Πασχαλινό τραπέζι: Με θετικό πρόσημο η φετινή κίνηση στην Καλαμάτα

Πασχαλινό τραπέζι: Με θετικό πρόσημο η φετινή κίνηση στην Καλαμάτα

Με την αγοραστική κίνηση να σημειώνει σταδιακή άνοδο τις τελευταίες μέρες μέχρι και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, οπότε αναμένεται η κορύφωσή της για τα τελευταία ψώνια σε τρόφιμα που θα συνθέσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, από τα τοπικά κρεοπωλεία και φούρνους-ζαχαροπλαστεία δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εικόνα της αγοράς.

Παρότι οι τιμές στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας εμφανίζουν μικρή αύξηση σε σχέση με τις περσινές στο αρνί και το κατσίκι, ο κόσμος συνεχίζει να τηρεί το έθιμο για το σούβλισμα του οβελία ανήμερα του Πάσχα, με τις παραγγελίες να έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα ικανοποιημένα δηλώνουν τα τοπικά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, που αυτές τις μέρες έχουν επίσης την τιμητική τους για τα παραδοσιακά κουλούρια και τσουρέκια κάθε είδους.

Φούρνοι/Ζαχαροπλαστεία

Αρτοποιεία «Φραγγέα»

Ο κ. Χρήστος Φραγγέας σχολίασε ότι υπάρχει κίνηση φέτος, ενώ «ο κόσμος εάν έχει τη δυνατότητα, έρχεται εδώ να φτιάξει τα παραδοσιακά τσουρέκια και κουλούρια. Εάν αυτό δεν είναι εύκολο, τα αγοράζει έτοιμα».

Όπως επισήμανε ακόμα, σήμερα Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση, που καταγράφεται αυξημένη ήδη από τις προηγούμενες μέρες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η γενική εικόνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική μέχρι στιγμής!


Ζαχαροπλαστείο «Χρυσάνθη»

Περνώντας από το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, τα αρώματα που αναδύονταν από μαστίχα και μαχλέπι μάς οδήγησαν στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της «Χρυσάνθης».

Εκεί, η ιδιοκτήτριά του, κα Χρυσάνθη Κιττάκη, περιτριγυρισμένη από δεκάδες τσουρέκια, κουλούρια και άλλα γλυκά αυτών των ημερών, που είχαν πάρει τη θέση τους στον πάγκο προς πώληση, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στην αγοραστική κίνηση. «Δείχνει να είναι μια πολύ καλή χρονιά και η κίνηση φέτος ξεκίνησε από πολύ νωρίς, με μια αυξημένη δυναμική συγκριτικά με πέρσι! Μέχρι στιγμής η εικόνα του κόσμου θυμίζει εποχές προ πανδημίας, κι αυτό αναμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για εμάς» σχολίασε.

Όπως ανέφερε ακόμη, η προτίμηση του κόσμου αυτές τις ημέρες στρέφεται κυρίως στα τσουρέκια και τα παραδοσιακά κουλούρια, όπως είναι αναμενόμενο, όμως «όπως φαίνεται προτιμά και τις υπόλοιπες επιλογές παραδοσιακών γλυκών που μπορεί να βρει στο κατάστημά μας».


Αρτοποιείο «Τύρων Άρτος»

Για την κα Βασιλική Δερτιμάνη η κίνηση τις τελευταίες μέρες δεν έχει αυξηθεί πάρα πολύ και αυτό το οφείλει στην γενικευμένη ακρίβεια που παρατηρείται, αφού ο κόσμος ψωνίζει αλλά συγκρατημένα. «Σίγουρα, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν παρατηρούμε πάρα πολύ αυξημένη κίνηση από κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις του κόσμου λόγω των ημερών, αυτές στρέφονται γύρω από τα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα, τα τσουρέκια, ενώ αυτές τις δύο μέρες, χθες και σήμερα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε κουλούρια.


Ζαχαροπλαστεία «Αφοί Λάμπου»

Μιλώντας με την κα Φωτεινή Πολυχρόνη, μας έδωσε την εικόνα μιας ενθαρρυντικής αγοραστικής κίνησης: «Η κίνηση έχει ξεκινήσει ήδη δυναμικά, ο κόσμος ψωνίζει τα παραδοσιακά τσουρέκια και γλυκίσματα, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση αποτυπώνεται στα σοκολατένια αυγά για τα βαφτιστήρια. Σίγουρα περιμένουμε κορύφωση σήμερα, αλλά και αύριο όλη την ημέρα».

«Συγκριτικά με άλλες χρονιές, φέτος η κίνηση είναι φανερά πιο ανεβασμένη», κατέληξε.


Αρτοποιείο «Λουκά»

Φτάνοντας στον πιο ιστορικό ξυλόφουρνο της Καλαμάτας, βρεθήκαμε μπροστά σε δεκάδες λαμαρίνες με παραδοσιακά κουλούρια και φρεσκοψημένα τσουρέκια, τα ξεχωριστά αρώματα των οποίων μας θύμισαν πασχαλινές μέρες παλαιότερων χρόνων.

Το μεράκι του σημερινού ιδιοκτήτη, Γιάννη Λουκά, να διατηρήσει τα έθιμα των παλαιότερων γενεών, άλλωστε, είναι αυτό που τον ξεχωρίζει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φετινό Πάσχα είναι αρκετά καλό σε κίνηση: «Μέσα στην εβδομάδα η κίνηση ήταν συγκρατημένη, αυτό όμως αλλάζει αφού αυξάνεται σταδιακά, με αποκορύφωμα σήμερα».

«Αυτή την περίοδο εμείς ως φούρνος βγάζουμε κουλούρια αυγού, κουλούρια προζυμιού, που έχουμε κληρονομήσει από τους Μανιάτες της περιοχής μας, ενώ ακόμα έχουμε τις λαμπροκουλούρες, που σχηματίζονται με αρσενικό και θηλυκό συμβολισμό» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος συμπέρανε ότι «όσο περνάνε τα χρόνια, βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει μοιραστεί, με την έννοια ότι πλέον πολλοί προτιμούν να αγοράζουν έτοιμα τα πασχαλινά γλυκά. Σε άλλες εποχές όλα τα σπίτια τα έφτιαχναν, ψήνοντάς τα στους φούρνους της γειτονιάς τους. Αυτό πλέον είναι πιο σπάνιο».


Κρεοπωλεία

Κρεοπωλείο «Το Μανιατάκι»

Μιλώντας για τη ροή του κόσμου τις τελευταίες μέρες, ο κ. Ηλίας Κλείδωνας σημείωσε: «Η κίνηση πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής, ενώ συγκριτικά με πέρσι βρισκόμαστε περίπου στα ίδια καλά επίπεδα!».

Από χθες, παρατήρησε ακόμη, έχουν ξεκινήσει να «τρέχουν» οι παραγγελίες του κόσμου. Εκτός από το αρνί και το κατσίκι, που φέτος είναι ελαφρά πιο ακριβό, στα 13,50 ευρώ το κιλό, ο κόσμος επιλέγει και διάφορα άλλα είδη κρέατος για το πασχαλινό τραπέζι, όπως και για την καθιερωμένη μαγειρίτσα.


Κρεοπωλείο «Οδεμισιώτης»

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Χρήστος Οδεμισιώτης, μιλώντας μια πολύ καλή κίνηση από τον κόσμο, που δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον εν όψει του φετινού Πάσχα. «Φέτος οι τιμές είναι ελάχιστα πιο ακριβές από πέρσι, αφού κι εμείς προμηθευτήκαμε πιο ακριβά, αλλά προσπαθήσαμε να μην τις ανεβάσουμε ιδιαίτερα, μιας και το αρνί κυμαίνεται στα 13,50 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 13,80 ευρώ» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Οδεμισιώτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος, εκτός από εκείνους που έχουν ήδη προ-παραγγείλει τον παραδοσιακό οβελία που θα ψηθεί ανήμερα του Πάσχα, αρκετοί επιλέγουν να προμηθευτούν άλλα είδη κρέατος για την αυριανή ημέρα. Σε αρκετές, δε, περιπτώσεις ο κόσμος αγοράζει κομμάτια κρέατος αντί για ολόκληρο αρνί ή κατσίκι.


Κρεοπωλείο «Μουτεβελής»

«Η κίνηση φέτος είναι ικανοποιητική, στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα έλεγα», σημείωσε και ο κ. Γρηγόρης Μουτεβελής, αφού και στο δικό του κατάστημα οι τιμές είναι λίγο ακριβότερες από πέρσι, δηλαδή στα 13,50 ευρώ το ολόκληρο και στα 14,30 ευρώ το κιλό τα κομμάτια αρνιού ξεχωριστά.

«Η κίνηση, με κόσμο που έρχεται, ρωτάει, αλλά και με αυτούς που έχουν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες για να παραλάβουν σήμερα, είναι αυξημένη».

Κατά τον κ. Μουτεβελή, αντίστοιχα μεγάλη κίνηση παρουσιάζεται και στα κρέατα που επιλέγονται για το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, όπως και για την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Όπως κατέληξε: «Η γενική εικόνα είναι άκρως θετική και για το φετινό Πάσχα!».


Κρεοπωλείο “Meat Shop”

Στο κρεοπωλείο “Meat Shop” η σύμπραξη των αδελφών Απόστολου και Ευσταθίας Κουταβά έχει την τιμητική της εν όψει Πάσχα από τον κόσμο που ήδη έχει ξεκινήσει την αγορά του οβελία από τις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουταβά, «σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας περιμένουμε κορύφωση της αγοραστικής κίνησης για το φετινό Πάσχα. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές παραγγελίες και για ολόκληρα αρνιά/κατσίκια και για κομμάτια».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο εύκολα ψωνίζει ο κόσμος φέτος τα κρέατα του Πάσχα λόγω της γενικευμένης ακρίβειας, σημείωσε: «Κάποιοι προβληματίζονται με την τιμή, η οποία είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ενώ κάποιοι άλλοι ψωνίζουν πιο εύκολα λόγω και των ημερών.

Ταυτόχρονα, φέτος βλέπουμε αρκετό κόσμο που δεν έψησε τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των συνθηκών, να επιλέγει φέτος να τηρήσει το έθιμο των ημερών, κι αυτό είναι πολύ θετικό».

Όσον αφορά στις ευρύτερες προτιμήσεις κρέατος, εξήγησε: «Πέραν των κλασικών κρεάτων που φεύγουν αρκετά αυτές τις μέρες, βλέπουμε ότι ο κόσμος στρέφεται και σε άλλα είδη, όπως τα χειροποίητα παρασκευάσματα, που είναι το κοντοσούβλι, οι γαρδούμπες, οι σεφταλιές, τα διάφορα είδη σε λουκάνικα».

Κλείνοντας, συμπέρανε ότι «σε γενική εικόνα είμαστε ευχαριστημένοι από τη φετινή κίνηση, η οποία όμως είναι πεσμένη στο αρνί και το κατσίκι λόγω της τιμής του. Το γενικό σύνολο, όμως, είναι άκρως ικανοποιητικό».

Της Χριστίνας Μανδρώνη