Αλαλούμ με εκτός σχεδίου δόμηση, πολίτες και επενδυτές σε νευρική κρίση

Αλαλούμ με εκτός σχεδίου δόμηση, πολίτες και επενδυτές σε νευρική κρίση

Κοινό μέτωπο Δικηγορικός Σύλλογος, ΤΕΕ και Πολεοδομία για άμεση λύση

Αλαλούμ έχει φέρει σε έκδοση οικοδομικών αδειών, αγοραπωλησίες και επενδύσεις στη Μεσσηνία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση. Σε όλα αυτά τα προβλήματα, τους κινδύνους για τους πολίτες, αλλά και την επιτακτική ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, αναφέρθηκαν χθες από κοινού σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Μεσσηνίας, Τάσος Αδαμόπουλος και η διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου.

Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης επιτέθηκε και στους πολιτικούς, λέγοντας πως λόγω εκλογών αυτή την περίοδο «τάζουν λαγούς με πετραχήλια», ενώ το μόνο θέμα που δεν έχουν αναφέρει καν, είναι αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης. Τούτο, όπως είπε, τον κάνει να ανησυχεί μήπως στόχος είναι να παραμείνει ως έχει η κατάσταση.

Απαξιώνονται περιουσίες

Κάνοντας ο κ. Μαργέλης την αρχική τοποθέτηση είπε ότι εξαιτίας της απόφασης, αλλά και της υπαναχώρησης της κυβέρνησης για κατάθεση έως το Πάσχα μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης, απαξιώνονται περιουσίες, σταμάτησαν οι αγοραπωλησίες, ενώ επενδύσεις πάγωσαν.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει άμεση επίπτωση στους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι αγόρασαν νόμιμα και τώρα βλέπουν την περιουσία τους να απομειώνεται», επισήμανε ο κ. Μαργέλης. Περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται από την απόφαση, μεταξύ άλλων είπε ότι μπορεί να μην έχει αναδρομική ισχύ, όμως ιδιοκτήτες ακινήτων, έπειτα από συγκεκριμένη προσφυγή στο ΣτΕ λόγω αντιδικίας, κινδυνεύουν να τους ακυρωθεί η οικοδομική άδεια και να κριθεί κατεδαφιστέο το κτίσμα.

Πρόσθεσε δε, ότι οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας έχουν σταματήσει, ενώ από τα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας δεν εκδίδονται προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, τα οποία δημιουργήθηκαν μεταξύ της ισχύος του Π.Δ. της 24-31.5.1985 και του ν. 3212/2003 και έχουν εμβαδό μεγαλύτερο των 4000 τ.μ., χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

Είπε ακόμα ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας απαιτεί τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν από τις 24 Δεκεμβρίου 2003, να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό. Επίσης, να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων, άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών και θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμηση στην ελληνική επικράτεια.

Άμεσα λύση

Εκ μέρους του ΤΕΕ, ο κ. Τάσος Αδαμόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες από την απόφαση του ΣτΕ, που είναι ήδη ορατές, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «τίθεται υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια δικαίου η οποία είχε δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, από το 1985 μέχρι και σήμερα, στηριζόμενη σε εκατοντάδες εγκυκλίους του υπουργείου οι οποίες επιβεβαίωναν τον τρόπο που δομούνται τα οικόπεδα εκτός σχεδίου».

«Αυτό είναι πλήγμα για τους μηχανικούς της χώρας που έχουν ασχοληθεί από το 1985 μέχρι και σήμερα με την έκδοση των οικοδομικών αδειών, είτε είναι από την πλευρά της Πολεοδομίας είτε από αυτή του ελεύθερου επαγγελματία. Η απόφαση στην ουσία τούς αποκαλεί αμελείς, αδιάβαστους, μηχανικούς που δεν είχαν καταλάβει ακριβώς πώς κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι λυπηρό για έναν κλάδο στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Αδαμόπουλος.

Σημείωσε δε, ότι το περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου έχει στείλει σωρεία επιστολών στο υπουργείο ζητώντας λύση για τον τρόπο με τον οποίον θα εκδίδονται οι άδειες από εδώ και πέρα, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις άδειες που ήδη έχουν εκδοθεί.

«Δυστυχώς, παρότι με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι πριν από τη διάλυση της Βουλής θα κατατεθεί τροπολογία η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, τη Μεγάλη Δευτέρα ο υφυπουργός υπαναχώρησε και το θέμα οδηγήθηκε για λύση μετά τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες δόμησης επικρατεί ένα αλαλούμ, με τρεις διαφορετικές γραμμές: άλλες εκδίδουν κανονικά άδειες στα εκτός σχεδίου έχοντας ως σκεπτικό ότι η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει, άλλες έχουν σταματήσει να εκδίδουν άδειες για τα ακίνητα που έχουν δημιουργηθεί από το 1985 μέχρι το 2003 κι άλλες δεν εκδίδουν καμία άδεια. Αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους για τα μέλη μας που είναι στις πολεοδομίες, γιατί έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και είναι εκτεθειμένοι σε οποιασδήποτε μήνυση ή εξώδικο μπορεί να τους καταθέσει κάποιος», τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος.

Τέλος, είπε ότι το Τμήμα του ΤΕΕ, σε συνεργασία με την κα Αγρίου, προσπαθούν να δουν ποιες περιπτώσεις ίσως μπορούν να απεμπλέξουν μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Συνέπειες και άνθρωποι σε απόγνωση

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Σταυρούλα Αγρίου, τόνισε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση έχει απασχολήσει διαχρονικά το δημόσιο αναπτυξιακό λόγο, αλλά όποια άποψη και αν έχει ο καθένας, όλοι συμφωνούν ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με βίαιο και ξαφνικό τρόπο.

Όπως εξήγησε, πάγια θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι ότι οι όποιες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, δραστικές ή όχι, πρέπει να προέλθουν από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία εκπονούνται αυτή τη στιγμή. «Εκεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο θα μελετηθεί κάθε περιοχή. Γιατί δεν μπορείς να εφαρμόσεις τα ίδια στοιχεία σε περιοχές όπως είναι τα νησιά που είναι κορεσμένα, τα ίδια στον αγροτικό χώρο που θέλουμε να έχει οικιστική ανάπτυξη, τα ίδια στον παράλιο χώρο που έχει φαινόμενα κορεσμού. Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, στα οποία πρέπει οι μελετητές, έπειτα από συμμετοχικές διαδικασίες και με διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και προφανώς στο Δήμο, να καταλήξουν», σημείωσε.

Αφού εξήγησε τι προέβλεπε η νομοθεσία, είπε ότι δεν υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για το πώς καθορίζεται η κοινόχρηστη οδός, γι’ αυτό και οριζόταν ότι μεταβατικά για τα εκτός σχεδίου θα ισχύει μόνο η απαίτηση προσώπου.

«Κι ενώ όλοι εφαρμόζαμε αυτή τη διάταξη, ήρθε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είπε ότι κακώς μεταφράζατε μέχρι τώρα ότι δεν απαιτείται πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ύστερα από αυτό, όπως καταλαβαίνετε, πάγωσαν όλες οι οικοδομικές άδειες σε όλες τις πολεοδομίες. Φυσικά, υπήρχαν σε εξέλιξη πολλές μελέτες, ενώ πολλές ήταν και στο στάδιο του να εκδοθούν την επόμενη μέρα, καθώς και αρκετές περιπτώσεις που είναι ενταγμένες σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Καταλαβαίνετε τι συνέπειες έχει όλο αυτό και βρίσκονται άνθρωποι σε απόγνωση, καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση», εξήγησε η κα Αγρίου.

Ακολούθως, είπε ότι ως υπηρεσία από την επόμενη μέρα της απόφασης απευθύνθηκαν στο υπουργείο με συγκεκριμένα ερωτήματα και η ενημέρωση που είχαν ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, αλλά αποσύρθηκε. «Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν τιμά την Πολιτεία, καθώς άλλες πολεοδομίες (σε κάποια νησιά) μεταφράζουν την απόφαση με ένα δικό τους τρόπο και συνεχίζουν να εκδίδουν άδειες σε κάποιες περιπτώσεις για τα προ του ’85, άλλες εκδίδουν σε όλες τις περιπτώσεις λέγοντας ότι η νομοθεσία είναι πάνω από τη νομολογία, οι περισσότερες όμως έχουν παγώσει κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας περιμένοντας σαφή οδηγία.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία νομικά τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν και νομίζω δεν είναι κανείς άλλος αρμόδιος από το υπουργείο με τις νομικές του υπηρεσίες και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δώσει μία κατεύθυνση και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κα Αγρίου είπε ότι σε αδιέξοδο βρίσκονται και πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς κάτι που αγόρασαν και ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο σε μια ημέρα έγινε μη άρτιο.

«Δεν πρέπει να περιορίσουμε το ζήτημα και την οπτική μας στο θέμα μόνο αν θα εκδοθούν οικοδομικές άδειες ή όχι. Να το δούμε ευρύτερα: Αγοροπωλησίες μπορούν να γίνουν; Συμβόλαιο μπορεί να κάνει κάποιος; Ο νομικός σύμβουλος τι θα συμβουλεύσει κάποιον, να αγοράσει σήμερα ένα γήπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό; Κι άλλα πολλά θέματα, που δεν περιορίζονται στο τι θα κάνει η Αγρίου στην Πολεοδομία. Αφορά στην ασφάλεια δικαίου, στην ασφάλεια συναλλαγών», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη