Μαριλένα Γυφτέα στο «Θ»: «Θέλω να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη»

Μαριλένα Γυφτέα στο «Θ»: «Θέλω να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη»

«Αν οι Μεσσήνιοι με ορίσουν με την ψήφο τους εκπρόσωπό τους στη Βουλή, θα συνεχίσω και ως ενεργός πολιτικός να είμαι δίπλα τους για τα ζητήματα του τόπου μας, αλλά και της χώρας μας», αναφέρει η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, το «Θάρρος» φιλοξενεί στις σελίδες του την υποψήφια βουλευτή Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία, Μαριλένα Γυφτέα. Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, η κα Γυφτέα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση και οι πολίτες θα δώσουν ισχυρή εντολή για το σχηματισμό της».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Αν και ανήκετε στη νέα γενιά, έχετε ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην επιχειρηματικότητα. Πώς προήλθε η απόφαση για την ενασχόλησή σας με την πολιτική, ως υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας στις επερχόμενες εκλογές;

Η ενασχόληση με την πολιτική προήλθε πολύ φυσικά μέσα από την επαγγελματική και εκπαιδευτική μου δραστηριότητα, αλλά και το διαχρονικό ενδιαφέρον μου για τα κοινά. Επιστρέφοντας στον τόπο μου, συνειδητοποίησα γρήγορα ότι τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η Ελλάδα έχουν ανάγκη από ενεργούς πολίτες. Ειδικά η δική μου γενιά, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη οικονομική κρίση και στη συνέχεια με την πανδημία της Covid-19, αντιλήφθηκε με πολύ σκληρό τρόπο πως δε θα αλλάξει τίποτα αν καθίσει στον καναπέ και παρατηρήσει απλώς τα γεγονότα. Αντιθέτως, αν προσπαθήσει ο καθένας από εμάς να δείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον στα κοινά, θα μπει σίγουρα ένα νέο και ίσως πιο σταθερό λιθαράκι στην οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντος. Πρώτα από όλα, λοιπόν, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Και αν οι Μεσσήνιοι με ορίσουν με την ψήφο τους εκπρόσωπό τους στη Βουλή, θα συνεχίσω και ως ενεργός πολιτικός να είμαι δίπλα τους για τα ζητήματα του τόπου μας, αλλά και της χώρας μας.

-Ποιοι ήταν οι λόγοι με βάση τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία;

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αδιαμφισβήτητα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. Είμαι χαρούμενη που θα δώσω εκλογική μάχη μέσα από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, για να δοθεί ξεκάθαρη εντολή να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησής του.

Είναι τιμή μου, επίσης, που είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση του οποίου σε δύσκολες συνθήκες -μετά και την άτυπη χρεοκοπία- κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προφανώς λοιπόν, ως ενεργός πολίτης και ως νέα γυναίκα θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνεται να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη για τη συνέχιση του τόσο σημαντικού έργου της παράταξής μας.

-Ως νέος και δραστήριος άνθρωπος, ποιες ανάγκες θεωρείτε ότι θα έπρεπε να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Μεσσηνίας για την επόμενη μέρα;

Πρώτα από όλα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μας για τη δημιουργία περισσότερων και υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν στη Μεσσηνία υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όχι μόνο για να σταματήσει το brain drain, αλλά και για να επιστρέψουν στον τόπο τους πολλοί νέοι και, γιατί όχι, Μεσσήνιοι δεύτερης και τρίτης γενιάς που εργάζονται σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας ή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεύτερος στόχος -που συνδέεται άμεσα με τον πρώτο- είναι η ενίσχυση της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Συνεπαγωγικά, θα πρέπει να ενισχυθεί και η τεχνική και επαγγελματική μεταλυκειακή εκπαίδευση, με στόχο την επάρκεια εξειδικευμένων εργαζόμενων στον τεχνικό τομέα, στον αγροτικό, στις τουριστικές υπηρεσίες κ.τ.λ. Στόχος όλων των παραπάνω είναι να υπάρχει διαρκής εμπλουτισμός των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και των ανέργων μέσα από προγράμματα κατάρτισης, ώστε να μη μένουν εκτός αγοράς εργασίας ή και να εντάσσονται εκ νέου σε αυτή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών της Μεσσηνίας (δρόμοι, φράγματα κ.λπ.) κυρίως μέσα από επωφελείς συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

-Έχοντας άμεση εικόνα από το κομμάτι του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής στο νομό, πόσο μακριά θεωρείτε ότι βρίσκεται η Μεσσηνία από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει;

Είμαστε μόνο ένα βήμα μακριά από την παραχώρηση του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και πλέον η ανάδειξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε διεθνή πύλη εισόδου της Πελοποννήσου δεν είναι άπιαστο όνειρο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα επόμενα χρόνια η Μεσσηνία θα γνωρίσει έτσι κι αλλιώς πρωτόγνωρη τουριστική ανάπτυξη και για αυτό επιβάλλεται να εστιάσουμε κυρίως στην αξιοποίηση του τοπικού αγροτοδιατροφικού πλούτου.

Θα καταφέρουμε την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη μόνο αν αξιοποιηθούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα στη μεσσηνιακή τουριστική κουζίνα, διαφορετικά θα χάνουμε χρήματα εισάγοντας προϊόντα από τρίτες χώρες. Πρέπει, λοιπόν, να αποκτήσουμε ταυτότητα ως προορισμός και να εντάξουμε στην τουριστική μεσσηνιακή κουζίνα επώνυμα, ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα, σταματώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ανώνυμων προϊόντων άγνωστης προέλευσης.

-Θεωρείτε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της η κυβέρνηση κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί καλά, ακόμα και έπειτα από κλυδωνισμούς που μεσολάβησαν το προηγούμενο διάστημα;

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες κρίσεις. Υπενθυμίζω ότι αντιμετώπισε αποτελεσματικά την «υβριδική εισβολή» που επιχειρήθηκε με προπέτασμα τις μεταναστευτικές ροές. Αντιμετώπισε εξίσου αποτελεσματικά τόσο την πανδημία όσο και την ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα, η οικονομία μπήκε σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα, θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι υπάρχουν αλάνθαστες κυβερνήσεις. Άρα, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λάθη, όπως όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου.

Θα πρέπει, όμως, να την κρίνουμε, αξιολογώντας ταυτόχρονα τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Προσωπικά, θα ήθελα, μεταξύ άλλων, να γίνουν περισσότερες από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και πιο μεγάλα βήματα στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης.

Είμαι βέβαιη, όμως, ότι ο βηματισμός θα επιταχυνθεί την επόμενη τετραετία -και σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν η αντιπολίτευση σταματήσει την άγονη κριτική και καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις.

-Κρίνετε εφικτή την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης;

Πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στις 21 Μαΐου, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει το έργο του. Βεβαίως, το ισχύον εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το σχηματισμό αποτελεσματικής κυβέρνησης.

Για να σχηματιστεί ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση μάλλον θα χρειαστεί να ξαναγίνουν εκλογές. Είμαι βέβαιη ότι σε αυτή την περίπτωση ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα, δίνοντας εντολή στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει για μια ακόμα τετραετία.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση δεν οδήγησε σε συνεργασίες. Οδήγησε σε πολυδιάσπαση, ακόμα και των παρατάξεων που θεωρούν πανάκεια την απλή αναλογική. Ο κατακερματισμός, όμως, δεν είναι λύση. Ούτε η αποχή ούτε η τιμωρητική ψήφος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση και οι πολίτες θα δώσουν ισχυρή εντολή για το σχηματισμό της.

Βιογραφικό

Η Μαριλένα Γυφτέα γεννήθηκε στην Καλαμάτα, με γονείς τους Δημήτρη Γυφτέα και Ελένη Γεωργακοπούλου και έχει άλλα δύο αδέρφια, τον Ανδρέα και τον Παναγιώτη. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές της στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (MSc) ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Επίσης, είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Επί σειρά ετών έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, αλλά και ως άνθρωπος του τουρισμού και της εστίασης. Από το 2016 και μετά δραστηριοποιείται περαιτέρω ως σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνιακής Πολιτικής σε προεκλογικές καμπάνιες, αλλά και σε καμπάνιες εταιρειών διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο επίπεδο της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας, η κα Γυφτέα πραγματοποιεί σεμινάρια επικοινωνίας σε φορείς, επιχειρήσεις κ.τ.λ., ενώ είναι και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε ΙΕΚ, στα μαθήματα δημοσιογραφίας, επικοινωνίας και social media.

Είναι εκπαιδευμένη εθελόντρια του Τομέα Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας.