Κοινή ανακοίνωση 16 Ιατρικών Συλλόγων για ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας υγείας

Κοινή ανακοίνωση 16 Ιατρικών Συλλόγων  για ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας υγείας

«Δεν υπάρχει καμία εταιρεία ή εφαρμογή που να αντικαθιστά τον ιατρό και δηλώνουν πως δεν έχουν αδειοδοτηθεί τέτοιου τύπου εγχειρήματα, που μόνο σκοπό έχουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας». Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν 16 Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, ανάμεσά τους και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, ο καθορισμός θεραπείας και η συνταγογράφηση αποτελούν ιατρικές πράξεις που απορρέουν αποκλειστικά από τη σχέση ιατρού – ασθενούς και πραγματοποιούνται μόνο με φυσική παρουσία.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ), είναι: τα ιδιωτικά ιατρεία, τα ιδιωτικά πολυϊατρεία, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

«Οι παραπάνω δομές υγείας λειτουργούν μόνο με την αδειοδότηση του εκάστοτε οικείου Ιατρικού Συλλόγου, όπως επίσης οι ιατροί – επιστημονικά υπεύθυνοι που εργάζονται στις παραπάνω δομές, πρέπει να είναι δηλωμένοι στα μητρώα του συλλόγου. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ενημερώνουν πως δεν υπάρχει καμία εταιρεία ή εφαρμογή που να αντικαθιστά τον ιατρό και δηλώνουν πως δεν έχουν αδειοδοτηθεί τέτοιου τύπου εγχειρήματα, που μόνο σκοπό έχουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Μαζί με τους πολίτες θα διατηρήσουμε αρραγές το αίσθημα ασφάλειας στην παροχή υπηρεσιών περίθαλψης από τον ιατρό, γιατί αυτός είναι που προασπίζει έμπρακτα την υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων.