Περί Ανθοκομικής…

Περί Ανθοκομικής…

Στην εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά», Βασίλη Τζαμουράνη, σχετικά με την ανάγκη η Ανθοκομική Έκθεση να κάνει το επόμενο βήμα, η Δημοτική Αρχή απάντησε δια του… Αναστάση Σκοπετέα, αντιδημάρχου.

Άλλοι καιροί… άλλα ήθη.

Στην προσπάθειά του να δείξει πως συμμετείχε και αυτός στην κοπή της κορδέλας διαστρέβλωσε συνειδητά τις θέσεις του κ. Τζαμουράνη. Μίλησε περί απαξίωσης! Πυροβολισμών! Περιφρόνησης ! Ανέλαβε ρόλο υπερασπιστή, τάχα, των επαγγελματιών! Και κατέληξε σε χαρακτηρισμούς που μάλλον δε αξίζουν απάντησης…

Για την ιστορία επαναλαμβάνουμε τη θέση μας:

«Είμαστε ανάμεσα στα λουλούδια της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, στη 10η Ανθοκομική, την πρώτη μέρα λειτουργίας της! Σιγουρευτήκαμε εδώ, πως ο ωραίος αυτός θεσμός πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα: Να γίνει το επίκεντρο μίας μεγάλης μητροπολιτικής γιορτής του Δήμου Καλαμάτας, για την ουσιαστική ανάδειξη της φύσης, των προϊόντων, των καλλιεργειών και της πολιτισμικής μας ταυτότητας…

Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να δώσει το σύγχρονο προφίλ και την εμβέλεια που θα ταίριαζε στην Ανθοκομική Έκθεση, αλλά και στο μέλλον της Καλαμάτας. Δεν αρκεί πια η απλή αντιγραφή παλαιότερων πρακτικών, με δειλές προσθήκες! Ακόμα και σημαντικές έννοιες, όπως η “βιοποικιλότητα”, χρησιμοποιούνται ως συνήθως προσχηματικά: χωρίς βάθος και χωρίς αντίκρισμα στην πόλη, στην περιοχή και στους πολίτες!

Ο υποψήφιος δήμαρχός μας, Βασίλης Τζαμουράνης, δήλωσε ότι χρειάζεται καταρχάς οργάνωση, εμπειρία και σχέδιο – ώστε ο προορισμός “Καλαμάτα και ενδοχώρα” να ενοποιηθεί οργανικά και να προβληθεί παντού, με όλα του τα πλεονεκτήματα, έλκοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Αλλά χρειάζεται και λίγη παραπάνω φαντασία… που σήμερα λείπει! Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι οι κολοκυθανθοί είναι ένα βρώσιμο λουλούδι: ένα εξαιρετικό πιάτο της τοπικής μας κουζίνας. Και ότι η άγρια αγκινάρα της Μικρομάνης, για την οποία είμαστε τόσο περήφανοι, είναι ο ανθός του φυτού… Γιατί όλα ετούτα (και άλλα πολλά) να παραμένουν ακόμα “μυστικά για μυημένους” και να μην είμαστε ήδη διάσημοι για αυτά; Αυτός είναι ο στόχος του δικού μας προγράμματος, για το αύριο του Δήμου Καλαμάτας».

Αφήνουμε τους χαρακτηρισμούς και τα λίγα λεπτά προεκλογικής προβολής στα κοινωνικά δίκτυα στον κ. αντιδήμαρχο…

Αλλάζουμε νοοτροπία! Αλλάζουμε εποχή! Καλαμάτα μετά!

Του Γιάννη Χριστόπουλου
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας

Υ.Γ. Παραθέτω αυτούσια την άποψη εκπαιδευτικού μετά την επίσκεψη στην Ανθοκομική Έκθεση με την τάξη της: «Οι μαθητές και οι μαθήτριες που την επισκέφτηκαν αναλώθηκαν σε κατασκευές που γίνονται και στην τάξη και σε παιχνίδια που θα μπορούσαν να παίξουν στο προαύλιο του σχολείου. Πού ήταν η βιωματική μάθηση; Έμαθαν έστω και ένα καινούργιο φυτό; Για τα μέρη του, τα χαρακτηριστικά του, τη φροντίδα του; Φύτεψαν κάτι; Υπήρχε κάποιο παιχνίδι θησαυρού που η απάντησή του να ήταν κρυμμένη στα λουλούδια, που θα “ανάγκαζε” τα παιδιά να περιπλανηθούν, να μυρίσουν, να νιώσουν, να ψάξουν; Δυστυχώς, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έπαιξαν κυνηγητό και αγόρασαν και από ένα λουλουδάκι. Όμορφο, δε λέω, αλλά μια ευκαιρία για βιωματική μάθηση πήγε χαμένη. Περιμέναμε περισσότερα…».