Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου: Καλοκαιρινά πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου: Καλοκαιρινά πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες

Στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής ποικιλότητας της Μεσσηνίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προγραμματίζει δύο πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για το φετινό καλοκαίρι. Τα δύο αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, τα οποία καλούνται να ανακαλύψουν τη μαγεία της αρχαιολογίας και την τέχνη του κινηματογράφου. Εξορμήσεις, παιχνίδια, συναντήσεις με ειδικούς, εργαστήρια και δημιουργικές διαδρομές απαρτίζουν ένα πρόγραμμα 5 ή 7 ημερών ανάλογα με τη δράση, προσφέροντας τη δυνατότητα διάδρασης & βιωματικής ανακάλυψης της Μεσσηνίας.

Κινηματογραφικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το Κινηματογραφικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 18 έως τις 24 Ιουνίου, 9.00  – 13.00 & 17.00 – 20.00, στα Φιλιατρά, στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Ηλιόπουλου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την επιμέλεια της καταξιωμένης σκηνοθέτιδος και καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Εύας Στεφανή.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική εξοικείωση των παιδιών με τον κινηματογράφο, ιδίως το ντοκιμαντέρ. Η θεματολογία των δράσεων σχετίζεται με την ιστορία του τόπου και τους ανθρώπους της περιοχής αξιοποιώντας τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τους βασικούς πυλώνες του κινηματογράφου, όπως είναι η σκηνοθεσία, η κάμερα και η ηχοληψία, ενώ θα πάρουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια σεναρίου, γυρισμάτων & μοντάζ με στόχο να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καταγράφοντας μέσα από τεχνικές βίντεο μικρές και μεγάλες ιστορίες, που συνδέονται με την εξέλιξή της στο χρόνο.

Στο τέλος του προγράμματος θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ με τη σύνθεση όλου του υλικού των μαθητών/τριών, το οποίο θα προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Αρχαιολογικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το Αρχαιολογικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για 5 ημέρες, το διάστημα από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου, 9.00 – 14.00, στην Πύλο. Η βάση του προγράμματος θα είναι σε χώρο του Ιδρύματος και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με απώτερο σκοπό την προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας των Μυκηναϊκών χρόνων και με έμπνευση την Αρχαιολογική Ιστορία «Η προφητεία του Γρύπα» της δρος Εύης Παπαδοπούλου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν δωρεάν σε ένα πλήθος δράσεων βιωματικών και δημιουργικών, όπως είναι η εκπαιδευτική ανασκαφή και τα εργαστήρια αρχαίας ελληνικής τοιχογραφίας από την εικαστικό Κατερίνα Βερούτσου, καθώς και αρχαίας ελληνικής μουσικής, από το συνθέτη δρα Νίκο Ξανθούλη. Παράλληλα, τα παιδιά θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής από τους ίδιους τους αρχαιολόγους ανασκαφείς και τους συνεργάτες τους, όπως είναι οι δρ. Sharon Stocker & Jack Davis από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στο Ανάκτορο του Νέστορος, ο καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος από το Πανεπιστήμιο του Missouri, στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας και ο δρ. Νίκος Ζαχαριάς από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ΓεωΑρχαιολογικού Προγράμματος Πύλου στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα οδηγήσουν τα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου για να ανακαλύψουν τα μυστικά της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας μέσα από ξεναγήσεις και ειδικές μουσειοσκευές!

Στο πλαίσιο της δράσης, η αρχαιολόγος και συγγραφέας δρ Εύη Παπαδοπούλου και ο συνθέτης δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσουν στο κοινό το μουσικό δρώμενο «Αναβιώνοντας την Προφητεία του Γρύπα με τις μελωδίες της αρχαίας λύρας» στο Navarino Waterfront το Σάββατο 8 Ιουλίου (20.00). Συνολικά, το πρόγραμμα οραματίζεται να χαρίσει στις γενιές του μέλλοντος, μέσα από ξεχωριστές εμπειρίες, ένα διαφορετικό βλέμμα για τις κοινωνίες που κάποτε άφησαν ανεξίτηλο το χνάρι τους στη μεσσηνιακή γη.

Δωρεάν Συμμετοχή – Έως 15 άτομα / δράση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες:  27210 27451, info@cvf.gr. Τα παιδιά προσέρχονται σε προκαθορισμένο σημείο συνάντησης στην Πύλο και στα Φιλιατρά με οικείο μεταφορικό μέσο.

Δηλώσεις συμμετοχής

Κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

https://forms.gle/zVT4UHwZaYq6PMkbA

Αρχαιολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: https://forms.gle/D3W6wFQAHmbkR6jW8