Ο Νίκος Φλώρος στο Φόρουμ των Δελφών: “Μαρία Κάλλας, σύμβολο για τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού”

Ο Νίκος Φλώρος στο Φόρουμ των Δελφών: “Μαρία Κάλλας, σύμβολο για  τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού”

Με ρεκόρ συμμετασχόντων, 980  προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως 29 Απριλίου.

Οι εργασίες του, που άνοιξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν δομημένες σε πέντε θεματικούς πυλώνες: Μεταβαλλόμενη Γεωπολιτική σκακιέρα. Κλίμα και περιβάλλον. Βιώσιμη Οικονομία και Χρηματοδότηση. Κοινωνική ενσωμάτωση και Τεχνολογική πρόοδος.

Καλεσμένος ως κύριος ομιλητής με θέμα: «Μαρία Κάλλας, 100 χρόνια από τη γέννησή της» ήταν ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, που έχει χαρακτηριστεί πρεσβευτής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Στην ομιλία του ο Νίκος Φλώρος ανέφερε πως η τέχνη αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουμε και μας ενώνει, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε διόδους επικοινωνίας και διεξόδους για έναν ασφαλέστερο κόσμο, χωρίς σύνορα, τα οποία διαχωρίζουν την ανθρωπότητα.

Η προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, συμπλήρωσε ο ομιλητής, ακτινοβολεί την ίδια την Ελλάδα ως πανανθρώπινο σύμβολο πολιτισμού και τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ο κ. Φλώρος εξέθεσε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών ένα έργο του αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με τίτλο «Μήδεια» και όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν την ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής του, που έχει κάνει γνωστό το γλύπτη παγκοσμίως.

Ο ίδιος στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε ένα μνημειώδες γλυπτό που δημιουργεί αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Πρόκειται για ένα γλυπτό, ύψους δύο μέτρων, από μέταλλο χυτηρίου- μπρούντζο, ατσάλι και σμάλτο.

Το έργο παρουσιάζει τη Μαρία Κάλλας ως σύγχρονη Καρυάτιδα, δωρική, που στέκει σαν φάρος στη μέση του ακριτικού Αιγαίου τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, εκφράζοντας έτσι την ελληνική υπερηφάνεια, την ελευθερία, τον αδάμαστο ελληνικό χαρακτήρα και που υπερασπίζεται τα κεκτημένα των Ελλήνων προγόνων, αγκαλιάζοντας νοερά όλη την Ελλάδα.

Ο Νίκος Φλώρος διατύπωσε την ευχή και πρότασή του να τοποθετηθεί το έργο αυτό στη νήσο Κίναρο, ως σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, καταδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός ξεπερνά τα καθορισμένα σύνορα, δημιουργώντας σχέσεις ευγενούς άμιλλας και ομαλής συνύπαρξης των λαών.

Η επιλογή για τη νήσο Κίναρο προέκυψε με αφορμή τη γνωριμία του με την 74χρονη κυρα-Ρηνιώ, που «φυλάττει Θερμοπύλες» στο ακριτικό αυτό ελληνικό νησί.

Όπως σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Έλληνας γλύπτης, η Μαρία Κάλλας και η κυρα-Ρηνιώ της Κινάρου δημιουργούν ένα δίπολο εθνικής και πολιτιστικής δυναμικής: την αγάπη για την Πατρίδα και τις πανανθρώπινες αξίες του Πολιτισμού.