Με το μόνιμο πληθυσμό ο μίνιμουμ αριθμός των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Με το μόνιμο πληθυσμό ο μίνιμουμ αριθμός  των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ξεκάθαρη απάντηση πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν με τα επίσημα στοιχεία του μόνιμου πληθυσμού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ και όχι με του νόμιμου πληθυσμού βάσει των οποίων υπολογίσθηκαν οι έδρες για τις εθνικές εκλογές, έδωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος του 2021 για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχει φέρει αναστάτωση στους συνδυασμούς, καθώς στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο αριθμός των υποψηφίων είχε υπολογισθεί με το νόμιμο πληθυσμό, όπως και στις βουλευτικές.

Αυτό είχε οδηγήσει πολλούς υποψήφιους συνδυασμούς να απευθύνονται στην ΕΛΣΤΑΤ για διευκρινίσεις, ενώ το θέμα είχε απασχολήσει το Μάρτιο και την ΚΕΔΕ.

Τελικά, και από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίσθηκε ότι οι έδρες για τα Περιφερειακά, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια θα υπολογισθούν βάσει του μόνιμου πληθυσμού και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος 4804/2021 (Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και λοιπές διατάξεις).
Β.Β.