Εγκαταστάθηκε σε αγρόκτημα στον Μπουρνιά το πιλοτικό σύστημα έξυπνης άρδευσης

Εγκαταστάθηκε σε αγρόκτημα στον Μπουρνιά το πιλοτικό σύστημα έξυπνης άρδευσης

Το πρώτο ολοκληρωμένο πιλοτικό σύστημα έξυπνης άρδευσης, σε αγρόκτημα 15 στρεμμάτων στον Μπουρνιά, εγκαταστάθηκε τη Δευτέρα και θα λειτουργήσει άμεσα, με στόχο την προστασία των καλλιεργειών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και μειωμένης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή».

Σε αυτό εντάχθηκε το Φεβρουάριο ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, μαζί με άλλους μεγάλους συνεταιρισμούς της χώρας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η δε πρόταση με τίτλο «Agro Water» εγκρίθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 283.909,32 ευρώ.

Το σύστημα ευφυούς άρδευσης έχει εγκατασταθεί ήδη σε ελαιώνες και αγρούς με εσπεριδοειδή και αβοκάντο στα Χανιά, ενώ μετά την Καλαμάτα τη Δευτέρα, η ομάδα του προγράμματος αναχώρησε για εγκατάσταση του συστήματος σε αγρούς με ακτινίδια στο Αγρίνιο.

Ευφυής άρδευση
Συντονίστρια του προγράμματος είναι από τα Χανιά η εταιρεία ZEN AGRO IKE, με το διευθυντή της Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη να είναι συντονιστής της δράσης. Ο ίδιος βρέθηκε τη Δευτέρα στην Καλαμάτα και παρουσία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλου, εγκατέστησε το σύστημα στο αγρόκτημα στον Μπουρνιά.

Η εταιρεία ZEN AGRO έχει εμπειρία πάνω από 35 έτη σε θέματα διαχείρισης νερού στη γεωργία, σχεδιασμού της άρδευσης και υπολογισμού των αναγκών σε νερό των καλλιεργειών, σε χρήση υποβαθμισμένων νερών για άρδευση, άρδευση ακριβείας, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, όπως και συμμετοχή και συντονισμό σε πάνω από 25 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα.

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Χαρτζουλάκης

εξήγησε ακριβώς πώς θα λειτουργεί το σύστημα έξυπνης άρδευσης και ποια θα είναι τα σημαντικά οφέλη και για τον παραγωγό, αλλά και για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον, κυρίως με την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Το συγκεκριμένο λογισμικό της εταιρείας ZEN AGRO εφαρμόζεται από το 2018 σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά.

Στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις αγροτικοί συνεταιρισμοί σε Χανιά, Καλαμάτα και Αγρίνιο. Επίσης, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», για τη μέτρηση της υγρασίας του εδάφους και τη δημιουργία μοντέλων, και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Με τη βοήθεια της ΕΜΥ
Η ΕΜΥ θα δίνει στο σύστημα έγκαιρη πρόγνωση, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που έρχονται. Για παράδειγμα, αν έρχεται ικανοποιητική βροχή, το μοντέλο δε θα δίνει εντολή άρδευσης των καλλιεργειών ή, ανάλογα με τη βροχόπτωση που αναμένεται, θα δίνει εντολή για τη σωστή αναλογία άρδευσης.

Ο κ. Χαρτζουλάκης εξήγησε ότι μέχρι τώρα η  ψηφιακή εντολή πήγαινε στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη για το αν πρέπει ή όχι να ποτίσει και με πόση ποσότητα. «Τώρα ενσωματώνουμε και την ΕΜΥ και τις έξυπνες ηλεκτροβάνες. Έτσι, εκτός από την πληροφορία που περνάει στο σύστημα για το πόσο νερό και πότε πρέπει να γίνει άρδευση, περνάει εντολή και στην έξυπνη ηλεκτροβάνα, για να δώσει την ποσότητα νερού που πρέπει κι όταν πρέπει.

Ο παραγωγός θα λαμβάνει ενημέρωση στο κινητό του για όλη τη διαδικασία», τόνισε ο συντονιστής.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει κι άλλη μια ιδιωτική εταιρεία από τα Χανιά που ασχολείται με ηλεκτροβάνες και θα εντάξει την τεχνολογία αυτή στα προϊόντα που διαθέτει, αλλά και μια περιβαλλοντική οργάνωση που θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση νερού.

Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα είναι 3ετές, με στόχο να επεκταθεί μετά η εφαρμογή του. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Χαρτζουλάκης, ήδη από την περιοχή της Καλαμάτας έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.

«Είναι μια καινοτομία που θα βελτιστοποιήσει την άρδευση, θα αξιολογεί την υγρασία του εδάφους, θα προσφέρει στην εξοικονόμηση νερού και θα προστατεύσει το περιβάλλον από την υπεράρδευση. Από την άλλη πλευρά, ο παραγωγός δε θα σπαταλά ενέργεια και χρόνο να τρέχει από το ένα χωράφι στο άλλο, να ανοίγει και να κλείνει βάνες κ.ά.», κατέληξε ο κ. Χαρτζουλάκης, προσθέτοντας ότι θα εγκατασταθεί και μετεωρολογικός σταθμός στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, για να παρέχονται συμβουλές στους ελαιοπαραγωγούς.

Το σύστημα στον Μπουρνιά εφαρμόζεται σε έκταση 15 στρεμμάτων και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Αρχικά, η έκταση θα καλλιεργηθεί στις αρχές Ιουνίου με αραχίδα και την επόμενη καλλιεργητική σεζόν με πατάτα, ώστε να συλλεχθούν δεδομένα και για τις δύο καλλιέργειες.

Της Βίκυς Βετουλάκη