Ένα εντυπωσιακό σπίτι στην Πύλο που κατέκτησε όλο τον κόσμο

Ένα εντυπωσιακό σπίτι στην Πύλο που κατέκτησε όλο τον κόσμο

Τι μπορεί να κάνει ένα σπίτι στην Πύλο τόσο ξεχωριστό, ώστε να διακριθεί στα Βραβεία Architizer A+; Πώς μια κατοικία κερδίζει συμμετοχές από 90 χώρες και κερδίζει τις εντυπώσεις; Το Floating House του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners τα κατάφερε όλα αυτά και έκανε τη χώρα μας για ακόμα μια φορά περήφανη.

Η πρωτότυπη αρχιτεκτονική ιδέα και ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του οικήματος αναγνωρίστηκαν από την επιτροπή των βραβείων αλλά και αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο.

Όπως σε όλα τα έργα που έχει εκπονήσει το γραφείο του Δημήτρη Πετρόπουλου, έτσι και το σπίτι την Πύλο, εκτός από τη φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό, αναδεικνύει και τις ανάγκες της καθημερινής ζωής.

Ο τρόπος που ένα κτίριο υφίσταται στο αστικό τοπίο, οι συνθήκες του περιβάλλοντος που σέβεται όταν δημιουργείται και το συνολικό βίωμα που εκπροσωπεί είναι τα ζητούμενα της νέας εποχής.

Η φιλοσοφία πίσω από το σπίτι στην Πύλο
Εννοιολογικά η «ηθική» του σχεδιασμού του Floating House προκύπτει από το «habitus», δηλαδή τις «συνήθειες», σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, με την ατμόσφαιρα της διαβίωσης, δεν απευθύνεται άμεσα στο κτίριο/κατασκευή, αλλά κυρίως στο βίωμα που αυτό προκαλεί.

Κατά τη συνθετική διαδικασία προβλέφθηκε μια οργάνωση ζώνης -θυμίζοντας ξύλινη προβλήτα ή πλοίο καθώς ταξιδεύει-, η οποία συγκεντρώνει όλες τις στεγασμένες και υπαίθριες δραστηριότητες. Ακολουθώντας την εικόνα που ξεδιπλώνει το τοπιακό πανόραμα, η εσωτερική συγκρότηση παραθέτει διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες μεταξύ τους προτεραιότητες θεάσεων και χωρικών ρόλων.

Η αρχιτεκτονική ιδέα διαπραγματεύεται τον διάλογο ανάμεσα στο κτίριο και το τοπίο, ταξινομώντας το εσωτερικό του, και αντίστοιχα τον υπαίθριο χώρο του, σε περιοχές συνεύρεσης ή περισσότερο ιδιωτικές, σε εξωστρεφείς, είτε εσωστρεφείς, σε καθημερινές ή αναπάντεχες.

Η τελική οργάνωση σχηματίζεται από άθροισμα επιμέρους ιεραρχημένων ενοτήτων, που αναλογούν στις διαβαθμίσεις της θέας και της λειτουργίας. Προκύπτει έτσι μια αρθρωτή δομή, που αποτελεί την εξισορρόπηση όλων αυτών των σχέσεων, φανερώνοντας με απλά μέσα τη συνολική λογική του σχεδιασμού.

Διακρίσεις του αρχιτεκτονικού γραφείου
Η Potiropoulos+Partners έχει επανειλημμένα βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπως το 1ο βραβείο που απέσπασε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, το 3ο βραβείο για το Συγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Μαρούσι, το 2ο βραβείο για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το Studio Daniel Libeskind, το 1ο βραβείο για την ανακαίνιση και επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος «Εκμετζόγλου» στον Βόλο, τη διάκριση για το Grand Egyptian Museum στο Κάιρο κ.λπ.

Το 2023 το διεθνές περιοδικό Build, στο πλαίσιο των Design & Build Awards, απένειμε στην Potiropoulos+Partners το βραβείο «Most Innovative Architecture Studio, Greece». Παράλληλα, το γραφείο έχει τιμηθεί με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Βραβείο Architizer A+ για το «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών» το 2016, για την «Beach Front Villa – Navarino Residence» το 2017 και με Special Mention για την παραθεριστική κατοικία Floating House στην Πύλο το 2023, ενώ έχει προταθεί από το Ίδρυμα Mies van der Rohe για το Βραβείο «Mies van der Rohe 2015 – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική».

Επίσης, έχει βραβευθεί με τα Special Mention και Winner των German Design Awards 2018, όπως και με το Winner των German Design Awards 2020, του έγκριτου διεθνούς φήμης οργανισμού German Design Council, καθώς και πρόσφατα με τα World Architecture Community Awards 2018 για τα έργα: «Βeach Front Villa – Navarino Residence», «Touristic Development of Luxury Suites in Kavouri» και «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών».

Το 2023, το έργο Cascading Terraces κατέκτησε Χρυσό βραβείο στα A’ Design Awards, ενώ το 2018 το project «Mykonos White Boxes Resort» απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα Α’ Design Awards, από τις πιο σημαντικές διακρίσεις όσον αφορά το design παγκοσμίως.

powergame.gr