Η Καλαμάτα… υποταγμένη στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης

Η Καλαμάτα… υποταγμένη  στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης

Μέχρι σήμερα βασικός στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής, όπως και της προηγούμενης, ήταν η αντικατάσταση του αγωγού που φέρνει το νερό από το Πήδημα στην Καλαμάτα. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για αγωγό ακατάλληλο, με πάρα πολλά προβλήματα, έχοντας αφήσει συχνά την πόλη χωρίς νερό.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη χθες έδειξε ότι, πέραν του αγωγού και του δικτύου, πρέπει άμεσα να γίνει εκσυγχρονισμός και στις υπόλοιπες υποδομές, μιας και η δεξαμενή του Πηδήματος, που χθες υπέστη μεγάλη ζημιά, είναι κατασκευασμένη το 1936, ενώ η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο πεζή.

Το χρονικό
Χθες το πρωί σταδιακά άρχισαν οι βρύσες να στερεύουν, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βλάβη στον Φ600 και το Δήμο να κάνει γνωστό ότι μέχρι την αποκατάσταση της σοβαρής βλάβης αναμενόταν να υπάρξει πολύωρη διακοπή στην υδροδότηση.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η βλάβη δεν ήταν στον Φ600, αλλά στη δεξαμενή του Πηδήματος, μια δεξαμενή που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, κατασκευασμένη το 1936, από την οποία αποκολλήθηκε ένα μεγάλο τμήμα (2Χ2), με αποτέλεσμα από εκεί να χάνονται 1.600 κυβικά νερού την ώρα.

Ενδεικτικά, η ανακοίνωση του Δήμου έγραφε τα εξής: «Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, από το Σύνδεσμο Ύδρευσης γίνεται γνωστό ότι εντοπίστηκε τεράστια ζημιά στη βάση της δεξαμενής του Πηδήματος. Η βλάβη είναι εντός της δεξαμενής και δεν αφορά στον αγωγό μεταφοράς νερού Φ600, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από τις Υπηρεσίες του Συνδέσμου.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Συνδέσμου Ύδρευσης, της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου επιχειρούν σε συνεργασία με εργολάβους για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση της πρωτοφανούς ζημιάς.

Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ δημοτικές υδροφόρες θα εξυπηρετήσουν μέχρι νεοτέρας τις ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και όχι μόνο. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση”. 

Αφού εντοπίστηκε, λοιπόν, το πρόβλημα, στο σημείο έσπευσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, καθώς και άνθρωποι του Συνδέσμου και της ΔΕΥΑΚ, προσπαθώντας να βρουν μια λύση, τουλάχιστον προσωρινή.

Δυστυχώς, όμως, τόσο το μέγεθος της ζημίας όσο και το σημείο, που δύσκολα μπορούν να προσεγγίσουν μηχανήματα για να προβούν σε εργασίες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επιστροφή του νερού στην πόλη της Καλαμάτας.

Δούλεψε η πατέντα
Μόλις εντοπίστηκε η μεγάλη βλάβη στη δεξαμενή του Πηδήματος υπήρξαν διάφορες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε η πόλη να υδροδοτηθεί ξανά με κάποια πατέντα, με κίνδυνο βέβαια καμία να μη λειτουργήσει ή να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.

Μία από αυτές ήταν να παρακαμφθεί η δεξαμενή όπου υπήρχε το πρόβλημα και το νερό απευθείας να έφθανε στον αγωγό Φ600 και έπειτα στην πόλη της Καλαμάτας.

Όπως φάνηκε, έγινε δοκιμή αργά το απόγευμα και το εγχείρημα πέτυχε, έτσι σταδιακά στην πόλη της Καλαμάτας το βράδυ έφτασε νερό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, κάτι που θα χρειαστεί αρκετές μέρες.

Μάλιστα το παραπάνω επιβεβαιώνει η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου που αναφέρει «συνεργεία του Συνδέσμου Ύδρευσης, του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, σε συνεργασία με εργολάβους επιχειρούν για την αποκατάσταση της μεγάλης βλάβης στη δεξαμενή, εργασίες που πιθανόν να διαρκέσουν 5-7 ημέρες.»

Νέα διακοπή το μεσημέρι
Σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκε νέα διακοπή νερού για κάποιες ώρες, αφού υπήρξε βλάβη και στην πατέντα.
Σχετικά δε, με τη δεξαμενή, υπήρξε νέο ζήτημα, αφού κατέρρευσε μεγάλο τμήμα από τον πυθμένα της και έτσι το αρχικό πρόβλημα έχει γιγαντωθεί.

Δηλώσεις Θανάση Βασιλόπουλου
Από το σημείο ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να έχει σημειωθεί ζημιά στον Φ600 παρά αυτή που συνέβη, αφού στην πρώτη περίπτωση θα υπήρχε γνώση για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Όμως, η ζημιά στη δεξαμενή είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι δύσκολη και η πρόσβαση και η επισκευή.

Όπως πρόσθεσε, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ενώ θα γίνονταν εργασίες όλο το βράδυ ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Στόχος εκείνη τη στιγμή ήταν να βρεθεί τρόπος να παρακαμφτεί από το δίκτυο η συγκεκριμένη δεξαμενή και να σταλεί το νερό κατευθείαν στην Καλαμάτα.

Δήλωσε, δε, ότι ήταν αδύνατον να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση στο δίκτυο της Καλαμάτας.

Σε ερώτηση για το αν υπήρχαν σημάδια ότι υφίσταται πρόβλημα στη συγκεκριμένη υποδομή, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς και ποτέ δεν είχε συζητηθεί.

Απευθυνόμενος, τέλος, στους πολίτες, ο κ. Βασιλόπουλος ζήτησε υπομονή και κατανόηση. Από την πλευρά του Δήμου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει τεθεί σε επιφυλακή για όσες μέρες υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δυστυχώς, επανέλαβε, είναι κάτι που δεν περνούσε από το χέρι του και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.


Βασίλης Κοσμόπουλος
Στο πρόβλημα με την υδροδότηση της Καλαμάτας αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Βασίλης Κοσμόπουλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Καλαμάτα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές υδροδότησης. Η αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού αργεί, με συνέπεια η πόλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μένει χωρίς νερό.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, καθώς είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και 20 χρόνια. Δυστυχώς, οι Δημοτικές Αρχές των τελευταίων ετών επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μόνο έργα βιτρίνας που φέρνουν ψήφους. Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρόβλημα εντοπίζεται στη δεξαμενή του Πηδήματος, η οποία, αν και κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, εμφάνισε ρηγμάτωση.

Έστω ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ευθύνες, διότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον έχει η Δημοτική Αρχή και η κάθε Δημοτική Αρχή ευθύνη να συντηρεί και, κυρίως, να εποπτεύει κατασκευές που σχετίζονται με βασικές υποδομές. Υπάρχει ένα οργανόγραμμα ελέγχου και αποτίμησης;

Εάν δεν αλλάξουν οι διοικούντες νοοτροπία, την ίδια τύχη θα έχουν και άλλες υποδομές και κτήρια, όπως επί παραδείγματι οι γέφυρες στη Ναυαρίνου, το κτήριο της ΔΕΥΑΚ και ορισμένα σχολεία.

Πρόσφατα στο Γυμνάσιο Παραλίας είδα ορισμένες βλάβες που απαιτούν εκτίμηση. Τις ανέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άραγε ασχολήθηκε κάποιος υπεύθυνος του Δήμου ή επικράτησαν ορισμένοι γραφικοί και άσχετοι που ελαφρά την καρδία αναφώνησαν “έλα, μωρέ, λίγο ο σοβάς έχει φύγει”.

Ο ρόλος των Δημοτικών Αρχών είναι να διοικούν και όχι να τρέχουν σε πανηγύρια, κομματικές εκδηλώσεις και να κάνουν δημόσιες σχέσεις αριστερά-δεξιά. Όσο η παραπάνω συνθήκη δεν αλλάζει, πρόοδος δεν θα επέρχεται».

Αντιδράσεων συνέχεια….
Το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα από χθες πυροδότησε σειρά ανακοινώσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Έτσι, μετά τον Βασίλη Κοσμόπουλο, αντιδράσεις υπήρξαν από την παράταξη «Καλαμάτα_Μετά του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τζαμουράνη και τη Λαϊκή Συσπείρωση:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ
Η «ατυχία» δε δίνει άλλοθι για τις λανθασμένες προτεραιότητες
«Μια πολύωρη διακοπή νερού ήρθε για μία ακόμη φορά να δοκιμάσει την πόλη της Καλαμάτας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, απόγευμα Τρίτης, η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί και δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, πέρα από τη διαπίστωση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Όπως ενημερωθήκαμε νωρίτερα από επιτόπια επίσκεψη στο Πήδημα, η βλάβη και η διακοπή νερού οφείλονται σε ζημιά στη βάση της δεξαμενής του Πηδήματος και δεν αφορά στον αγωγό μεταφοράς νερού Φ600, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά από τις υπηρεσίες του Συνδέσμου.

Και εδώ μπορεί να πει κανείς: “Ζημιές και βλάβες πάντα ενδέχεται να συμβούν”. Βεβαίως, αλλά αυτό δε γίνεται να αποτελεί άλλοθι για τα πάντα, ούτε προπέτασμα καπνού για το μη καταλογισμό ευθυνών. Γιατί βασική υποχρέωση μιας Δημοτικής Αρχής είναι να εργάζεται για την ομαλή και σταθερή υδροδότηση της πόλης και του Δήμου γενικότερα. Ενός Δήμου που κατέχει ηγετική θέση και στο Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Η ύψιστη αυτή υποχρέωση που αφορά στο νερό περιλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα. Έργα που σχεδιάζονται και κυρίως εκτελούνται στην ώρα τους. Συντηρήσεις υποδομών. Τακτικούς ελέγχους. Συντονισμό, οργάνωση και επίβλεψη όλων των παραπάνω. Και φυσικά, εναλλακτικά σενάρια και λύσεις. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν θα τύχει η “κακιά στιγμή”: Είναι βέβαιο ότι θα τύχει! Το θέμα είναι αν έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μειώσουμε, έστω, τις συνέπειές της. Και μπροστά στις στεγνές βρύσες της Καλαμάτας για ακόμα μια φορά, η απάντηση με το χέρι στην καρδιά είναι δυστυχώς “όχι”. Δεν μπορεί να συνειδητοποιούν έκπληκτοι οι πολίτες ότι η υδροδότησή τους εξαρτάται από μία και μόνη δεξαμενή 100 ετών… και ότι γενικότερα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόβλεψη, σε περίπτωση που κάτι συμβεί!

Τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες είναι αρκετά:

•Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί μία εφεδρική δεξαμενή, ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση σοβαρής βλάβης της υπάρχουσας;

•Γιατί ο δρόμος προσπέλασης της υπάρχουσας δεξαμενής είναι ασυντήρητος και ακατάλληλος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο όχημα τη δεξαμενή και να μην μπορεί να φτάσει εκεί το σκυρόδεμα που χρειάζεται για την επισκευή;

•Γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα οι πηγές του Αγίου Φλώρου, ώστε εναλλακτικά να υδρεύεται η Καλαμάτα;

Και πολλά ακόμα… Τα πάντα, όμως, είναι και θέμα προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, αποτελεί κοινό τόπο ότι οι μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές είχαν μάλλον άλλες προτεραιότητες, αμελώντας βασικές ανάγκες και εστιάζοντας πάντοτε στο επιμέρους, στο εύκολο και ευκαιριακό. Χωρίς συνολικό σχέδιο ή όραμα, όπως και η σημερινή Δημοτική Αρχή. Και χωρίς δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων έργων και προγραμμάτων – όπως π.χ. η κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα, που έχει σταματήσει.

Οι πολίτες, τα νοικοκυριά, τα καταστήματα, τα σχολεία, οι υπηρεσίες, οι δομές, οι ιατρικές μονάδες, οι επαγγελματίες, η εστίαση, ο τουρισμός… όλοι μας, χρειαζόμαστε το νερό για να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς!

Η διασφάλιση σταθερής, ομαλής, απρόσκοπτης και ποιοτικής υδροδότησης πρέπει να είναι στις πρώτες-άμεσες προτεραιότητες ενός δημάρχου. Η Καλαμάτα και ολόκληρος ο Δήμος έχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες – και προφανώς αξίζουν κάτι καλύτερο (και) σε αυτόν τον τομέα».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Η ευθύνη και για τη ζημιά έχει ονοματεπώνυμο»
«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε όλη την πόλη και τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας για τη νέα πολύωρη (ή και πολυήμερη) διακοπή νερού. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, σε δεξαμενή στο Πήδημα υπήρξε ζημιά σε τμήμα του δαπέδου της, με συνέπεια να φεύγουν 1.600 κυβικά την ώρα!

Η ευθύνη και για τη σημερινή ζημιά έχει ονοματεπώνυμο. Είναι της σημερινής και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών Καλαμάτας, καθώς και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Η δεξαμενή αυτή είναι κατασκευής του 1936. Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι αυτή δεν είχε συντηρηθεί ποτέ! Μια απλή έρευνα θα είχε δείξει τουλάχιστον σημάδια – προειδοποιήσεις για αυτό που έρχεται. Τέτοια ζημιά δε γίνεται σε μια μέρα, ούτε σε ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή που ολόκληρες υποδομές είναι ασυντήρητες, η Δημοτική Αρχή έχει στο νου της μόνο πώς θα εισπράξει από την τσέπη του λαού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ανακοινώνει 9.000.000 ευρώ για 6.500 ηλεκτρονικούς υδρομετρητές, με σκοπό να εισπράττει πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής για τις δεξαμενές, ώστε να εντοπίζεται σε τι στάθμη είναι το νερό, η ποιότητά του και πού υπάρχουν διαρροές.

Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγείλαμε ότι μπορεί να υπάρχουν διαρροές νερού μέχρι και 40%, χωρίς να πάρουμε ουσιαστική απάντηση. Όλα αυτά την εποχή που η Δημοτική Αρχή πανηγυρίζει προκλητικά για την ένταξη στις 100 ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης!

Η αιτία για αυτή τη διακοπή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και που προωθείται απολύτως από τη Δημοτική Αρχή. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης στα μεγάλα και βασικά έργα κάθε Δήμου. Ουδέποτε δόθηκαν χρήματα για ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο αγωγό Φ800 που θα φέρνει το νερό στη πόλη τον ακούμε πάνω από 8 χρόνια και ακόμα είμαστε στην αρχή.

Μια πολιτική που αφήνει τους Δήμους χωρίς προσωπικό (2 έως 5 υπαλλήλους έχει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης), χωρίς νέους επιστήμονες, χωρίς να έχουμε τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να παρακολουθούμε πού πάει το νερό στο δίκτυο το 2023, την ίδια ώρα που μπορούμε να δούμε στο κινητό μας αν έχει κίνηση η λεωφόρος Κηφισίας ή Αλεξάνδρας στην Αθήνα.

Είναι η ίδια πολιτική που διατηρεί σε πολύ υψηλά επίπεδα τα τιμολόγια ύδρευσης στο Δήμο, για νερό αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν κοινωνικά τιμολόγια για τους χαμηλόμισθούς, τους ανέργους κ.ά.

Αυτά τα ζητήματα η Λαϊκή Συσπείρωση τα θέτει κάθε χρόνο στη συζήτηση στο τεχνικό πρόγραμμα όσο και στον προϋπολογισμό και σε δεκάδες παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Την ώρα που οι άλλες παρατάξεις κάνουν αντιπολίτευση για τα δευτερεύοντα (αφού συμφωνούν στα κύρια), χωρίς να θέτουν στη πραγματική τους βάση τις αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ. Ζητήματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, τα αντιπλημμυρικά, η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία τίθενται από τη Λαϊκή Συσπείρωση και από τα σωματεία που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό.

Σε μια τέτοια κατάσταση, που οι διακοπές νερού πλέον είναι επαναλαμβανόμενο γεγονός, είναι προκλητικό ότι ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, αντί να ελέγχει το δίκτυο και τις δεξαμενές μαζί με το Σύνδεσμο Ύδρευσης, ο νους του είναι να κυνηγάει το σωματείο εργαζομένων».

Μιχάλης Αντωνόπουλος
«Οι καταστροφές από τις πλημμύρες του 2016 επηρέασαν σημαντικά την περιοχή»

Στο ρόλο που πιθανότατα έχουν διαδραματίσει οι πλημμύρες που συνέβησαν το 2016, με καταστροφές που προκάλεσαν στην περιοχή, αναφέρθηκε ο γεωτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος, με αφορμή τη μεγάλη χθεσινή ζημιά στη δεξαμενή του Πηδήματος.

Όπως μας εξήγησε, αν γίνει σύγκριση της εικόνας δορυφόρου από το Google Earth, από τον Ιούνιο του 2016 και τον Απρίλιο του 2017, οπότε πλέον είχαν γίνει οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι καταστροφές που έγιναν τότε επηρέασαν σημαντικά τη στενή περιοχή της δεξαμενής, καθώς άλλαξε στο σύνολό του το γεωμορφολογικό ανάγλυφο.

Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι τότε η οδός πρόσβασης από το πολυβολείο καταστράφηκε εντελώς, με αποτέλεσμα τώρα η πρόσβαση στη δεξαμενή να είναι πολύ δύσκολη.

Όπως εκτίμησε, η διάρρηξη στον πάτο της δεξαμενής δεν μπορεί να έγινε έτσι ξαφνικά και υπενθύμισε τις αναφορές που είχε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι χάνονται πάρα πολλά κυβικά νερού και κανείς δεν ξέρει πού πάνε ή πώς χάνονται.

Παρατήρησε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί κάποιες εναλλακτικές λύσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη δεξαμενή του Κάστρου, που μόλις πρόσφατα επισκευάστηκε, μετά τα δημοσιεύματα του «Θάρρους».

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι όλων των μεγάλων τεχνικών έργων υδροδότησης και υποδομών του Δήμου, ειδικά σε όσα είναι πεπαλαιωμένα, αλλά κυρίως έπειτα από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση