Υλοποίηση δράσης «Μάιος: Μήνας Μέτρησης Αρτηριακής Πίεσης» από την Καρδιολογική Νοσοκομείου Καλαμάτας

Υλοποίηση δράσης «Μάιος: Μήνας Μέτρησης Αρτηριακής Πίεσης» από την Καρδιολογική Νοσοκομείου Καλαμάτας

Τη δράση «Μάιος: Μήνας Μέτρησης Αρτηριακής Πίεσης» (MMM) διοργανώσει και φέτος από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε άτομα του γενικού πληθυσμού σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους.

Το εν λόγω πρόγραμμα της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension) έχει πραγματοποιήσει μετρήσεις σε σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα σε >100 χώρες (2017-2022) με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υπέρταση και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 2019 σε 6.000 άτομα σε 5 αστικά κέντρα και το 2022 σε 6.400 άτομα σε 11 αστικά κέντρα. Για το 2023, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης στοχεύει να πραγματοποιήσει μετρήσεις της πίεσης σε >10.000 άτομα σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα.

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριου τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριοπάθεια) και της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης,  όπως και η ανακάλυψη πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων.