ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Εντυπωσιακό φινάλε στην Καλαμάτα και «σκυτάλη» σε Costa Navarino & Κυπαρισσία

ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Εντυπωσιακό φινάλε στην Καλαμάτα και «σκυτάλη» σε Costa Navarino & Κυπαρισσία

Ο Βέλγος Τίμοθι Ντιπόν πέρασε χθες το απόγευμα πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην παραλιακή οδό της Καλαμάτας ανάμεσα σε έναν όμιλο 74 αθλητών που συναγωνίστηκαν μέχρι …τελικής πτώσεως και χάρισε στην ομάδα του, Tarteletto – Isorex, τη νίκη στο 2ο ετάπ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, ανοίγοντας τη σαμπάνια από το πόντιουμ των νικητών.

Οι άλλοι κορυφαίοι της διαδρομής Μυκήνες-Καλαμάτα, που βραβεύθηκαν  ήταν ο Νεοζηλανδός Λόγκαν Κάρι στην κατηγορία Κ23, ο Γάλλος Ρεμί Λελαντέ στο σπριντ ευθείας, ο Τσέχος Γιάκουμπ Οτρούμπα (στο σπριντ ανάβασης) και ο Νεοζηλανδός Άαρον Γκέιτ, ο οποίος κρατάει την πρωτιά στη γενική κατάταξη από πέρυσι και για 8ο αγώνα.

Από ελληνικής πλευράς ξεχώρισαν ο Κύπριος Ανδρέας Μιλτιάδης (βρίσκεται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης, 14’’ πίσω από την πρώτη θέση), ενώ ο Γιώργος Μπούγλας είναι 34ος.

Η σπουδαία ποδηλατική διοργάνωση ξεκίνησε από το Ηράκλειο και μετά την Καλαμάτα, θα συνεχιστεί στη νοτιοδυτική Μεσσηνία το επόμενο διήμερο, με επίκεντρο την Costa Navarino και την Κυπαρισσία και τελικό προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.

Εκτός από το διεθνές αγωνιστικό ενδιαφέρον ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές της περιοχής μας, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο διανομής τηλεοπτικών και φωτογραφικών πλάνων. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν και να μυηθούν στην κουλτούρα του ποδηλάτου μέσα από τις παράλληλες δράσεις που διοργανώνονται. Χθες στο μώλο της Καλαμάτας είχε γιορτινή εικόνα, με τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά να χαίρονται την ποδηλατική πίστα με κώνους που είχε στηθεί στο παρκάκι του πανελληνίου, τους πιο τολμηρούς και εξασκημένους να δοκιμάζουν εντυπωσιακά άλματα, ενώ η ΔΕΗ και η εταιρεία Κωτσόβολος έκαναν …τεστ ντράιβ και ενημέρωση για τα φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια.

Δεν έλλειψε πάντως και η …γκρίνια, καθώς για τις ανάγκες ασφάλειας και ομαλής διεξαγωγής του αγώνα είχαν κλείσει για τα οχήματα οι οδοί Κρήτης και Ναυαρίνου για κάποιες ώρες, δημιουργώντας κατά καιρούς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή χρειάζεται να επιδείξουν οι οδηγοί και ο κόσμος σήμερα και αύριο στις περιοχές διέλευσης του Ποδηλατικού Γύρου.

3ο ΕΤΑΠ σήμερα 5/5:  Costa Navarino  (εκκίνηση 11:30 π.μ.)- Κυπαρισσία 153 χλμ. (τερματισμός περίπου: 15:15 – 15:45)
Το 3ο ετάπ θα ξεκινήσει σήμερα από την περιοχή Navarino Dunes της Costa Navarino, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με κατεύθυνση προς τον όρμο του Ναυαρίνου και θα περάσει από ιστορικά σημεία όπως η Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη. Ολοκληρώνοντας ένα αριστερόστροφο ημικύκλιο στον Νομό Μεσσηνίας, οι αθλητές θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας (με την υπέροχη Άνω Πόλη και το κάστρο της Αρκαδιάς), πιθανότατα σε ένα μαζικό εντυπωσιακό σπριντ.

Εκτός από τα σπριντ ευθείας και τα σπριντ ανάβασης, σημεία που προτείνονται για τους θεατές στο 3ο ετάπ (Costa Navarino – Κυπαρισσία) θα μπορούσαν να είναι η Πύλος, η Μεθώνη, η Φοινικούντα, η Κορώνη, το Πεταλίδι, το Καλό Νερό στην κατηφόρα για Κυπαρισσία και σίγουρα τα 500 τελευταία μέτρα με την ανηφορική κλίση προς τον τερματισμό στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας.

Σημεία ενδιαφέροντος
χλμ 0: Εκκίνηση / Navarino Dunes – Costa Navarino

χλμ 28: Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Φοινικούντα

χλμ 37,0: Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.1 / Πόρος

χλμ 88,4: Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Αεροδρόμιο Καλαμάτας

χλμ 133,2: Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.2 / Κοπανάκι

χλμ 153: Τερματισμός / Κυπαρισσία

– χλμ 18: Μεθώνη

– χλμ 47: Κορώνη

– χλμ 69: Πεταλίδι

– χλμ 105: Αρχαία Μεσσήνη (στα 4χλμ δυτικά)

– χλμ 111: Μελιγαλάς

– χλμ 145,5: Καλό Νερό

4o ΕΤΑΠ αύριο 6/5: Costa Navarino (εκκίνηση 9.30 π.μ.) – Αρχαία Ολυμπία 133,5 χλμ (τερματισμός στο Δημαρχείο, μεταξύ 12:50 – 13:20 μ.μ.)
Από την περιοχή της Costa Navarino θα εκκινήσει και το 4ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης (βόρεια της Πύλου), θα κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και αφού περάσει από το παλάτι του Νέστορα στον λόφο του Εγκλιανού, θα επιστρέψει στα παράλια, για να κινηθεί κατά μήκος του Κυπαρισσιακού κόλπου και να τερματίσει στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της υφηλίου. Στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ολοκληρωθεί ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος του 2023, πιθανότατα σε ένα ακόμη μαζικό σπριντ.

Σημεία ενδιαφέροντος
Στο 4ο ετάπ καλά σημεία για τους θεατές είναι η Χώρα, το Πυργάκι Τριφυλίας στο οινοποιείο, οι Γαργαλιάνοι στην κεντρική πλατεία και φυσικά και εδώ, τα σπριντ ευθείας και ανάβασης.

χλμ 0: Εκκίνηση / Navarino Dunes – Costa Navarino

χλμ 14,8: Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.2 / Πύργος Τριφυλίας

χλμ 32,2: Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Μαραθόπολη

χλμ 85,4: Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Ζαχάρω

χλμ 98,9: Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.3 / Σαμικό

χλμ 133,5: Τερματισμός / Αρχαία Ολυμπία

– χλμ 20: Γαργαλιάνοι

– χλμ 44: Φιλιατρά

– χλμ 58: Κυπαρισσία

– χλμ 91: Λουτρά Καϊάφα

– χλμ 117: Πύργος.