Σε εκρίζωση οδηγούνται οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας

Σε εκρίζωση οδηγούνται οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας

Με αφανισμό κινδυνεύει η παραδοσιακή καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, με την τιμή να έχει καταρρεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τους παραγωγούς της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων σε αδιέξοδο.

Το εμβληματικό αυτό προϊόν, που στήριξε την εθνική οικονομία, περνάει μία σοβαρή κρίση, η οποία προήλθε από τη συγκέντρωση αδιάθετων αποθεμάτων, που ξεκίνησε με την πανδημία και τη συρρίκνωση της αγοράς.

Τα αποθέματα αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, τα οποία μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη, συμπιέζουν προς τα κάτω την τιμή του προϊόντος, η οποία έχει καταρρεύσει στα 0,70 ευρώ/κιλό, από τα 1,60 ευρώ/κιλό που ήταν για την εσοδεία του 2020 και τα 2 ευρώ για εκείνη του 2019.

Η τιμή των 0,70 ευρώ/κιλό με την οποία πούλησε η πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 350 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αφού δεν μπορούν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδά της.

6.000 παραγωγοί περιμένουν λύση

Αυτή τη στιγμή 6.000 παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και οι οικογένειές τους από την Ηλεία, την Κορινθία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά υποφέρουν, ενώ απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα για αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Χωρίς, όμως, ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης από την Πολιτεία, αναφέρει το ρεπορτάζ, ώστε να μπορέσουν οι σταφιδοπαραγωγοί να ανταποκριθούν στις αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες, τότε θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση.

Η συμπίεση της τιμής
«Η σταφίδα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Είναι απούλητη. Υπάρχουν σταφίδες ακόμα και μέσα στα σπίτια των παραγωγών. Με τιμή στα 0.70 ευρώ/κιλό, οι παραγωγοί ξεκινούν να τις ξεριζώνουν. Δε βλέπουμε καμία προοπτική», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας βιομηχανικής ντομάτας, σταφίδας και ελαιόλαδου, Χρήστος Βαλιανάτος, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο ΥπΑΑΤ, το οποίο ακόμα δεν έχει μεριμνήσει για να βρεθεί λύση με την άμεση απόσυρση των αποθεμάτων, που αποτελεί τη μόνη λύση για να διασφαλίσει την τιμή της σταφίδας αλλά και το μέλλον της καλλιέργειας.

«Όταν τα αποθέματα μένουν μέσα, συμπιέζουν την τιμή. Αν αυτή τη στιγμή τα αποθέματα είναι περίπου στους 7.000 με 8.000 τόνους, με τη νέα παραγωγή του Ιουλίου, η οποία δεν ξέρουμε αν θα είναι παραγωγική, σκεφτείτε τι θα γίνει. Δε θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο η τιμή; Λογικό δεν είναι;».

Τρίτη χρονιά δεν αντέχει ο σταφιδοπαραγωγός
Πάντως, ο ίδιος δε φαίνεται αισιόδοξος για τη νέα σεζόν, τονίζοντας ότι «με τα ίδια προβλήματα θα είμαστε αντιμέτωποι. Όμως, τρίτη χρονιά ο σταφιδοπαραγωγός δεν αντέχει. Είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας και από τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μοιραία ο παραγωγός ξεκινά να ξεριζώνει. Να σκεφτείτε ότι αν ξεριζώσεις τη σταφίδα, για να επανέλθει θα χρειαστεί 5 χρόνια. Στο τέλος θα βρεθούμε στο φαινόμενο να μην υπάρχει σταφίδα».

Τι προτείνεται
Ήδη, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, καθώς και άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις των σταφιδοπαραγωγών, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία και το ΥπΑΑΤ, ζητώντας να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση η απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, προτείνεται να συμπεριληφθεί η σταφίδα σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας στην Ουκρανία, που πλήττεται από τον πόλεμο, αλλά και στη Τουρκία, που επίσης αντιμετωπίζει ανάλογη ανθρωπιστική κρίση από τον πρόσφατο σεισμό, και έτσι να απορροφηθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα, αναλογικά της δραστηριότητάς τους, από όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.