Ασύλληπτη τραγωδία με 79 άνδρες νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων

Ασύλληπτη τραγωδία με 79 άνδρες νεκρούς  και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων

Υγρός τάφος ανοικτά της Πύλου με φόβους για εκατοντάδες νεκρούς

Να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τα οποία ήθελαν εκατοντάδες μετανάστες να επιβαίνουν στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε προχθές τα ξημερώματα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, προσεύχονταν χθες όσοι συμμετείχαν στις έρευνες διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονταν όλη τη νύχτα, και ιδιαίτερα να μην ισχύουν οι πληροφορίες από διασωθέντες ότι πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια.

Από νωρίς χθες το πρωί που ανακοινώθηκε η ανεύρεση των πρώτων σορών φάνηκε ότι η ιστορία θα έγραφε για τη χειρότερη τραγωδία, ενώ ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν. Μέχρι το βράδυ, επίσημα, είχε ανακοινωθεί η ανεύρεση 79 νεκρών, όλοι άντρες.

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης είπε ότι δεδομένου πως το Νοσοκομείο Καλαμάτας δε διαθέτει υποδομές για το πλήθος των νεκρών, η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει τη «ναύλωση» φορτηγών ψυγείων για τη σωστή διαχείριση των σορών.

Οι δυνάμεις είχαν διασώσει μέχρι νωρίς χθες βράδυ συνολικά 104 άτομα, επίσης όλοι άνδρες, με 26 εξ αυτών να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ πιο σοβαρά κρίθηκε η κατάσταση επτά εξ αυτών, που παρουσίαζαν συμπτώματα αφυδάτωσης και είχαν πυρετό. Όμως, ανατριχίλα προκαλούσε η πληροφορία για εκατοντάδες αγνοουμένους. Κάποιοι από τους διασωθέντες ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν περίπου 750 άτομα.

Λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, ενώ στη συνέχεια, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν ανάμεσα στους διασωθέντες τρία άτομα που οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας του Λιμενικού και εξετάζεται αν πρόκειται για τους διακινητές.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι μετανάστες είναι κυρίως από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Οι δε έρευνες συνεχίσθηκαν όλη τη νύχτα, με τη συνδρομή C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το χρονικό
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το αλιευτικό «Αντριάννα» φαίνεται πως ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης. Το σκάφος εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από ένα εναέριο μέσο της FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να έχει ζητήσει βοήθεια. Για το σημείο απέπλευσε παράκτιο περιπολικό σκάφος, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο του Λιμενικού, που εντόπισε το αλιευτικό να κινείται με ταχύτητα, με πορεία προς βόρεια.

Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων καλούσε συνεχώς στο σκάφος για την παροχή βοήθειας, όμως οι επιβαίνοντες αρνούνταν. Το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του έδωσε τρόφιμα, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Δεύτερο φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής, αλλά οι αλλοδαποί δε δέχτηκαν τίποτα.

Βραδινές ώρες επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του σκάφους, όμως εκείνοι αρνήθηκαν την οποιαδήποτε βοήθεια και δήλωσαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Το Ελληνικό Ναυτικό παρέμεινε κοντά στο πλοίο, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες χθες το αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε, ενώ άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε θαλασσοταραχή, αλλά το σκάφος φαίνεται να βούλιαξε έπειτα από κλυδωνισμούς, πιθανότατα λόγω μετακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω σε αυτό.

Οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Σπάρτης.

Στο βαθύτερο σημείο
Μιλώντας χθες στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, είπε: «Το βράδυ, όταν προσέγγισε το δικό μας παράκτιο σκάφος, μακροσκοπικά είδε στο κατάστρωμα στοιβαγμένα άτομα. 25-30 μέτρα σκάφος γεμάτο με ανθρώπους. Οποιοδήποτε νούμερο δεν είναι ασφαλές, δεν έχουμε εικόνα πόσοι ήταν στα αμπάρια. Καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους, οι 100 μεταφέρθηκαν με θαλαμηγό, οι τέσσερις με super puma γιατί έχρηζαν βοήθειας. Σε ένα τέτοιο σκάφος μια μετατόπιση φορτίου μπορεί να φέρει τέτοια αποτελέσματα. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, 2-3 μποφόρ και τη νύχτα ήταν καλές. Τόσοι οι διασωθέντες όσοι και οι σοροί δεν είχαν σωστικό εξοπλισμό, στην ουσία τούς στέλνουν στον θάνατο οι δουλέμποροι».

Επίσης, ανέφερε ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το Alarm Phone, η ανεξάρτητη υπηρεσία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη θάλασσα του Αιγαίου, αναφέρει ότι το αλιευτικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά, πριν ανατραπεί, το πρωί της Τρίτης γύρω στις 9.35. Χρήστης της υπηρεσίας έστειλε μήνυμα έκτακτης ανάγκης για να ενημερώσει ότι «ένα μεγάλο πλοίο χρειάζεται βοήθεια».

Αργότερα, στις 14.17, το Alarm Phone λαμβάνει την πρώτη κλήση από επιβάτη του πλοίου, ο οποίος είπε ότι όλοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ξέρουν αν θα βγάλουν τη νύχτα. Η υπηρεσία σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα δυσχερής η επικοινωνία με το πλοίο και ότι προσπάθησε να εντοπίσει τις συντεταγμένες του, ενώ ενημερώθηκαν οι ιταλικές, ελληνικές και οι μαλτέζικες Αρχές, καθώς και η Frontex.

Το Alarm Phone ανέφερε, επίσης, ότι παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να δοθεί η τοποθεσία των επιβατών, αυτό δεν επετεύχθη κατά τις πρώτες ώρες.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες επικοινωνίας, οι επιβάτες κατάφεραν να πουν στην υπηρεσία ότι το πλοίο έχει ξεπεράσει τα όριά του και κουνιέται επικίνδυνα.

Λίγη ώρα μετά ξεκίνησε να μπάζει νερά, σύμφωνα με το Alarm Phone.

Μεγάλη κινητοποίηση
Από τα ξημερώματα, σε όλη την Περιφέρεια, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση, ενώ το λιμάνι της Καλαμάτας γέμισε από ασθενοφόρα, διασώστες και εθελοντές απ’ όλη τη Μεσσηνία.

Αρχές και φορείς στην Καλαμάτα κινητοποιήθηκαν άμεσα για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων μεταναστών. Στην περιοχή δε του λιμανιού στήθηκε ένα υπαίθριο ιατρείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής φροντίδας στους διασωθέντες με εντολή του υπουργείου Υγείας, τέθηκαν αμέσως σε μέγιστη ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Τρίπολης, καθώς και όλα τα όμορα Κέντρα Υγείας.

Επί τόπου επιχειρούσαν 15 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ένα ασθενοφόρο που έφτασε από την Αθήνα, καθώς και δύο οχήματα του Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, τα οποία επίσης έφτασαν από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, στην Καλαμάτα έφτασε και κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με σκοπό να εκτιμήσει την κατάσταση και να μιλήσει με τους επιζώντες, προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τα γεγονότα, την προέλευση του πλοίου και την τύχη των υπόλοιπων επιβατών.

Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook, το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας έκανε λόγο για μια «αδιανόητη τραγωδία… που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα».

Μακάβριο έργο
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης, να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Αργά το απόγευμα χθες, μέρος από το «χιλιόμετρο» αποκλείσθηκε και στο σημείο εγκαταστάθηκε μεγάλο φορτηγό ψυγείο, με όλα να υποδηλώνουν ότι σύντομα θα ξεκινούσε ένα μακάβριο έργο.

Το μεγαλύτερο ναυάγιο στη Μεσόγειο είναι αυτό στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, με 366 πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους. Κάποιοι χθες μιλούσαν ότι το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου μπορεί και να το ξεπεράσει…

Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Νωρίς το απόγεμα στην Καλαμάτα έφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη αρχικά στο λιμάνι της πόλης, στο χώρο των αποθηκών του οποίου φιλοξενούνται προσωρινά οι διασωθέντες μετανάστες. Εκεί ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, το διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν υπήρχαν παιδιά ανάμεσα στους ναυαγούς, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο και ακολούθως το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου ενημερώθηκε για τα άτομα που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης, για τα οποία επισημάνθηκε ότι έχουν αντιμετωπιστεί ως περιστατικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και δεν έχει χρειαστεί η συνδρομή των υπόλοιπων γειτονικών νοσοκομείων που έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Της Βίκυς Βετουλάκη