυνος να προστεθούν νέες γενιές οφειλετών, ιδίως μετά την πανδημία που προηγήθηκε, είναι ορατός. Δικαίως διαμαρτύρονται ΓΣΕΒΕ και Επιστημονικοί Σύλλογοι.

-Το πρόβλημα της στέγης για τους νέους και τα νέα ζευγάρια οξύνθηκε. Το ποσοστό των νέων που μένει με τους γονείς τους έχει εκτιναχθεί στο 73% από 58% το 2008 και η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Κροατία. Τα ενοίκια αυξάνουν διαρκώς, η βραχυχρόνια μίσθωση (AIRBNB) λειτουργεί ανεξέλεγκτη, η στέγη γίνεται δυσεύρετη και την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κενά, ανεκμετάλλευτα, κτήρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας, άλλων φορέων, αλλά και ιδιωτών.

-Το αφορολόγητο όριο στο εισόδημα των επιστημόνων, ιδίως των νέων οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δεν επεκτάθηκε και σε αυτούς. Με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η επιβίωσή τους και να διακυβεύεται η προσωπική και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.  

Λύσεις υπάρχουν. Βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για ανακούφιση της «μεσαίας τάξης» και ιδίως των νέων επιστημόνων, δεν υπήρχε. Οι νέες υποσχέσεις της είναι ψευδεπίγραφες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., συμπυκνώνοντας για τους επιστήμονες, ιδίως τους νέους, το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», δεσμεύεται για άμεση στήριξή τους με τα παρακάτω μέτρα:

1. Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των νέων επιστημόνων, για εισοδήματα από την εργασία τους

2. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019

3. Επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, ήτοι για 400.000 νέους ανθρώπους. Αύξηση της υπάρχουσας επιδότησης σε ειδικές κατηγορίες ζευγαριών

4. Επανεξέταση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές

5. Ειδικά για τους δικηγόρους: απαλλαγή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες του προγράμματος νομικής βοήθειας. Εκκαθάριση και πληρωμή των οφειλόμενων αμοιβών για νομική βοήθεια από το 2019 ως σήμερα

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., για να έρθει πρώτο κόμμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου και να ηττηθεί η Ν.Δ., είναι προϋπόθεση για αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση. Για να έρθει η Δικαιοσύνη παντού.

Της Μαρίας Ν. Βεργινάδη
Υποψήφιας βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.