Συνεχίζεται το θρίλερ μεταξύ Λαμπρόπουλου και Χρυσομάλλη για τη δεύτερη έδρα της Ν.Δ.

Συνεχίζεται το θρίλερ μεταξύ Λαμπρόπουλου και Χρυσομάλλη για τη δεύτερη έδρα της Ν.Δ.

Οι ψηφιακά αναλφάβητοι δικαστικοί αντιπρόσωποι μπλόκαραν τη σταυροδοσία στη Μεσσηνία

Έρμαιο 45 δικαστικών αντιπροσώπων που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν έστειλαν με τα τάμπλετ που τους είχαν χορηγηθεί, και μέσω του συστήματος, τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των τμημάτων τους στο υπουργείο Εσωτερικών, έγιναν οι υποψήφιοι βουλευτές της Μεσσηνίας, αφού μέχρι και χθες αργά το απόγευμα εξαιτίας τους δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στους δύο υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Λαμπρόπουλο και Μίλτο Χρυσομάλλη, που έδιναν μάχη «σώμα με σώμα» για το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη έδρα του κόμματος στο νομό, με την καταμέτρηση να τους «κόβει» τα ξημερώματα της Δευτέρας στο 90,96% και τη διαφορά τους να είναι μόλις 30 ψήφοι, με τον κ. Λαμπρόπουλο να προηγείται.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είχαν καταχωρηθεί σταυροί από διάφορα εκλογικά τμήματα, με τα περισσότερα όμως να προέρχονται από το Δήμο Καλαμάτας.

Πάντως, μέχρι χθες το απόγευμα όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν παραδώσει τα αποτελέσματα και τους εκλογικούς σάκους στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση, προκειμένου να εκδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής η κατανομή των εδρών για τη Μεσσηνία είναι δύο στη Ν.Δ, μία στο ΣΥΡΙΖΑ μία στο ΠΑΣΟΚ και μία στο ΚΚΕ.

Με ευθύνη των δικαστικών αντιπροσώπων
Παρότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη σταυροδοσία των υποψηφίων ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και είχε πολύ καλή ροή, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα αυτή κόλλησε και τα νούμερα έμειναν αμετακίνητα, ακόμα και το πρωί.

Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση του «Θάρρους» από το υπουργείο Εσωτερικών, η καταχώρηση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων στη Μεσσηνία σταμάτησε, καθώς από 45 δικαστικούς αντιπροσώπους δεν εστάλη (ως είχαν υποχρέωση από το διορισμό τους) μέσω του συστήματος και των τάμπλετ που τους είχαν χορηγηθεί η σταυροδοσία.

Αναμενόταν, λοιπόν, να σταλούν τα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο με τον παλιό κλασικό τρόπο, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί πότε αυτό θα γίνει. Πάντως και χθες το απόγευμα τα εκλογικά συνεργεία στο Πρωτοδικείου Καλαμάτας δούλευαν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση.

Όπως ήταν λογικό, η αγωνία στα γραφεία των δύο υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας «είχε χτυπήσει κόκκινο» και είχαν επιστρατευτεί όλες οι δυνατότητες που είχαν τα επιτελεία τους, ώστε να μπορούν, έστω και ανεπίσημα, να έχουν πληροφόρηση για το ποιος τελικά καταλαμβάνει τη δεύτερη έδρα.

Στα υπόλοιπα κόμματα, δεν υπήρχε αγωνία για τη σταυροδοσία που δεν είχε καταχωρηθεί, καθώς τα αποτελέσματα ήταν καθαρά.

Νέα Δημοκρατία
Στη Ν.Δ με το «καλημέρα» φαινόταν ότι θα υπάρξει «ντέρμπι» για τη δεύτερη έδρα, με τους κ.κ. Λαμπρόπουλο και Χρυσομάλλη να πηγαίνουν δίπλα δίπλα σε σταυρούς.

Στο 30% των ψήφων που είχαν καταχωρηθεί, ο κ. Λαμπρόπουλος είχε 2.952 σταυρούς και ο κ. Χρυσομάλλης 2.804. Στο 50% της καταμέτρησης ο κ. Λαμπρόπουλος είχε 6.633 ψήφους και ο κ. Χρυσομάλλης 6.408. Στο 80% της καταμέτρησης ο κ. Λαμπρόπουλος είχε 13.175 ψήφους και ο κ. Χρυσομάλλης 12.897. Για να φτάσει η καταμέτρηση αργά το βράδυ στο 90,96%, όπου ο κ. Λαμπρόπουλος είχε 15.288 ψήφους και ο κ. Χρυσομάλλης 15.258, με την ψαλίδα να κλείνει στις μόλις 30 ψήφους διαφορά.

Σε σύγκριση με το 2019 ο κ. Λαμπρόπουλος φαίνεται να έχει χάσει μεγάλη δύναμη, καθώς τότε είχε συγκεντρώσει 20.913 ψήφους, ενώ αντίθετα ο κ. Χρυσομάλλης την έχει αυξήσει, αφού τότε είχε λάβει 14.729.

Την πρώτη έδρα καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λαμβάνει όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος στο νομό.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο κ. Περικλής Μαντάς, ο οποίος επίσης αύξησε σημαντικά το ποσοστό του, καθώς στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 8.422 ψήφους και σε αυτές (με ένα περίπου 10% να υπολείπεται) 11.181.

Με μεγάλη διαφορά από τον τέταρτο ακολούθησε η κα Μαριλένα Γυφτέα και αμέσως μετά, με μικρή διαφορά, η κα Πιπίνα Κουμάντου, ενώ την 7η θέση κατέλαβε η κα Παναγιώτα Νίκα.

ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, όπως ήταν λογικό, μειώθηκαν και τα ποσοστά των υποψηφίων. Ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης διατήρησε την πρώτη θέση στη Μεσσηνία και σε αυτές τις εκλογές, συγκεντρώνοντας 9.624 ψήφους, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει 16.383.

Τον ακολούθησε ο καινούργιος υποψήφιος βουλευτής, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος συγκέντρωσε 5.501 ψήφους και αμέσως μετά η, επίσης, νέα υποψήφια Μαρία Βεργινάδη, με 3.425 ψήφους.

ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ τα σκήπτρα σε ψήφους κράτησε ο νέος υποψήφιος Παναγιώτης Αδαμόπουλος με 3.777 σταυρούς, ενώ τον ακολούθησε ο κ. Μενέλαος Γερονικολός, λαμβάνοντας 3.044 ψήφους και αυξάνοντας το ποσοστό του σε σύγκριση με το 2019, οπότε είχε λάβει 2.272 σταυρούς.

ΚΚΕ
Τέλος, και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ αύξησαν τα ποσοστά τους. Πρώτος σε σταυρούς, παίρνοντας την έδρα του κόμματος που πρώτη φορά εκλέγει στη Μεσσηνία, ήρθε ο κ. Νίκος Κουτουμάνος που έλαβε 1.852 σταυρούς, ενώ το 2019 είχε λάβει 1.532. Δεύτερη ήρθε η κα Χριστίνα Καντζιλιέρη, που έλαβε την Κυριακή 1.537 σταυρούς, ενώ το 2019 είχε λάβει 1.023.

*Σημειώνεται ότι οι ψήφοι που αναφέρονται αφορούν ενσωμάτωση 90,96% και συγκεκριμένα την καταμέτρηση σε 453 από τα 498 εκλογικά τμήματα. Πιθανότατα και θα υπάρξει αλλαγή στην κατανομή των εδρών μετά τις δεύτερες εκλογές, χωρίς ακόμα να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ποιες θα είναι αυτές.

Της Βίκυς Βετουλάκη