ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας: Αίτημα ολιστικής ρύθμισης 120 δόσεων για όλα τα χρέη προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ

ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας: Αίτημα ολιστικής ρύθμισης 120 δόσεων  για όλα τα χρέη προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ

«Ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ» ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και το Γραφείο Πρωθυπουργού η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται: «Αξιότιμε κε υπουργέ, αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι θετικές όλες οι βελτιώσεις, όπως η μείωση της ελάχιστης δόσης, η μείωση του επιτοκίου, η δυνατότητα να συμπεριληφθούν οι υποχρεώσεις και του 2019, ωστόσο η δυνατότητα συμμετοχής μόνο των συνεπών οφειλετών, που εντάχθηκαν και τήρησαν την προηγουμένη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως καταλαβαίνετε αποκλείει μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη δεκαετή οικονομική και η διετή υγειονομική κρίση, με αποκορύφωμα την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτάξει την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας γενναίας ρύθμισης οφειλών 120 δόσεων, στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ). Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την πρόταση αυτή και με το Ν. 5036/2023 που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι σε ισχύ ένα σύνθετο σύστημα ρύθμισης οφειλών, το οποίο ακόμα χρήζει διευκρινίσεων σε επιμέρους διατάξεις του, ενώ φαίνεται πως δε θα είναι αρκετό για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, ως εκπρόσωποι των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ζητούμε την ολιστική ρύθμιση των 120 δόσεων για όλα τα χρέη προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χώρος και χρόνος, προς τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις, να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες, να επιτύχουν την αναδιοργάνωσή τους, να παραμείνουν βιώσιμες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τους, και μετά το πέρας της κρίσης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας, υπάρχει η ανάγκη στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου. Καλείστε, λοιπόν, να δώσετε ίσες ευκαιρίες και προοπτικές στις επιχειρήσεις και να τις βγάλετε από το τέλμα.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο σας δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αφουγκράζονται τον παλμό της επιχειρηματικότητας, ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση, έστω και τελευταία στιγμή, μέσω του κοινοβουλευτικού σας έργου».