«ΘΑΡΡΟΣ» 26 Απριλίου 1924: Το μεγαλοπρεπές θέαμα της περιφοράς των επιταφίων

«ΘΑΡΡΟΣ» 26 Απριλίου 1924: Το μεγαλοπρεπές θέαμα της περιφοράς των επιταφίων

Η Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα των Παθών, η θλιβερά επέτειος της Σταυρώσεως του Σωτήρος, ανέτειλε με έναν κατακάθαρον ήλιον.

Οι πένθιμοι ήχοι των κωδώνων σκορπίζοντας εις την πόλιν την θλιβεράν μελωδίαν των, προσέθετον ακόμη έναν πένθιμον τόνον εις την ανέκφραστον αρμονίαν του νύττοντος την ψυχήν πένθους το οποίον εβασίλευε κατά την χθεσινήν ημέραν.

Από πρωίας εις τους ναούς κυρίαι και δεσποινίδες των ενοριών προσεπάθουν μετά φιλοκαλίας να στολίσουν τους επιταφίους, αμιλλώμεναι εις την καλαισθησίαν και τον κατάλληλον χρωματισμόν των φυσικών και τεχνητών ανθέων. Ομάδες πολιτών πάσης τάξεως και ηλικίας, κυρίαι αριστοκράτιδες και γυναίκες της δουλειάς, κορίτσια του γαντιού και κοπέλες της εργασίας, ησθάνθησαν εαυτάς ίσας προ του ανέσπερου κάλλους του Εσταυρωμένου και δια τούτο αδελφωμέναι όλαι ηγωνίζοντο να παρουσιάσουν τον επιτάφιον της ενοριακής των εκκλησίας όσον ηδύνατο τελειότερον, προκειμένου να δεχθή το σώμα του Εσταυρωμένου. Επιδρομή κατά των κήπων της πόλεως, τα άνθη των οποίων ελεηλατήθησαν δια τον στολισμόν των επιταφίων. Μία ματιά την πρωίαν εις τους ενοριακούς ναούς πείθει πάντα ότι η γυναικεία καλαισθησία έχει εξαντλήσει όλην της την εφευρετικότητα εις τον στολισμόν των επιταφίων.

Η αποκαθήλωσις

Το απόγευμα ήρχισαν τα πλήθη μετ’ ευλαβείας να προσέρχωνται εις τους ναούς δια να παρακολουθήσουν τον Εσπερινόν και ίδουν το μυρωμένον σώμα του Ναζωραίου μεταφερόμενον εντός σινδόνης εις τον τάφον, τον οποίον προσέφερεν ο από Αριμαθαίας Ιωσήφ. 

Εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν εχοροστάτει ο Σος Μητροπολίτης Μελέτιος. Λόγον μεστόν υψηλών θρησκευτικών εννοιών εξεφώνησε κατά την αποκαθήλωσιν ο Ιεροκήρυξ Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Γερμανός Χατζηανέστης. Ο ιεροψάλτης της Μητροπόλεως κ. Λίβας κατήγαγε και πάλιν αληθή θρίαμβον μουσικόν με τον χορόν του.

Εις τον Άγιον Ιωάννην ο κ. Κατσαΐτης ως πάντοτε προεκάλεσε τον θαυμασμόν.

Αρμονικώτατα επίσης εψάλη η ακολουθία της αποκαθηλώσεως εις τον Άγιον Νικόλαον και τους λοιπούς ενοριακούς Ναούς.

Πλήθη προσκυνητών

Μετά τον εσπερινόν και την τοποθέτησιν του αχράντου σώματος επί του επιταφίου τα πλήθη εις άπειρα μελανά κύματα εξεχύθησαν προς τας οδούς λαμβάνοντα την προς τους διαφόρους ναούς κατεύθυνσιν. Γραφικώτατον ήτο το θέαμα της παρελάσεως και διασταυρώσεως των χριστιανών ανά τας οδούς. Το πλήθος των γυναικών μετέβαινεν εις την Μονήν των Καλογραιών ένθα ο επιτάφιος του Αγίου Κωνσταντίνου εν τη απλότητι και τω αφελεί στολισμώ μετηρσίου τον προσκυνητήν εις άλλας σφαίρας.

Από τις 7.30 ήρχισε να ψάλλεται η Ακολουθία του Επιταφίου εις όλους τους Ναούς με παμπληθή εκκλησιάσματα. Προ του Μητροπολιτικού Ναού εγένετο την 8ην μ.μ. η στρατιωτική παράταξις, ευθύς δ’ αμέσως ήρξατο η προσέλευσις των επισήμων. Προσέρχονται πάσαι αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί. Την 9ην περίπου υπό τας πενθίμους κωδωνοκρουσίας, τους ήχους της Φιλαρμονικής και των σαλπίγγων, το μελιχρόν φως των κυρίων εξέρχεται ο επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ναού, ενώ ο μουσικός χορός αναμέλπει θαυμασίως τας ωδάς. Ο επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ναού υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής διέρχεται της κεντρικής πλατείας, καταπήκτου κόσμου και διαφόρων οδών επανέρχεται πάλιν εις τον ναόν.

Ολίγον ύστερον γίνεται η έξοδος των επιταφίων Αγίου Νικολάου, Αγίου Ιωάννου και των λοιπών εκκλησιών. Γραφικώτατον ήτο το θέαμα του επιταφίου της Μονής Καλογραιών και συγκινητικώτατον το της περιφοράς του επιταφίου του Νεκροταφείου. Η περιφορά έληξε περί την 11ην νυκτερινήν.