Μεσσηνία: Με… βεγγαλικά τετραήμερα δεν αναπτύσσεται η τουριστική δυναμική του νομού

Μεσσηνία: Με… βεγγαλικά τετραήμερα δεν αναπτύσσεται η τουριστική δυναμική του νομού

Τα… κομπιούτερς και οι αριθμοί δείχνουν ότι η Μεσσηνία θα περάσει ένα λαμπρό τουριστικό Πάσχα, κι αυτό δίνει… πάσα για θριαμβολογίες.

Για δεκαετίες ζούμε με το βλέμμα στον τουρίστα. Οδεύουμε στη δημιουργία μιας τουριστικοπεριοχής, του airbnb, της ευκαιρίας και της προσωρινότητας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι επισκέπτες έχουν ήδη κατακλύσει την Καλαμάτα και την περιοχή της για την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα στοιχεία από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα «μιλούν» για εξαιρετικά αυξημένες κρατήσεις. Αρκετοί, δε, είναι και οι επισκέπτες που έχουν επιλέξει να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στις Κοινότητες του Δήμου. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, σε δηλώσεις του στο “Θ”, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική γωνία. “Δε χρειάζεται να… καίμε βεγγαλικά για την τουριστική εικόνα των ημερών. Σίγουρα η Καλαμάτα έχει επισκέπτες, αλλά στην περιφέρεια πολλά καταλύματα δεν έχουν ανοίξει, ενώ στα υπόλοιπα δεν υπάρχει πληρότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι επισκέπτες μας θα περάσουν ένα όμορφο τετραήμερο και μετά φτου και από την αρχή”, σχολίασε.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι γι’ αυτή την κατάσταση “πληρώνουμε τα επίχειρα αυτών που δεν έχουμε κάνει, για να την αλλάξουμε. Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή που απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, να μην έχει διαφορετική τουριστική δυναμική. Θα πρέπει να καταλάβουμε- πότε δεν ξέρω- ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός. Απλά έχουμε πολύ αργούς ρυθμούς, ώστε να καταλάβουμε κάποια πράγματα”.

Όπως μας εξήγησε, είναι κάποια πράγματα που έχουν χιλιοειπωθεί, αλλά κανείς δεν τα ακούει: «Πώς θα αναπτύξουμε περαιτέρω τον τουρισμό, όταν οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε στη βελτίωση των υποδομών, όπως το αεροδρόμιο, για να έχουμε τη δυνατότητα προσέγγισης σε σημαντικές αγορές ενδιαφέροντος. Το έχουμε επανειλημμένα τονίσει, όπως και για το οδικό δίκτυο, γιατί, πέραν του εκσυγχρονισμού των τουριστικών επιχειρήσεων στον οποίο, παρά τις δυσκολίες έχουμε προχωρήσει, η προσβασιμότητα σε κάθε προορισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή του.

Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβουμε ότι τα έργα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπως είναι η επέκταση των χώρων στάθμευσης των αεροπλάνων, για να μπορούν να έρχονται περισσότερες ξένες πτήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες, έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει; Με ένα μόνο έργο θα αυξηθεί το ποσοστό των ξένων επισκεπτών και θα βελτιωθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων, που είναι μόνο στο 50% περίπου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας έκλεισε με την ευχή να αλλάξει σύντομα η λιμνάζουσα κατάσταση, διαφορετικά τα όποια «γεμάτα τετραήμερα» δεν μπορούν να μετατρέψουν τη Μεσσηνία σε τουριστικό προορισμό.
Α.Π.