Οι ομαλές πολιτικές εξελίξεις ως κόρη οφθαλμού

Οι ομαλές πολιτικές εξελίξεις ως κόρη οφθαλμού

Ο γνωστός οικονομολόγος αναλυτής Νουριέλ Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο Dr. Doom (Δόκτωρ καταστροφής), εξαιτίας των ζοφερών του συνήθως προβλέψεων, θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια δίνη φαύλου κύκλου και επισημαίνει κινδύνους ύφεσης και κρίση χρέους.

Μιλά ακόμη για τις μεγάλες μη οικονομικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά εκπλήσσει με τις θετικές εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, για την οποία δηλώνει ότι παραδόξως δεν ανησυχεί.

Είμαστε στην αρχή ενός φαύλου κύκλου υψηλού πληθωρισμού, κινδύνου ύφεσης, κινδύνου κρίσης χρέους, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του χρηματοπιστωτικού κραχ που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα από την καταστροφή, επισημαίνει με τις ζοφερές του προβλέψεις ο κ. Ρουμπινί.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια, όταν βρέθηκε σε οικονομική κρίση, μας λέει.

Αναθεώρησε το χρέος, έκανε δομικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία έχει επωφεληθεί από τον τουρισμό. Οικονομία και χρηματοπιστωτική αγορά είναι σε καλή κατάσταση, πολύ καλύτερα από αλλού.

Προφανώς, αν υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη, θα επηρεαστούν όλες οι χώρες.

Συνεχίζοντας, μας λέει ότι «παραδόξως, αυτή την εποχή ανησυχώ λιγότερο για την Ελλάδα. Ανησυχώ περισσότερο για την Ιταλία, τη Γαλλία όπου μπορεί να εκλεγεί η Λεπέν, για τη Γερμανία διότι το βιομηχανικό της μοντέλο στηριζόταν στη φτηνή ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω πολέμου».

Για πρώτη ίσως φορά η Ελλάδα δεν προκαλεί ανησυχία. Άλλες περιοχές της Ευρώπης έχουν προκλήσεις. Αλλά ούτε η Ελλάδα μπορεί να εφησυχάσει. Δεν παραγνωρίζουμε ότι προϋπόθεση είναι η αποφυγή πολιτικών κρίσεων με θεσμικές παρενέργειες.

Η πατρίδα μας, με τα επιτεύγματά της στον τομέα της οικονομίας, το μόνο που χρειάζεται είναι ομαλές πολιτικές εξελίξεις.

Αυτά εν όψει εκλογών και του διλήμματος Μητσοτάκης ή Τσίπρας. 

Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη