Άστραψε… και βρόντηξε ο Πέτρος Θέμελης για την Αρχαία Μεσσήνη

Άστραψε… και βρόντηξε ο Πέτρος Θέμελης για την Αρχαία Μεσσήνη

Θα μπορούσε να γίνει ένα ανοικτό μουσείο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και όχι αυτό που σχεδιάζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου

Ο άνθρωπος που έφερε ξανά στο φως την Αρχαία Μεσσήνη, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, είχε εκφράσει το τελευταίο διάστημα με αναρτήσεις του στο Facebook την απογοήτευση και αγανάκτησή του για τη στάση των φορέων όσον αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Χθες, ο καθηγητής βρέθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, όπου μίλησε για την έκθεση ζωγραφικής του Φράνκο Μούρερ, η οποία εγκαινιάζεται αύριο στον αρχαιολογικό χώρο. Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του για την εκδήλωση, ρωτήσαμε τον κ. Θέμελη σχετικά με τις αναρτήσεις του, αλλά και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μουσείο για το οποίο πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση, τη διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου και άλλα.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι η πικρία του Πέτρου Θέμελη, αφού θεωρεί ότι αρκετοί από τους φορείς, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό, «δεν τον υπολογίζουν», με τον ίδιο βέβαια να συνεχίζει απτόητος το ανασκαφικό του έργο.

Αρχικά ο κ. Θέμελης ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα που δημοσιεύει στο Facebook δεν αφορούν αυτόν καθ’ αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, αφού για αυτόν έχει και χρήματα και δυνατότητες και μέσα, προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται όσο ο ίδιος αντέχει.

Όπως παρατήρησε, λοιπόν, έχει διαπιστώσει ότι ο νυν περιφερειάρχης ίσως έχει άλλες προτεραιότητες, κάτι που καταλαβαίνει, αλλά εκείνο που ζητά είναι να υπάρξει φροντίδα για τους δρόμους και τα πάρκινγκ, καθώς «υπάρχει μια δυναμική τρομακτική στην Αρχαία Μεσσήνη». Προέβλεψε, δε, ότι θα παρατηρηθεί εντυπωσιακή προσέλευση και θα πρέπει να παρθούν μέτρα για να γίνει σωστά η υποδοχή των επισκεπτών.

Πρότεινε, μάλιστα, να γίνει διασύνδεση από το αεροδρόμιο, την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, με λεωφορεία και άλλα μέσα που θα είναι ελκυστικά για τους τουρίστες.
Επίσης, θεωρεί σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κέντρο πληροφόρησης στη Μεσσήνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά αφορούν «στο σύνολο της κοινωνίας και όχι εμένα προσωπικά και όχι το αρχαιολογικό έργο».

Αυτό που ο κ. Θέμελης θέλει είναι μια πιο δυναμική παρουσία και συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο χώρο που λέγεται Αρχαία Μεσσήνη, ο οποίος δεν είναι δικός του, αλλά για όλο τον κόσμο, και «είναι ένα στοιχείο οικονομικό και για το νομό και για όλη την Πελοπόννησο».

Το νέο μουσείο και η πρόταση του καθηγητή
Αναφερόμενος στο νέο μουσείο, ο κ. Θέμελης δήλωσε ότι δε συμφωνεί, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι μικρό και αποτελεί μια προσθήκη στο μουσείο Ορλάνδου. Αυτό που θεωρητικά έπρεπε να γίνει, είναι ένα μεγάλο μουσείο, όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και «θα χαλούσε» το περιβάλλον, με τον ίδιο να προτείνει ένα ανοιχτό μουσείο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το Ιερό της Ίσιδος προσφέρεται για ένα τέτοιο μουσείο μέσα στο μνημείο, «αόρατο, μοντέρνο, που θα καλύψει πάρα πολλά πράγματα», ενώ έκανε γνωστό ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει μελέτη και να προτείνει κάτι τέτοιο.

Κλείνοντας το θέμα του νέου μουσείου, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι υπέρ αυτής της τσόντας και καλύτερα να μη γίνει για μένα. Δε χρειάζεται να προσθέσουμε ένα κομμάτι σε ένα παλιό μουσείο. Ή θα φτιάξουμε ένα τεράστιο καινούργιο μουσείο κάπου αλλού, να μην ενοχλεί, που αυτό είναι απευκταίο και από το κόστος και από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, ή να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε να τελειώσει το Ιερό της Ίσιδος».

Πάρκινγκ
Για το ζήτημα της στάθμευσης, θέμα που τον απασχολεί πολύ, σχολίασε ο καθηγητής: «Υπάρχει ήδη πρόβλημα με το πάρκινγκ. Αυτό που θα δοθεί για το μουσείο θα το εντείνει ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει να βρεθεί ένας ακόμα χώρος, ίσως έξω από την Αρκαδική Πύλη».

Δεν τον ρώτησαν
Σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, δεν τον ρωτάει κανείς πλέον, «έχω και γεράσει», ενώ χαριτολογώντας είπε ότι κάποιοι θέλουν να τον εξοντώσουν. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, σχολίασε, δρα αυτόνομα, ενώ «θα έπρεπε να συμβουλεύεται λίγο και τους ηλικιωμένους έμπειρους, περισσότερο για να μην κάνει και εκείνη σφάλματα. Δεν ξέρω ποιος φταίει, 35 χρόνια είμαι εδώ, έχουν περάσει από εμένα πάρα πολλοί έφοροι αρχαιοτήτων, έχω συνεργαστεί μαζί τους και μπορώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι, μια πιο στενή συνεργασία χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θέμελης, για να προσθέσει ότι δεν αναφέρεται μόνο στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά και στη στάση του υπουργείου Πολιτισμού γενικότερα.

Υποδομές και ευκαιρίες στην περιοχή
Κατά τον κ. Θέμελη, υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εστιατόριο και τρία μικρά ξενοδοχεία», εκτιμώντας πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Έκανε γνωστό, δε, ότι έχουν «ξυπνήσει», όπως χαρακτηριστικά είπε, περισσότερο άλλοι επαγγελματίες από την Ευρώπη (ένας Γερμανός και άλλοι), οι οποίοι αγοράζουν συνέχεια ελαιώνες και σπίτια, με σκοπό να δημιουργήσουν μπουτίκ ξενοδοχεία, με τους Έλληνες να μην έχουν «αφυπνιστεί» για να αρπάξουν την ευκαιρία αυτού του χώρου, ο οποίος-επανέλαβε- έχει μεγάλη δυναμική, οικονομική και πολιτιστική, για το εγγύς μέλλον.

Γιώργος Αθανασόπουλος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης σχολίασε ότι σέβεται απόλυτα τις απόψεις του Πέτρου Θέμελη, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει μεγαλουργήσει και έχει δημιουργήσει τον αρχαιολογικό χώρο. Όμως, το θέμα του μουσείου, παρατήρησε, είναι πλέον οριστικό, ενώ το έχει υπογράψει και η υπουργός Πολιτισμού. «Υπάρχει κτηριολογικό πρόγραμμα και γίνεται αναφορά στους χώρους» σχολίασε σχετικά. Πρόσθεσε δε, ότι μιλάμε για ένα σύγχρονο μουσείο, ενώ «ασφαλώς κατά τη διαδικασία εκπόνησης των απαραίτητων μελετών ο καθηγητής θα έχει λόγο και οπωσδήποτε η άποψή του σε κάποια σημεία θα γίνει αποδεκτή».

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ο κ. Αθανασόπουλος τις χαρακτήρισε ως αναγκαίες, αφού η Αρχαία Μεσσήνη έχει μεγάλη δυναμική. Έτσι, στο πλαίσιο του εφικτού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως παρατήρησε, φέτος έγινε μεγάλη αναβάθμιση από τη Λάμπαινα μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ το σημαντικότερο και που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η σύνδεση του αεροδρομίου με τον αρχαιολογικό χώρο, κάτι που θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο δρόμος Μεσσήνη – Λάμπαινα, καθώς και ο νέος δρόμος Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι μέσα από τις αρμοδιότητες που έχει ο Δήμος κάνει και το κάτι παραπάνω, προσπαθώντας για τους καθαρισμούς, αλλά και για ό,τι χρειαστούν ο κ. καθηγητής και ο χώρος.

Όσον αφορά στο πάρκινγκ (αυτό που προβλεπόταν, έχει διαμορφωθεί και παρκάρουν τα αυτοκίνητα), τώρα σταμάτησε η εργολαβία, γιατί ο εν λόγω χώρος είναι στα 12 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού για να τα συμπεριλάβουν στο μελετητικό σχέδιο για το μουσείο.

Όμως, συμφώνησε με τον κ. Θέμελη ότι υπάρχει αναγκαιότητα αγοράς καινούργιων οικοπέδων στο δρόμο που οδηγεί στην Αρχαία Μεσσήνη και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Δήμος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση