1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: Διασχολική συνάντηση για την αξία της σχολικής διαμεσολάβησης

1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: Διασχολική συνάντηση για την  αξία της σχολικής διαμεσολάβησης

Στο πλαίσιο του προγράμματος της «Σχολικής Διαμεσολάβησης», η συντονίστρια καθηγήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, Βασιλική Λάμπρη, με τις εκπαιδευτικούς Ειρήνη Καπλάνη, Μαρία Τρυπαναγνωστοπούλου και Φωτεινή Φλώρου, διοργάνωσαν στις 12 του μήνα διασχολική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Σε αυτή έλαβαν μέρος οι ομάδες διαμεσολάβησης του Γυμνασίου Παραλίας με την κα Παναγιώτα Μανού, του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας με την κα Άλκη Δήμιζα, του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας με την κα Πέρσα Κοτσονούρη και τον κ. Σταύρο Αράπογλου, του Μουσικού Μαρία Κάλλας με την κα Εύη Ντινοπούλου και του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας με τις κ.κ. Ελένη Σύρμα, Κατερίνα Μητράκου και τον κ. Γιάννη Κοτσιφάκη.

Την αξία της σχολικής διαμεσολάβησης προλόγισαν ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, Δημήτριος Κονταξής και η ψυχολόγος του σχολείου, Ηλιάννα Μπρούμα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης οι διαμεσολαβητές αυτοπαρουσιάστηκαν και χωρίστηκαν  σε ομάδες με τη δραστηριότητα «Πάμε Μπίνγκο». Γνωρίστηκαν μεταξύ τους, μελέτησαν πληροφορίες για τους Sixth Formers στο Bacon’s College και παρακολούθησαν σχετικό βίντεο για τη δράση τους στην επίλυση συγκρούσεων.

Μετά το διάλειμμα οι ομάδες δούλεψαν πάνω σε δικά τους σενάρια σχολικής διαμεσολάβησης απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν. Τις τοποθετήσεις κάθε ομάδας παρακολούθησαν οι κ.κ. Αγγελική Ρουμελιώτου (Επιμελήτρια Ανηλίκων) και Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη (ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας), τις οποίες προσέγγισαν από τη δική τους σκοπιά η καθεμία.

Η συνάντηση έκλεισε με βίντεο και τραγούδι για τη διαμεσολάβηση από το Μουσικό Σχολείο και τη χορογραφία του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας “scars to your beautiful” της Alessia Cara.

Όλες οι παραπάνω δράσεις βοήθησαν τα μέλη των ομάδων να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της ανταλλαγής απόψεων σε κοινά θέματα και της ανάληψης πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας, όπου η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν περιθώρια. Όλοι, δε, συμφώνησαν πως «δεν υπάρχει καλύτερη ζωή από τη ζωή που ζούμε», γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν νταή να την καταστρέφει.