Προγραμματική σύμβαση για νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Προγραμματική σύμβαση  για νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Δύο σημαντικά έργα πολιτισμού δρομολογούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ισάριθμες προγραμματικές συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας την περασμένη Παρασκευή, στην Αθήνα, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η μία, με προϋπολογισμό 971.500 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μεσσήνης, έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη και η δεύτερη, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου, του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει ως αντικείμενο την ωρίμανση των μελετών και την υλοποίηση του έργου αναστήλωσης, στερέωσης και διαμόρφωσης του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης
Όσον αφορά στην τριετούς διάρκειας προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, συνολικού προϋπολογισμού 971.500 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλύψει τα 485.750 ευρώ και το υπουργείο θα καταβάλει την υπόλοιπη ισόποση πίστωση.

Η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί δημόσιο κτήμα έκτασης 9.258,60 τετραγωνικών μέτρων, που παραχωρήθηκε από το Δήμο Μεσσήνης στο υπουργείο Πολιτισμού για τον πιο πάνω σκοπό.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την εκπόνηση της προμελέτης και όλων των λοιπών σταδίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, δηλαδή την οριστική μελέτη, καθώς και τη μελέτη εφαρμογής, όπως και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Στην ανάθεση περιλαμβάνεται η σύνταξη των εξής: α) πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα, γεωτεχνική μελέτη, διερευνητικές εργασίες – εργαστηριακοί έλεγχοι για το υφιστάμενο κτήριο, αποτυπώσεις (αρχιτεκτονική και στατική) για το υφιστάμενο κτήριο, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη ενεργειακής απόδοσης, μελέτη παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού -μέσω της ΕΦΑ Μεσσηνίας- θα αναλάβει την εκπόνηση της μoυσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ξεκινά η εκπόνηση των μελετών, οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια, ώστε ο μείζων αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης να αποκτήσει μία σύγχρονη μουσειακή υποδομή, αντάξια της σημασίας του χώρου και των ευρημάτων του», δήλωσε- μεταξύ άλλων- η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός τόπος και η συνεισφορά της υπουργού ήταν πολύτιμη. Γνωρίζει τα θέματά της, υπήρξε εργατική και επίμονη και η στάση της ήταν πάντα σωστή, με ευαισθησία και συνεχή προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια για την προσπάθειά της και τον αγώνα της για όλες τις μορφές Πολιτισμού. Η προσπάθειά της απέδωσε καρπούς. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσει το έργο της», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.